Nvidia, AI için en güçlü grafik işlemcisini Blackwell’i tanıttı.

Nvidia, AI için en güçlü grafik işlemcisini Blackwell’i tanıttı.

Nvidia, PC grafik kartı pazarındaki kesin hakimiyetiyle birlikte, nöral ağ endüstrisini fethetmeye devam ediyor. Şirketin çipleri birkaç yıldır en gelişmiş makine öğrenimi sistemlerinde kullanılıyor ve yeni gelişmelerle birlikte varlıkları daha da güçlenecek. Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang, GTC’de, Hopper B100 neslini onlarca kat aşan ve elektrik tüketimini önemli ölçüde azaltan bir sonraki nesil grafik işlemcilerini duyurdu.

Yeni Nvidia çipi, ünlü istatistikçi ve oyun teorisyeni David Harold Blackwell’in adını taşıyor. Huang’a göre, bu GPU nesli en yüksek performans göstergelerine sahip ve rakipsiz. Blackwell, önceki çiplerden 7-30 kat daha hızlı çalışıyor ve en yüksek yük altında bile 25 kat daha az elektrik tüketiyor. Çipin toplam gücü 20 petaflops’a ulaşıyor, bunun mümkün olmasını sağlayan ise 208 milyar transistör ve benzersiz bir üretim süreci.

Blackwell B200’nin yeteneklerini göstermek için, şirket popüler bir AI sohbet uygulaması olan GPT-4’ü örnek olarak sundu. Rapora göre, bu versiyon nöral ağının tüm özellikleri, 8 bin eski Hopper B100 çipinin hesaplama gücü üzerinde oluşturuldu ve bu çipler 90 günden fazla çalıştı. Yeni nesil için sadece 2000 çip ve 4 megavat enerji gerekecek.