Proton 9.0 Güncellemesi: Yüksek Çekirdek Sayısına Sahip İşlemciler ve NVIDIA GPU Performansı İyileştirildi

Proton 9.0 Güncellemesi: Yüksek Çekirdek Sayısına Sahip İşlemciler ve NVIDIA GPU Performansı İyileştirildi

Valve, Proton 9.0 yazılım güncellemesini yayınladı, bu güncelleme NVIDIA grafik işlemcileri ve çoklu çekirdekli işlemcilerle ilgili geliştirilmiş destek ekliyor.

Valve’in Proton’u, özellikle Steam Deck’in çıkışıyla birlikte, günümüzde büyük bir popülerlik kazandı çünkü cihaz başlangıçta Linux tabanlı. Proton, Windows ve Linux arasında bir köprü görevi gören, Linux kullanıcılarına Windows için uyumlu oyunları çalıştırmalarına olanak tanıyan bir yazılımdır.

Valve Proton 9.0’ın en yeni güncellemesinde, destek alan birkaç oyun ve kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan birçok optimizasyon değişikliği eklenmiştir.

Yeni oyunlarla birlikte, Valve’in Proton 9.0 sürümü yüksek çekirdekli işlemciler kullanan kullanıcılar için performansı da artırmıştır. Yüksek performanslı işlemcilerde kullanılan çekirdek sayısını sınırlayan oyunlar, örneğin Far Cry 4 ve The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition, bu yüzden performansı düşürebilir. Yeni güncellemede bu kısıtlamanın kaldırıldığı ve oyuncuların işlemcilerinden en yüksek gücü çıkarmalarına izin verildiği belirtilmektedir.

Yeni güncellemeye ek olarak, NVIDIA NVAPI’nin (yani özel bir donanım olan SDX’nin) varsayılan olarak etkinleştirilmesi, bu durumda NVIDIA grafik işlemcileri için geçerlidir. Bu adımın, NVIDIA kullanıcıları için Linux’ta performansın önemli ölçüde artmasına neden olması beklenmektedir, sonuç olarak Linux’taki oyun deneyimini çok daha keyifli hale getirecektir çünkü Linux platformu, modern yazılım kaynaklarına erişimin olmaması nedeniyle oyun oynamayı zorlaştırır.

Değişikliklerin tam günlüğünü GitHub’da buradan inceleyebilirsiniz.