Pol Verhoeven, orijinal “Robocop” filmini çeken, remake’in yaratıcılarının yanlış yaptığını anlattı.

Pol Verhoeven, orijinal “Robocop” filmini çeken, remake’in yaratıcılarının yanlış yaptığını anlattı.

1987 yılında yayınlanan “RoboCop” filmi büyük beğeni topladı ve günümüzde hala izleyiciler ve eleştirmenler tarafından oldukça olumlu olarak değerlendiriliyor. Rotten Tomatoes’da film, eleştirmenlerden %92 ve izleyicilerden %84 olumlu bir değerlendirme aldı. Ancak 2014 yılında Jose Padilha tarafından yapılan yeniden çevrim, süper polis imajını yeni bir şekilde yorumladı. İyi bir oyuncu kadrosuna (Gary Oldman, Michael Keaton, Samuel L. Jackson) sahip olmasına ve orijinale yaratıcı bir yaklaşıma sahip olmasına rağmen, film fazla olumlu tepki alamadı.

Ayrıca orijinalin yönetmeni Paul Verhoeven, neredeyse 30 yıl sonra çekilen yeniden çevirmeyi beğenmedi. Son açıklamasına göre, 2014 yapımı filmin senaryosundaki bazı problemlerden bahsetti. Ünlü yönetmen, yeni “RoboCop” versiyonunun, 1987 yapımının büyük bir parçası olan “güzel” bir unsuru yoksun olduğunu düşünüyor.

“(2014 yapımı filmin RoboCop’unda) bacaklarını ve kollarını kaybettiğini tam olarak biliyordu. Başından beri bunun farkındaydı. Orijinalinde ise ona sadece trajedi olmasından daha fazlasını yapan şey -RoboCop hâlâ hiçbir şey bilmiyor.”

Verhoeven’in filmin başında ana karakterin eski hayatı hakkında hiçbir şey bilmediği hatırlatılmalıdır. Sadece seyircinin, görev yaparken ölen polis memurunun acımasız ölümünden haberi vardır.

“Anılar, eski evine geldiği zaman ortaya çıkar, ancak RoboCop trajik bir figür değildir. Evet, film başında en korkunç şekilde öldürüldü. Ancak robot kılığına büründüğünde bunu hissetmez. Ancak yeni filmde bu figür daha trajiktir, çünkü her şeyi hatırlar. Bizim isteğimiz, izleyicilerin onu başlangıçta bir polis robotu olarak kabul etmeleriydi, çünkü tam olarak öyle yaptık. Bana göre sorun, onun daha trajik hale gelmesindeydi.”

Muhtemelen birçok hayran, orijinal yönetmenin sözlerine katılıyordur. Ayrıca Joel Kinnaman, yeniden çevrimde baş karakteri oynayan kişi, 2014 yapımında 1987 yapımı bilim kurgu filmi hayranlarının tüm isteklerinin uygun şekilde yerine getirilmediğini itiraf etti ve yeni filmin “RoboCop” kelimesinin adında olmaması durumunda daha iyi karşılanacağını kabul etti.

Ayrıca bazı izleyiciler için filmlerin yaş sınıfları arasındaki fark da hoş karşılanmamış olabilir. Orijinal film çok şiddet içeren sahneler içeriyordu ve R derecelendirmesine sahipti, yeniden çevrim ise PG-13 derecesine sahipti.