Son aylar gerçek bir söylenti çılgınlığına dönüştü: her gün internet üzerinde kült rol yapma oyunu The Elder Scrolls IV: Oblivion’ın yeniden yayımlanması hakkında yeni “içerden bilgiler” ortaya çıkıyordu. Ve işte dün, bilgiler nihayet doğrulandı – ancak resmi bir duyuru şeklinde değil, büyük bir sızıntı aracılığıyla. İnternete remaster’ın ekran görüntüleri, kutu sanatları ve sürüm detayları sızdı, varlığına dair şüpheleri tamamen dağıtarak. Ancak Xbox ve Bethesda şirketleri hâlâ ısrarla sessizliğini koruyor, bu da oyuncu topluluğunda açıkça rahatsızlık yaratmaya başladı.
Aşık olunan oyunun görsel olarak yenilenmesinden duyulan başlangıçtaki hayranlık hızla, yayımcının eleştirisine dönüşen bir dalgaya bıraktı yerini. Bethesda ve Xbox’ın yine eski hatalara düştüğü düşünülüyor. İkisinin pazarlama stratejisi, anahtar oyunların yavaş ilerlemesi ve bilginin çıkıştan sadece birkaç gün önce verilmesi nedeniyle defalarca eleştiriye maruz kaldı. Oyuncular, bunu, en önemli projelerin son ana kadar unutulduğu bir pazarlama “vakumu” ile karşılaştırıyor.
Sosyal medya ve forumlardaki yorumlar şu anda çelişkili duygularla dolu: bir yandan Oblivion’ın görsel iyileştirmesine hayranlık var, öte yandan sunum yaklaşımına karşı hayal kırıklığı. Birçok hayranın görüşüne göre, oyunu uzun zaman önce resmen onaylamak ve söylentilerin akışına son vermek çok daha mantıklı olurdu, bunlardan bazıları sahte olmasına rağmen yazarlarına bir kitle kazandırdı. Madem sızıntı yaşandı, “bugün duyuru – yarın çıkış” tarzı bir sürpriz kesinlikle mümkün olmayacak, böylece mevcut sessizlik özellikle anlamsız görünüyor.
Xbox oyunlarının tanıtımıyla ilgili yaklaşımın gözden geçirilmesi yönünde giderek daha fazla öneri seslendiriliyor. Çoğu kişi pazarlamayı basit, açık ve oyuncu odaklı hâle getirmenin zamanının geldiğine inanıyor. Radikal öneriler de eksik değil: özellikle, son yıllarda pazarlama stratejisinin genel etkisizliği göz önüne alındığında, Xbox pazarlama departmanının tamamen kovulması “etkili bir kriz çözümü” olarak tartışılıyor.
Son bilgilere göre, The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered 21 Nisan’da çıkabilir – bu tarih Xbox Support tarafından açıklandı. Böyle kaynaklar her zaman doğru olmasa da, bu daha önce ortaya çıkan söylentilerle örtüşüyor. Muhtemel çıkışa sadece altı gün kaldı ve oyuncular hâlâ ilk önce konuşması gerekenlerden basit bir şey bekliyor – resmi bir onay.