Sony’nin İlk PlayStation Prototipine 420.000 Dolar Teklif Edildi

Sony’nin İlk PlayStation Prototipine 420.000 Dolar Teklif Edildi

    Şans eseri birkaç yıl önce evinin bodrum katında bulduğu Sony ve Nintedo’nun ortak çalışmasıyla üretilmiş Playstation prototipi, son zamanların en çok konuşulan konularından birisi halinde. Açık arttırmayla satış sunulan Prototip, 48.000$’dan müşteri bulmuş durumda. Açık arttırmanın gerçekleştirildiği web sitesinde premium üyeliği bulunan kullanıcılar direkt olarak konsolu 350.000$’a satın alabiliyor. Bu prototipi en özel kılan detay ise, Sony’nin ürettiği ilk oyun konsolu olması. Açık arttırmanın sona ermesine 20 gün kalmasına rağmen teklifler her geçen gün artıyor.

    Adamın evininin bodrum katında bulduğu bu prototip ilk başlarda pek inanılmayan bir konu haline gelmişti. Ancak 2015 yılında Reddit’te yapılan bir paylaşım sonucu ortaya çıkan konsolun gerçekliği kanıtlanmıştı. Bu konsollara sahip olan kullanıcıların ise özel olarak üretilen 200 adet prototipten yalnızca bunların kaldığı belirtildi. Bu değerli prototipe sahiplerinin ise buna sahip olma hikayeleri de oldukça ilginç. Kullanıcıların aktardığı detaylara göre, bu prototipi mülk alım-satım işlemi sonrasında bulduklarını belirttiler.

   Sony’nin çalışmalarını yürüttüğü ilk oyun konsolu olan prototip, yıllar önce sektörün iki büyük şirketi olan Nintendo ve Sony’nin ortak çalışmaları sonucu oluşturulmuş. Normalde ilk Playstation prototipi olarak bilinen bu konsol “Nintendo Sony”, “PlayStation Nintendo” ve “SNES CD-Rom”  isimleriyle de yıllar önce anılmış. Bu iki firmanın kartuşsuz CD sürücüsüne sahip SNES oluşturma amacıyla birlikte çalışmalar yürütmüş ancak ilerleyen zamanlarda aralarına yaşanan lisans anlaşmazlıklarından dolayı projeyi tamamlayamamışlar. 

    Uzun yıllardır bir daha ortak çalışmalar yürütmeyen bu iki firma kendi oyun konsollarını üretmeye başladı. Bu anlaşmazlığın ardından Nintendo direkt olarak N64 konsolu üzerinde çalışmalarını yürütmeye başlamış. Sony ise hazır elinde bulunan Prototip üzerinden Playstation üzerinden çalışmalarına devam etti. Şu an tüm dünya da bilinen Playstation adını Play Station olarak yazılamamasının sebebi de bu olaylara dayanıyor. Bu iki firma arasında yaşanan lisans anlaşmazlıkları sonucu  Play Station olarak piyasaya sürülmesi planan bu marka, daha sonraları isim değişikliğine gitmiş. Zamanında yaşanan bu önemli olay, ortaya çıkan prototipin değerli olmasını sağlıyor.

    Bu Play Station prototipi’nin dikkat çeken detaylarından birisi de Super Famicom ve Super Nintedo gibi oyunları da oynatması açısından geleneksel disk sürücülerine sahip olması. Ancak her ne kadar Playstation prototipi’de olsa bu marka için üretilmiş bir oyun bulunmuyor. Açık arttırmada bulunan kullanıcıların aktardığı bilgilere göre prototip 2009 yılında bulunmuş ve bulunduğunda konsolun CD sürücüsü çalışmaz durumdaymış. İlerleyen zamanlarda Youtube’de tamir videoları çeken Benjamin Heckendorn, bu değerli prototipi onarmak için kolları sıvamış.