PS2 Oyunları PC’de Nasıl Oynanır?

PS2 Oyunları PC’de Nasıl Oynanır?

Sony PlayStation 2, nostaljik bir konsol. Birkaç önemli video oyunu serisi PS2’de tanındı ve platform akla gelebilecek her türden binlerce oyunla başarılara imza attı.

Eski nesil olarak anılan PS2, daha yeni ve daha yetenekli konsollar tarafından aşıldı. Ancak, bir PS2 emülatörü indirip bilgisayarınıza yüklerseniz PlayStation 2 oynadığınız günleri tekrardan yaşayabilirsiniz.

Bu makalede, PC’nizde PlayStation 2 oyunlarını nasıl oynayacağınızı göstererek, tüm klasik PS2 oyunlarının tadını bir kez daha çıkarmanıza yardım edeceğiz.

Emülatör Nedir?

Emülatörler, yazılım veya donanımı taklit eder. Oyun emülatörü, kullanıcıların Super Nintendo’dan Wii’ye, diğer hiçbir konsola ihtiyaç duymadan oynatmasına izin veren bir oyun konsolu üretir. PlayStation 2 de bu durumdan nasibini almıştır. Kısacası emülatör, bilgisayarınızı ve ekran ve depolama sistemini kullanan özel bir yazılım kullanarak oyunun disk görüntüsünü okuyabilir.

Emülatörün klasik oyun konsollarına göre genellikle çeşitli faydaları vardır. Örneğin, birçok emülatör gelişmiş çözünürlüklere, modern gölgelendiricilere ve filtrelere, üçüncü taraf modlarına, ayarlarına ve çok daha fazlasına izin verir. Emülatörün kapsamlı işlevselliği, eski oyunları geliştirebilir, çünkü emülatör modern donanımların potansiyelini de kullanabilir.

Emülatör kullanarak oyun oynamak için bir ROM’a (Salt Okunur Bellek) ihtiyacınız vardır. ROM’lar bir oyun kartuşunun eşdeğeridir. Tüm oyun verilerini okunabilir ve kullanılabilir bir dosyaya sıkıştırır. PlayStation 2 ROM, bir disk görüntüsü olan bir ISO biçimini alır (PS2 oyunları disk tabanlı olduğu için bu şekildedir). ISO dosyası orijinal oyun dosyalarının bir kopyasıdır, ancak ISO dosyalarını başka nedenlerle de kullanabilirsiniz.

ROM’lar emülatör aracılığıyla kullanıcıların oyunlarını oynamasına izin verir. Emülatör, ISO’yu sanal bir disk sürücüsüne, montaj olarak bilinen bir sürece monte eder. Emülatör ISO dosyasını bağladıktan sonra oyun verilerini okuyabilir.

PlayStation 2 emülatörleri de dahil olmak üzere bazı emülatörler bir BIOS dosyası ister. BIOS, bilgisayarınızı önyüklediğinizde başlayan ve genellikle PC’nizle ilişkilendirilen düşük düzeyli bir yazılımdır. PlayStation 2 BIOS, PC’nizin kullandığından biraz farklıdır ve PS2’nizin sürümüyle ilgili bilgiler içerir.

Örneğin, bir Japonca BIOS sürümünün etkinleştirilmesi, kullanıcıların Japonya’da yayınlanan PS2 oyunlarını yüklemelerine olanak tanır. BIOS sürümü doğru bölgeyle eşleşmezse bazı PS2 oyunları yüklenmez.

En İyi PS2 Emülatörü Nedir?

Emülatörün kalitesi istikrardan kaynaklanır. Tüm emülatörler aynı değildir. Bazıları daha akıcı bir oyuna izin verirken, diğerleri oynamak istediğiniz oyunu bile oynatmaz. Çoğu oyun emülatörü, hayran yapımı kişisel projelerdir. Bu projeler, gönüllülerin veri, geliştirme ve programlama becerileri sayesinde hayat bulmuştur.

Windows, macOS ve Linux için çeşitli PlayStation 2 emülatörleri olsa da, en popüler seçenek açık kaynaklı bir PlayStation 2 emülatörü olan PCSX2’dir. PCSX2’nin Windows, macOS veya Linux’ta çalışması, onu neredeyse her kullanıcı için kullanışlı bir seçenek haline getiriyor.

PCSX2 ekibi emülatör üzerinde hala çalışmaya devam ediyor. Hataları düzelten, performans ayarlamaları yapan ve tüm PlayStation 2 oyunlarını hatasız oynayabilmenizi sağlayan sık güncellemeler yayınlıyor. Bu rehberimizde PCSX2’nin en son kararlı sürümü üzerinden anlatım yapacağız. Ayrıca geliştiricinin sürüm sayfasında en son güncellemeler mevcuttur.

Çoğu emülatörün konsola özel olduğunu unutmayın. PCSX2 PlayStation 2 emülatöründe GameCube’ün Super Smash Bros.’unu çalıştıramazsınız. Bununla beraber, eski PlayStation 1 oyunlarınızı oynamak için PCSX2’yi kullanabilirsiniz, ancak performansı ve oynanışı daha iyi simüle eden çok sayıda PlayStation 1 emülatörü mevcut.

PC’de Playstation 1 Oyunları Nasıl Oynanır?

En İyi PS2 Emülatörü Nedir?

PCSX2 Nasıl Kurulur?

Rehberimizde Windows 10 üzerinden anlatım yapacağız. Ancak PCSX2 kurulumu ve yapılandırması macOS ve Linux için benzerdir. İlk önce PCSX2 web sitesine girin, ardından emülatörün en son kararlı sürümünü indirin ve yükleyin.

İndirme Linkleri: Windows | macOS | Linux (Ücretsiz)

İndirme işleminiz tamamlandıktan sonra PCSX2 kurulumunu yapın.

PCSX2’nin yapılandırma ekranıyla karşılaştığınızda dilinizi seçin, ardından devam edin. Aşağıdaki gibi birden fazla açılır menüye sahip bir pencereyle karşılaşacaksınız:

Bunlar PCSX2 sistem yapılandırma eklentileridir. Şimdilik bunları görmezden gelin. Ne yaptığınız bilmeden eklentilerle uğraşmak, kararlılık ve performans sorunlarına neden olabilir. PCSX2’nin kullanabileceği kapsamlı özelleştirme seçeneklerini göstereceğiz. Next’e basın ve BIOS yapılandırma sayfasına devam edin.

PCSX2 BIOS Nasıl Yapılandırılır?

Şimdi PCSX2’de PlayStation 2 BIOS’unuzu yapılandırmanız gerekiyor. PS2 BIOS dosyası hangi PS2 oyunlarını oynayabileceğinizi belirler. Kuzey Amerika, Latin Amerika, Japonya, Avrupa, Afrika vb. çeşitli coğrafi bölgeler vardır.

Yasal Uyarı: Çevrimiçi PS2 BIOS dosyaları mevcut olduğu halde, BIOS dosyalarını almanın tek yasal yöntemi BIOS’u mevcut PS2’nizden kopyalamaktır. Bunun için gerekli program PCSX2 web sitesinde bulunmaktadır. Bu bağlantıyı kullanmak kendi sorumluluğunuzdadır.

PS2 için BIOS dosyaları ülkeden ülkeye, yıldan yıla, konsol üretim tarihi, konsol güncellemeleri ve daha fazlası için değişiklik gösterir. Her şekilde önce PS2’nizden PS2 BIOS kopyalamaya ihtiyacınız vardır.

PS2 BIOS dosyalarınızı kopyaladıktan sonra, arşivi aşağıdaki dizine yapıştırın: C:Kullanıcılar[Kullanıcı Adı]BelgelerPCSX2bios. Bu dizin, BIOS dosyalarınız için varsayılan dizindir. Bu dizini istediğiniz şekilde değiştirmek için Varsayılan ayarı kullan seçeneğinin işaretini kaldırın ve dizininizi seçin.

Arşiv kopyalamayı bitirdiğinizde, arşiv içeriğini BIOS klasörüne çıkartın. Arşive sağ tıklayın, ardından ZIP programınızı seçin ve dosyaları çıkarın.

PCSX2 emülatörü, başka bir klasör içindekileri değil, yalnızca BIOS klasöründeki BIOS dosyalarını tanır. Her arşivin içeriğini doğrudan bios klasörüne kopyaladığınızdan emin olun. BIOS dosyalarınızı kopyalamayı bitirdiğinizde, BIOS yapılandırma penceresinde Refresh list seçeneğini seçin.

PlayStation 2’nizden BIOS’u seçin, ardından Finish’i seçin.

PCSX2’de Kontrolcüleri Yapılandırma

En sevdiğiniz PS2 oyununu başlatmadan önce oyun kontrolcünüzü yapılandırmalısınız. Config > Controllers (PAD) > Plugin Settings seçeneğine gidin. Üç kontrolcü ayarı sekmesi vardır. İlk sekme Genel, PCSX2 için evrensel kontrolcü ayarlarına genel bir bakış sağlar. Diğer sekmeler, kontrolcü girişlerini manuel olarak değiştirmenize olanak tanır.

PCSX2 otomatik olarak kontrolcüyü tanır. Kablolu bir Xbox 360 oyun kontrolcüsü taktığınızda, PCSX2 oyun kontrolcüsü girişlerini otomatik olarak eşler.

Kontrölcü girişlerini silmek istiyorsanız, Pad 1‘i ve ardından Clear All seçeneğini seçin. Daha sonra, uygun gördüğünüz şekilde kontrolcüyü eşlemekte özgürsünüz.

PCSX2 İle PlayStation 2 Oyunları Nasıl Oynanır?

PCSX2 artık hazır olduğuna göre sıra PS2 oyunlarınızı oynamaya geldi. PlayStation 2 ISO’ları çevrimiçi olarak ücretsiz olarak edinilebilir. Ancak, biz onları bulmanıza yardımcı olmayacağız. Sahip olmadığınız video oyunları için ROM’ları veya ISO’ları indirmek korsanlıktır.

Eski PS2 oyunlarınızdan ISO’ları elde etmek, oyun DVD’sini bilgisayarınıza kopyalayabilirsiniz. Ancak çıktı dosyası bir ISO olmalıdır, aksi takdirde PCSX2’ye yüklenmez.

PS2 oyun ISO dosyanızı aldıktan sonra oyunu PCSX2’de çalıştırabilirsiniz. CDVD > Iso Selector > Browse’a gidin, ardından PS2 oyununuzu bulun. PS2 oyunları kitaplığınız varsa, kolay erişim için hepsini tek bir dizine kopyalamak mantıklıdır.

Ardından, System > Boot CDVD (Full) seçeneğine gidin. PS2 oyununuz bu sayede yüklenmelidir.

PCSX2’de Diskten PS2 Oyunu Nasıl Oynanır?

PlayStation 2 oyunlarınızı doğrudan PCSX2’deki diskten çalıştırabilirsiniz. Bu yöntem PCSX2 içinde bir PS2 ISO dosyasını yüklemekten daha kararsız olsa da, kullanışlı bir seçenektir.

İlk olarak, PS2 oyun diskini disk sürücünüze yerleştirin. Sonra, PCSX2’de Config > Plugin/BIOS Selector seçeneğine gidin ve seçenekler arasından Plugins’i seçin. CDVD > Configure’i bulun, ardından disk sürücünüz için doğru sürücü harfini seçin.

Son olarak System > Boot CDVD (Fast) seçeneğini seçin.

PCSX2 Grafik Ayarları Nasıl Yapılandırılır?

PC’nizde PS2 oyunlarını oynamanın en iyi faydalarından biri, aralarından seçim yapabileceğiniz kapsamlı grafik seçenekleridir. Seçim yapabileceğini pek çok üçüncü parti PCSX2 grafik eklentisi mevcuttur ve varsayılan GS eklentisi ise oyununuzun genel kalitesini artırmak için çalışır.

PCSX2 eklentileri seçeneklerine erişmek için Config > Plugin/BIOS Selector seçeneğine gidin ve seçenekler arasından Plugins’i seçin. Bu pencere, emülatörün kullandığı her eklentiyi yapılandırmanıza olanak tanır. Eklenti seçenekleri başlangıçta karmaşık görünebilir, ancak yapılandırılması kolaydır. Ayrıca değişiklikleri beğenmezseniz geri dönmek de kolaydır.

Kapsamlı ayarlamalar ile PCSX2’de belirli PS2 oyunları 4K çözünürlükte bile oynayabilirsiniz.