Rune 2 Yayıncısı Bethesda'yı Sabotajla Suçluyor

Rune 2 Yayıncısı Bethesda'yı Sabotajla Suçluyor

Geçen yılın sonunda, Ragnarok Game'in Rune II'yi terk etmesi nedeniyle Human Head aleyhine açtığı dava herkesçe bilinir hale geldi. Şimdiyse davacı, davayı Zenimax ve Bethesda Softworks'e uzatarak, onları oyunu kasıtlı sabote etmekle suçladı.

Öncelikle, tüm vakanın ne hakkında olduğunu hatırlatalım. Rune II, geçen yıl 12 Kasım'da Epic Games Store'da piyasaya sürüldü. Bir gün sonra, Human Head geliştirme ekibi feshedildi. Olaydan kısa bir süre sonra Bethesda'nın bir parçası olarak, kapatılan Human Head çalışanlarının da dahil olduğu Roundhouse Studio adlı yeni bir ekip ilan edildi. Bu şekilde, Ragnarok Game ortağını kaybetti ve daha da kötüsü, geliştiriciler kaynak kodunu sağlamadığı için kendi başına Rune 2'yi bile geliştiremedi.

Şimdi yayıncı, Zenimax ve Bethesda Softworks'ü oyunun başarısızlığını garanti altına alacak kasıtlı eylemlerle suçluyor. Belgede, Rune 2'nin The Elder Scrolls markasını tehlikeye atabileceğinden korkan varlıkların Human Head ile aylarca komplo kurduğu yazıyor. İddia sahibine göre, geliştirici birçok kuruluşla satın alma görüşmeleri gerçekleştirdi ve yalnızca Bethesda ve Zenimax, müzakerelerin gizli tutulmasını talep etti. Ayrıca Rune II ve duyurulmamış Oblivion Song projesi üzerinde çalışmaya devam etme olasılığını ortadan kaldırdı.

Davaya göre, Rune 2'nin piyasaya sürülmesinden iki hafta önce Zenimax sessizce Roundhouse Stüdyoları kuracak ve ardından tüm Human Head varlıklarını geri alacak ve kira sözleşmelerini devralacaktı. Bu önemliydi, çünkü bu bilgisayarlar oyunun aslında Ragnarok Game'e ait olan kaynak kodunu içeriyordu. Ardından, Zenimax'ın onları işe alabilmesi için tüm geliştiricilerin işten çıkarılması ayarlandı.

Dahası, oyunun ana tasarımcısı Christopher Rhinehart'ın ne yapacağı korkusu, Rune 2 piyasaya çıktığında ofisten çıkması için birkaç günlüğüne Teksas'a bir iş gezisine gönderilmesine neden oldu. Human Head'in kapanışıyla ilgili bir basın açıklaması stüdyo geliştiricileri tarafından değil, Bethesda ve Zenimax'taki insanlar tarafından yazılacaktı.

Bethesda ve Zenimax'ın oyunun The Elder Scrolls'un konumunu tehdit edeceğinden gerçekten korktuğunu hayal etmek zor, ancak yöntemleri şüpheli. Human Head’i kapatma ve tüm çalışanları işe alma manevrasının, Human Head satın alınmış olsaydı var olacak sözleşme yükümlülüklerinden kurtulmak için yapıldığı aşikar görünüyor. Dahası, Ragnarok Game'in kaynak kodunu elde etmek için çok çalışmak zorunda olması, dava açılan şirketler tarafında kötü niyet olduğunu gösteriyor.

Son olarak, Rune 2'nin geliştirilmesine nihayet bu amaçla kurulan Studio 369 tarafından devam ettirildiğini belirtmekte fayda var. Oyunun revize edilmiş versiyonu Rune 2: Decapitation Edition, 13 Kasım'da Steam'de çıkacak. Gelişmiş bir savaş sistemi, genişletilmiş ve büyük ölçüde geliştirilmiş  sefer, yeni yetenekler, ek zindanlar ve karakterler ve kapsamlı ilerleme mekaniği sunacak.