Steam’de Oynaması Ücretsiz Olan Oyunlar

Steam’de Oynaması Ücretsiz Olan Oyunlar

En iyi ücretsiz Steam oyunları nelerdir? Canınız sıkılmışsa ve paranız yoksa, oyun oynamayacağım diye korkmanıza gerek yok. Steam, oynaması ücretsiz oyunlarla dolu. Üstelik birçok ücretli oyun kadar oynaması eğlenceli olan oyun mecvut.

Son yıllarda, ücretsiz oyunlar norm haline geldi. Hatta bazıları birçok PC oyun delisinin tonlarca para vererek aldığı 3A oyunları bile sollamış durumda. Steam’in en çok oynanan oyunlar listesine hızlıca baktığınızda bu oyunların önemli bir bölümünün ücretsiz oynanabileceğini göreceksiniz.

Oyunlara harcadığınız para kafanıza takılıyorsa, hazırlamış olduğumuz yazımızla zamanınıza değer tüm ücretsiz oyunları bulmanıza yardımcı olmak istiyoruz. İşte sizlere mevcut olan oynaması ve indirmesi ücretsiz Steam oyunları. Hazırsanız başlayalım.

WORLD OF WARSHIPS

Wargaming, World of Warships’i ilk duyurduğunda bir hayli heyecanlanmıştık. Çünkü elimizde ne yazık ki doğru düzgün hiçbir deniz savaşı simülasyonu bulunmuyor. Nedense oyun yapımcıları da bu türe pek sıcak bakmıyorlar. Neyse ki Wargaming bu konuya el attı ve oyunculara ücretsiz olarak oynayabilecekleri World of Warships’i sundu.

Eğer arkadaşlarınız ile birlikte World of Warships’in sularına yelken açarsanız, elinizde muhteşem bir deniz savaşları simülasyonu olduğunu farkedeceksiniz. Fakat tek başınıza kaldığınızda ne yazık ki World of Warships kendi içerisinde kırılamayan sıkıcı bir kısır döngü haline gelmeye başlıyor. Yine de bugüne kadar piyasaya sürülen en iyi deniz savaşları simülasyonu olduğunu söylememiz gerek.

WORLD OF WARSHIPS

WAR THUNDER

Son zamanların popüler oyunu War Thunder (Daha önceleri World of Planes) bedava oynanabilen 2. Dünya Savaşında geçen bir yarı simülasyon uçak oyunu. Oyuna bir ülkeyi seçerek başlıyorsunuz. Bi-plane diye tabir edilen iki kanatlı bir uçak tipiyle başlıyorsunuz. 

Bu oyundaki en basit uçak tipi ve 2. dünya savaşı sırasında kullanılan uçaklar. Oyunda seçebileceğiniz 5 adet ülke bulunmakta. Bunlar; Amerika, Almanya, Rusya, İngiltere ve Japonya. Hepsinin kendine ayrı özellikleri, teknolojileri ve uçakları mevcut. Benim oynayış tarzıma göre en iyi ülke Rusya’nın YAK serisi uçakları. Kendinizde her ülkenin uçaklarına bakıp kendi oynayış tarzınıza göre iyi olan ülkeyi ve uçak serisini bulmanızda yarar var.

Uzun lafın kısası War Thunder, günümüzde oldukça popüler olan savaş araçları oyunları içerisinde en başarılı yapımlardan biri. Eğer sabırlı bir yapınız var ve 2. Dünya Savaşı ve Kore savaşı dönemleri ilginizi çekiyorsa, War Thunder’a kesinlikle bir şans vermelisiniz.

WAR THUNDER

CROSSOUT

Savaş araçlarına dair oyunlar yapmaya doymayan Gaijin, Crossout’ta da yine savaş araçlarını kullanıyor. Bu oyunda uzaylılar tarafından harap edilmiş bir dünyaya konuk oluyoruz. Post-apokaliptik bir gelecekte geçen yapımda fütüristik tasarımlara sahip yok edici savaş araçlarını kontrol ediyor, geliştiriyor ve özelleştiriyoruz. Savaş araçlarımızın geliştirmemizi bekleyen pek çok parçası ve yeteneği de var. Biz de kendi oynayış tarzımıza göre, kendi istediğimiz şekilde savaş aracımızı şekillendirebiliyoruz. Aracımızı şekillendirdiğimiz parçaları satın alabiliyor, takas edebiliyor veya oyundan kazanabiliyoruz.

CROSSOUT

NEVERWINTER

Cryptic Studios tarafından geliştirilen Neverwinter, MMORPG piyasasında bir kırılma noktasının başlangıcı. MMORPG çizgisinin ne olduğunun farkında olan ve hikayelere duyarlı bir ekip tarafından hayata geçirilen projenin eksenini ise yine hikayeler oluşturuyor.

Neverwinter, oldukça ilginç ve yenilikçi şeyler deniyor, bütün bunları ise tamamen F2P olarak sunuyor, tabii oyunun içerisinde para ile edinebileceğiniz eşyalar var, arada bir “şöyle bir şey de var” diye yandan çıkıyor fakat kesinlikle ortada “para basan kazanır” durumu yok.

Neverwinter’ın 5 adet sınıfı, 8 adette ırkı var. Karakter yaratma faslı masaüstü rol yapma oyuncuları için oldukça önemli olduğundan, yaratım ekranında karakterinizin değerlerini belirlerken zar sallama faslının olması oldukça hoş. Her sınıf için sınırlı olasılık var fakat yine de zar zardır.

Neverwinter ücretsiz, hikaye odaklı ve Foundry sistemi ile ömrü gayet uzun olacak bir MMORPG. Belki mükemmel değil fakat bir kırılma noktası olarak bir başlangıç, bazı yeni şeyler deniyor ve bunları yapmaktan korkmuyor, eğer MMORPG’ler de hikayelerden hoşlanıyorsanız, Neverwinter sizi bekliyor.

NEVERWINTER

STAR TREK ONLINE

Işınla beni Scotty repliği yıllar yılı birçok muhabbete malzeme oldu. Star Trek yani Uzay Yolu, Mr. Spock, Kaptan Kirk, Enterprise veya bildiğimiz adıyla Atılgan, Scotty… Bu isimler artık birer efsane. Yıllarca dizilerde ve filmlerde izlediğimiz Star Trek’in birçok oyunu da yapıldı. Bu aralar ise biraz daha farklı olacak, çünkü Star Trek evreninde kaptan olup, yıldız geminizle maceradan maceraya atılmaya hazır olun!

Star Trek’in hikayesi 2009 yılında çıkan ilk filmin sonrasında geçiyor. Kirk ve Spock kaldıkları yerden maceraya devam ediyorlar. Yeni Vulcan gezegenini konu alan Star Trek, hikaye açısından farklı bir konu bahşetmese de sunum açısından diğer film oyunlarından daha özenli bir iş çıkararak bizi şaşırtıyor.

Oyuna başlarken online co-op, offline co-op ya da tek başınıza oynama şansına sahipsiniz. Ancak baştan söyleyelim Star Trek, co-op oynamanız için tasarlanmış bir oyun. Tek başınıza ilerlerken bile yanınızda yapay zeka eşliğinde bir karakter oluyor.

Yapımın grafikleri ise genel olarak hoş. Karakterlerin ve gemilerin modellemeleri, tasarımlar, efektler genel olarak hoş duruyordu. Yapımın seslendirme kadrosunda Mr. Spock’a daha önce hayat veren Leonard Nimoy ve Heroes’tan tanıdığımız son Star Trek filminde gene Mr. Spock’u oynayan Zachary Quinto yer alıyor.

STAR TREK ONLINE

RIFT

Geliştiriciliği ve yayıncılığı Trion Worlds tarafından üstlenilen Rift online, kullanıcılara sunulduğu 2011 yılından bu yana hayatına giderek gelişen bir kullanıcı kitlesi ve artan oyun içi zenginlik ile devam etmektedir. Yapı olarak MMORPG bünyesinde bulunan oyun, kullanıcılarına oldukça derin bir hikâyenin içerisine sokarak, mükemmel bir rol yapma oyunu gerekse aksiyon anlamında büyük bir keyif yaşatmaktadır. Rift online dünyası doğanın temel elementleri kabul edilen hava, toprak, ateş, su, yaşam ve ölüm, karakter sınıfları ve ırkların da bu çerçevede oluşturulmasını sağlamaktadır. Gerek kullanılan eşyalar gerekse büyü gibi mistik güçlerde kendisini sıkça gösteren bu maddeler, oyun içerisindeki kullanım çeşitliliğinin de derin bir yapıda olarak kişiye daima farklı tecrübeler yaşama şansı sunulmasına imkân vermektedir. 

Altı adet ırk arasından seçim yapan kişiler, bu sayede her biri farklı geçmişlere sahip karakterleri kontrol ederek, rol yapma alanında da geniş bir çeşitliliği ellerinde barındırabilmektedirler. Dwarf, Bahmi, High Elf, Mathosian, Kelari ve Eth ırklarından birisi tercih edildikten sonra Warrior, Cleric, Mage veya Rogue olarak da sınıfını belirleyen kişi, Rift online dünyasına girmeye hazır hale gelmiş durumdadır. Seçilen bu özelliklerin yanı sıra, karakterin yaşamını sürdürürken edinebileceği çok sayıda özel yetenek ve meslek de bulunmaktadır. Farklı geliştirme metotları ile bu yeteneklerini giderek üst düzeylere taşıyan kişiler, bu yolların bazıları ile maddi güçlerini arttırabilecekleri gibi bazıları ile de savaşlarda avantaj sağlayabilmektedirler. Her ne kadar karışık gözükse de kısa sürede anlaşılır hale gelebilen bu yapı, kullanıcının Rift online’dan bir an bile sıkılmamasını sağlamaktadır. 

RIFT

TROVE

Ücretsiz olarak oyunculara sunulan Trove, tıpkı Minecraft gibi küplerden yani voxel’lardan oluşuyor. Farklı görsel tarzı ile Minecraft’ı andıran Trove, aslında sahip olduğu MMO elementleri ile birçok oyuncuya eğlenceli anlar yaşatmayı başarıyor. 

 Trove’da dilerseniz tek başınıza, dilerseniz arkadaşlarınızla oyunun size sunduğu zorluklara göğüs gerebilir veya hayal gücünüzü konuşturarak bu dünyanın nimetlerinden yararlanabilir ve ortaya mükemmel işler çıkarabilirsiniz.

TROVE

STAR CONFLICT

Targem Games tarafından hazırlanmış yeni bir MMO olan Star Conflict, oyunculara uzayın derinliklerinde görevler yapmak, diğer oyuncularla savaşmak için fırsat sunuyor.

Star Conflict oyunculara dev uzay gemilerini kullanarak yer çekimsiz ortamlarda savaşma imkanı veren simülasyon türünde bir savaş oyunudur. Bilgisayarlarınıza ücretsiz olarak indirip oynayabileceğiniz bir simülasyon oyunu olan Star Conflict, MMO yapısına sahip olan bir uzay simülasyonu. Oyunda üstün yetenekli bir savaş pilotunu kontrol ediyoruz ve uzay boşluğuna açılarak düşmanlarımızla çarpışmak için yol alıyoruz. Oyuncular dilerlerse PVE görevlerinde gruplar halinde veya tek başlarına görevleri tamamlamaya çalışıyorlar, dilerlerse PvP karşılaşmalarında diğer oyuncularla çarpışarak rakiplerine diz çöktürtmeye çalışıyorlar. Her iki oyun yapısında da bolca aksiyon bizi beklemekte.

Açık dünya temeline sahip olan Star Conflict’te farklı gezegenleri ziyaret edebilmekteyiz. Oyunda oyunculara yüzün üzerinde farklı uzay gemisi seçeneği sunulmakta. Bu uzay gemileri farklı tipteler ve kendilerine has yeteneklere ve kullanım alanlarına sahipler. Bu sayede oyunda çeşitlilik yaratılıyor.

STAR CONFLICT

WARFRAME

Genel olarak online oyun oynayan oyuncular sürekli bir şeylerden yakınırlar. Diğer oyuncuların çok fazla küfürlü konuştuğundan, oyun içerisindeki hatalardan ve bu hatalardan yararlanan diğer oyunculardan feryad eden kişiler daha çok co-op odaklı bir oyuna girerek rahata erişebilirler. Uzay temalı co-op bir oyun olan Warframe işte bu anlamda tıpkı bir ilaç gibi ayağınıza geliyor ve ücretsiz.

İsterseniz tek başınıza, isterseniz arkadaşlarınızla veya başka insanlar ile mücadele verdiğimiz Warframe’de maksimum keyif almak garanti demek mümkün. Oyun içerisindeki senaryolara güzel fakat biraz yetersiz tabii bu bizi oyundan soğutuyor mu, hayır. Dört kişi birlikte girip bu görevleri tamamlamaya çalışınca ortaya hem komik hem de eğlenceli sonuçlar çıkıyor. En zevkli tarafı da bu zaten.

Parayı yatır ve oyuna hakim ol türündeki Free to Play oyunlarından ayrılmış olması onu çok daha çekici kılıyor. Eğer online oyun evreninde çok vakit harcıyorsanız ve bu evreni çok seviyorsanız, Warframe’e de bir göz atın.

WARFRAME

ARCHEAGE

Genel bazda klasik biçimde fantastik bir dünya üzerine kurulu yapısı ile birlikte kullanıcılarına yeni bir tecrübe sunamayacak gibi görünen ArcheAge, oynanılmaya başlandığı ilk andan itibaren söz konusu düşünceler ile uzaktan yakından alakası olmadığını hissettirmeye başlamakta. Pek çok oyunun en sevilen özelliklerini karma yapıda içinde barındıran ve bu sayede MMORPG sektöründe geride kalan yaklaşık on beş senenin son derece üstün bir birleşimi olarak nitelendirilebilinecek ArcheAge, genel yorumlar ve incelemeler baz alındığında keyifli ve canlı yapısı ile dikkatleri üzerine toplamakta.

Dünyasının genel geçmişi bakımından bir Ultima Online veya World of Warcraft tarzı köklü bir hikaye sunmayan ArcheAge, Sandbox tarzı sayesinde oyuncuların kendi hikayelerine arzu ettikleri yönde sınırsızca devam etmelerini mümkün kılmakta. Kullanıcıları çeşitli kalıplara sokmadan hayal güçleri ile sınırlı bir yapıda karakter gelişimi sağlanmasına olanak sunan ArcheAge, karakter sınıfları ve ırkları bakımından da orijinal içerikleri barındırmakta. İki farklı genel grup içerisinde toplamda dört ayrı ırktan birisini seçerek karakterini geliştirmeye başlayan oyuncular, uzun soluklu hikayeleri sırasında ırklarının dünya üzerinde sahip olduğu ayrıcalıklar ve dezavantajlar hakkında bilgiler edinebiliyorlar.

ARCHEAGE

DOTA UNDERLORDS

Dota Underlords her şeyden önce bir strateji oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Aslına bakarsak Dota Underlords, üçüncü taraf bir mod olan Dota Auto Chess’e fazlasıyla benzerlik gösteriyor. Dota karakterleriyle oynanıyor ve 8 farklı oyuncu karşılaşıyor. Kendi hedef ve stratejilerinizi belirleyerek rakiplerinizi geride bırakmaya çalışıyorsunuz. Oyunda kendi Dota karakterlerinizi seçip, bunları birleştirebiliyor ve yükseltmeler yapabiliyorsunuz.

DOTA UNDERLORDS

MAPLESTORY 2

2003 yapımı 2D rol yapma oyunu MapleStory’nin adeta evrime uğramış hali olan MapleStory 2, öncelikle oyuncuların karşısına 3 boyutlu (ancak izometrik, görüş açısı sabit) bir oynanış ile geliyor. Minimalist ve anime tarzı grafiklere sahip olan MapleStory 2, oynanış açısından da çocuksu ve “şirin” diyebileceğimiz ögeleri içerisinde barındırıyor.

Oyunun içinde dans pistinden Mario Kart tarzı araba yarışlarına, Monopoly’den parkur sporuna, hatta Bomberman’a kadar bir sürü mini oyun bulunuyor. Siz seviye atladıkça oyunun size getirdiği özellikler her haritada arttıkça artıyor. Tamamen oynanış özgürlüğüne dayalı bir oyun olan MapleStory 2’de eğer istiyorsanız uçan balonlara tutunup bulunduğunuz haritada yükselebiliyorsunuz. Eğlenceliklerle dolu oyunda dronedan ufolara, kağıt uçaktan uçan domuzcuklara, savaş tanklarına kadar bir sürü binek mevcut.

MAPLESTORY 2

WORLD OF WARPLANES

Uçak simülasyonu denince akla ilk olarak Microsoft Flight Simulator gelirdi genelde. Fakat yeni çıkan simülasyonlar işin rengini bayağı bir değiştirdi. Simülasyonun tam anlamını vermeye çalışan Flight Simulator’lar genel olarak keyifli olmasına rağmen içerisinde savaşı barındırmadığı için her zaman eksik kalmıştı. Wargaming ise savaş olayını simülasyon ile birleştirerek bizlere ücretsiz olarak World of Warplanes’i sundu. Genel olarak Arcade bir yapıya sahip olan World of Warplanes için tam anlamıyla bir uçak simülasyonu demek mümkün değil.

Oyunun savaş mekanikleri oldukça basit bir biçimde tasarlanmış. Yani oyunun simülasyon tarafını oynanışa aktaramamışlar veya aktarmak istememişler. Bu kısımda bizleri Arcade bir tarz karşılıyor. Sadece fareyi kullanarak önemli hareketler yapabiliyoruz ve bunun yanında düşmanları kolayca avlıyoruz. Tabii bu olaylar sizin uçağınızın şekline ve modeline göre değişkenlik gösteriyor. İşte oyunun tam bu kısmında ne kadar tecrübeli olduğunuz ortaya çıkıyor. Oyunu ne kadar çok oynarsanız o kadar çok tecrübe ediniyorsunuz bu şekilde yeni uçakları açma hakkına sahip oluyorsunuz. İsterseniz daha ilk seviyeden itibaren ileri seviye uçaklara da ulaşabiliyorsunuz fakat bu paralı yol ile gerçekleşiyor yani premium ile.

WORLD OF WARPLANES

HEAVY METAL MACHINES

Ölümcül silahlarla modifiye edilmiş muhteşem araçlar. Araçların her biri için kendine has özel güçleri var. Öte yandan her arabada nitro ve standart vuruş var. Ancak bir arabaya çarparak rakibinize pek hasar veremiyorsunuz. Oyundaki amacımıza gelirsek haritanın tam ortasında bir top var. Her biri 4 kişilik 2 takımda bu topu ele geçirip size gösterilen yere topu rakibe kaptırmadan olabildiğince hızlı bir şekilde yerleştirmeniz gerekiyor. Topu istenilen yere ulaştığınızda takımınız 1 puan kazanıyor.

Bir oyunda türü ne olursa olsun en önemli husus her zaman oynanış olmuştur. Oynanış ne kadar iyi olursa, oyuncu da oyuna o kadar çok bağlanır. Heavy Metal Machines‘in oynanışı bize göre gayet iyi. Özellikle Dota, LoL tarzı MOBA oyunlarının oynanış mantığından da büyük izler gördüğüm oyun rahat ve kolay öğrenilen pratik bir oynanışı bize sunuyor.

Şu an için bazı eksikleri olsa da kesinlikle bir şans verilmesi gerek. Özellikle sizi soktuğu rekabetçi ortam, müzikleri ve heyecan dolu araba savaşları ile keyifli vakit geçirebilirsiniz.

HEAVY METAL MACHINES

WARFACE

2013 yılınca piyasaya sürülen,  Cryengine grafik motoru ile yapılan oynaması şuanda ücretsiz bir “first person shooter” oyunudur. Oyun esasında 2012 yılında Rusya sunucusunda “kapalı beta” şeklinde, oldukça yoğun bir ilgi ile oynanmaya başlanmıştı. Resmi olarak 21 Ekim 2013 tarihinde piyasaya sürüldü. Oyun ayrıca Xbox 360 ile de oynanabiliyordu. Fakat Xbox 360 için açılan sunucular 2015 tarihinde kapatıldı. Oyunun ilk senelerinde bir başlatıcı program yoktu. Oyunu tarayıcı üzerinden açıp oynayabiliyorduk. 2015 tarihinde “GFACE Launcher” ile oyuna giriş sağlanmaya başladı. Ardından Warface, Gface’den bağımsız Steam’da boy göstermeye başladı.

Warface, rakiplerinin bir adım önüne geçmek için ücretsiz olan oyununu daha da ücretsiz hale getirmeye çalışıyor. FPS oyuncularının en nefret ettiği kavram Pay to Win kavramını kendi lügâtından kaldırıyor. Her operasyon sonunda verdiği silahlar, yaptığı bolca etkinlikler, oyundaki altın silahlarını Warface Doları kullanarak elde etme şansı, ve Savaş Pazarı ile P2W kavramını oyunundan uzak tutuyor. Savaş Pazarı şans kutularından çıkarttığınız veya sahip olduğunuz kalıcı silahları oyunculara satma alanıdır.

WARFACE

SHADOWVERSE

Tranding Card Game oyun türüne ait son zamanlarda adından söz ettiren oyun gündemde. Shadowverse aslında daha önce Apple ve Google Store da oyunculara hizmet veriyorken bir süredir Steam üzerinden de oyunculara kapılarını açmıştı. Oyunun kendisi harika bir Hearthstone alternatifi. Hele ki artık günümüzde Hearthstone tamamen pay to play olmuş iken bu oyunun bu aralar neden bu kadar tercih edildiğini oyunun içine girdiğimizde fark ediyoruz.

Aranızda belki bu tarz oyunlara aşina olmayan ilk defa böyle bir dünya içerisine adım atacak oyuncular varsa kısaca oyun mantığından bahsedelim. Bu oyun 40ar adet karttan oluşan desteniz ile rakibinizi yenmeye çalıştığınız bir kart oyunu aslında. Zamanında izlediğiniz Yu-gi oh benzeri bir oyun. Ayrıca şu an için ekstra para dökmenize gerek olan hiçbir durumda yok. Buna ihtiyaç duymuyorsunuz.

SHADOWVERSE

SMITE

Hi-Rez Studios tarafından geliştirilen Smite üçüncü gözden (Third-person) oynanan bir MOBA oyunudur. Oyunun ana teması mitolojidir ve oynarken de tanrıları canlandırırız. Oyunumuz, yapımcılarında kabul ettiği gibi Dota 2’den esinlenerek yapılmıştır.  Oyunun temelinde oyuncular karşılıklı savaşır ve küçük yaratıklar (minyon) takımlarına destek sağlar. Her oyuncu kendi başlangıç noktasından alışveriş yapabilir, canını yenileyebilir.

Oyunda son derece dikkatli olmamız gerekmektedir. En ufak hata bile oyunu kaybetmemize yol açabilir. Oyun da kullandığımız eşyalar ve yetenekler istersek oyunun kendisinin atamasını sağlayabiliriz, istersek de biz istediğimiz gibi atayabiliriz. Ayrıca her tanrı için oluşturabileceğimiz özel yetenek ve eşya tablosundan da yararlanabiliriz.

SMITE üst derece zorluk ve oyunculuk istiyor. Bir tanrının yeteneklerine tam anlamı ile hakım olmadan tam performans gösteremiyoruz, bunun yanında aktif eşyaları da iyi bilmemiz gerekiyor. Oyunda şimdilik 105 farklı tanrı bulunuyor ve her geçen gün tanrı sayısı artıyor. Oyunda birbirinden farklı 6 mod bulunmakta. Bu oyuncular için iyi bir alternatif oluşturmaktadır.

Smite’a ilk başladığınızda alıştırma bölümlerinin hepsini tamamlamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü oyuna alışmanız biraz zaman gerektiriyor ve oyunu kavramanızda önemli rol oynamakta. Alıştırmaları bitirdikten sonra iş birliği ile (ister tek başınıza isterseniz takım arkadaşları ile botlara karşı mücadele) sevdiğiniz ya da hoşunuza giden tanrıların yeteneklerini ve oynanışını iyice kavrayabilir, başka tanrıları da öğrenebilirsiniz. Bir tanrıyı iyice kavrayabildiğinizi düşünüyorsanız, o zaman normal oyuna girmenin tam zamanıdır. Seviye 30 olana kadar normal olarak oyuna girmek zorundasınız, seviye 30’dan sonra dereceli oyun girmeye başlayabilir efsanevi tanrı savaşlarına şahit olabilirsiniz.

SMITE

SKYFORGE

Obsidian Entertainment ve Allods Team’in geliştirdiği Mail.Ru’nun yayıncılığını yaptığı F2P MMORPG oyunu son derece ‘’garip’’. Alıştığımız klasik MMORPG oyunlarından çok farklı bir sisteme sahip. Birçok oyundan iyi içerikleri seçip harmanlamışlar ve kendi yorumlarını katmışlar diyebiliriz. Tanrılara yardım eden ölümsüzlerden birisiyiz. Dualara cevap vermek ve nerede yardım ihtiyacı olduğunu saptamak için üstün teknoloji kullanan Tanrı’ların yancısıyız da diyebiliriz. Dua edin gelelim gibi bir olay söz konusu.

Oyun genel itibariyle getirdiği yeni sistemler, oynanış ve grafik ile ilgi çekiyor. Pay-to-win olayı cidden üzüyor. Premium alsanız bile önünüze geçebilecek olmaları çok saçma bir şey. Bunun dışında bu oyun oynanır.

SKYFORGE

REALM ROYALE

Oyun dünyasında son yıllarda yeni türlerin çıkışına çok az şahit oluyorduk. Fakat Battle Royale oyun türünün sahaya girmesiyle birlikte işler birden tersine döndü ve pastadan pay kapmak isteyen yapımcı firmalar da kendi BR oyunlarını üretmeye koyuldu. Bunlardan birisi de daha önce Overwatch benzeri nişan alma oyunuyla tanınan Hi-Rez Studios oldu. Firmanın Paladins: Champion of the Realm oyunu başarılı özellikleri ve free to play yapısıyla büyük beğeni toplarken, şimdi ise bu markanın altında başka türe sahip bir oyunla karşımıza çıkıyorlar: Realm Royale!

Şu anda hâlâ battle royale oyunları inanılmaz şekilde popüler ve Realm Royale de hem orijinal, hem de ilgi çekici ufak özellikleriyle oyunculara bir alternatif sunuyor. Oyun Fortnite’ın başarısına yaklaşır mı bilemeyiz fakat Hi-Rez Studios’un sektörde son derece rekabetçi bir firma olduğu da açık.

REALM ROYALE

EVE ONLINE

16 Sene önce çıkan ve geniş bir kitleye sahip olan EVE Online oyunu artık ücretsiz olarak oyun severler için oynama imkanı verildi.

CCP Games ‘in yapımını üstlendiği oyun 2003 yılında sevenleriyle ilk tanıştıktan sonra büyük bir kitle ve beğeni sağlayan oyun F2P olarak ücretsiz bir şekilde kullanıcılarla buluşturuldu.

16 senedir süregelen EVE Online büyük kitlenin aylık belirli bir ücret ödeyerek devam ettiği sağlam bir kemik kitleden oluşan oyunun büyük ölçüde oyuncusu bulunuyor. Geçen zaman içerisinde yeni evrenler açarak oyuncu kitle ve heveslerini değiştirip daha farklı heyecanlarla hizmet veren EVE Online ücretsiz olarak oynama kararı alındı.

Oyunun free to play sürümünün oyunculara sunduğu özelliklere gelecek olursak; Alpha ve Omega isimli iki bölümden oluşuyor. Omega klonları ile aylık düzenli ödeme yapan kullanıcılarıyla beraber bilinen ne varsa oyun ile ilgili aynı şekilde devam eden, Alpha ile ilgili de F2P kullanıcılarını içeren, içerisinde yetenek setleriyle ve levelları biraz daha kısıtlı tutulan bir klon olarak belirlenmiş.

EVE ONLINE

PALADINS

Daha önce Tribes: Ascend ve Smite ile adından sıkça söz ettiren Hi-Rez, son yıllarda tüm dikkatini yeni, başka bir oyunun üzerine vermişti. Elbette Smite da bir yandan geniş ve güzel güncellemeler alıyordu ancak firmanın asıl odağı Paladins: Champions of the Realm üzerindeydi.

Çıkışından önce ve sonra piyasada benzeri olan diğer oyunlarla karşılaştırılan ve onların bir kopyasıymış gibi lanse edilen Paladins’in aslında oynanış ve mekaniksel açıdan çok büyük farkları var ve bu oyunu diğerleri ile aynı kefeye koyan, tamamen kopya olduğunu düşünen kişilerin sadece ön yargı ile yaklaşıp oyun mekaniğinin m’sinden anlamadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Paladins’in gerçekten başarılı bir çıkış yaptığını söyleyebiliriz. Diğer oyunlara benzetiliyor, kopyaladığı öne sürülüyor ancak bu fanboy kafasını bırakıp biraz daha objektif bakmak gerekiyor olaya. Ücretsiz bir oyun olarak diğer oyunların sunamadığı bir çeşitliliği sunabiliyor Paladins. Kendi karakter yapınızı tasarlayabilmeniz rekabetçi arenalarda oyuna çok büyük bir artı sağlıyor. Hem zaten bir oyun öbürünü kopyaladı muhabbetine girersek her FPS’nin de bir yerde DOOM klonu olduğunu söyleyebiliriz. Heh, demek ki öyle düşünmemek gerekiyormuş. Eğer bu türden oyunları seviyorsanız ve farklı bir şey de tatmak istiyorsanız indirin Paladins’i, bir deneyin. Zaten boyutu da küçük, kota dostu bir oyun. Pişman olmazsınız.

PALADINS

FRACTURED SPACE

Uzay ve strateji oyunu, bol aksiyonda cabası çünkü oyun pvp üzerine kurulu. Yani görev yapma ya da amaçsızca dolaşma yok. Karşılıklı takım olarak maça giriyorsunuz ve kazanana kadar mücadele ediyorsunuz. Maçlar 5v5 oluyor.

Fractured Space’de pvp için iki ayrı mod yapılmış. Bunlar Conquest ve Frontline. Belki ileride daha fazla mod gelebilir. Şimdilik bu modlar açıkçası bana çok az geldi fakat az olduğu içinde oyuna katılmak için çok fazla süre beklemiyorsunuz. Tahmini süreler 20-30 dakika yazarken 30 saniyede oyuncuyu bulup oyunu başlatıyor.

Rakibinizden daha çok kaynak kazanarak geminizi daha çok güçlendiriyorsunuz ve savaşta artık üstün gelmeye başlıyorsunuz. Savaşta üstün gelince de rakibinizin üssünü kolaylıkla ele geçirebiliyor ve maçı kazanıyorsunuz.

FRACTURED SPACE

PATH OF EXILE

herkesin aklına Diablo serisi gelecektir. Ancak piyasaya çıktığı andan itibaren attığı sağlam adımlarla Diablo serisini tahtından eden bir oyun var: Path of Exile. Bu oyun, hem D3‘ün yarattığı hayal kırıklığını gidermiş hem de bu oyun tarzına yeni bir bakış açısı ve anlayış getirmiştir.

Oyuna çeşitli sebeplerle Wraeclast adasına sürgün edilmiş 7 karakterden birisini seçerek başlıyoruz. Wraeclast, Oriath imparatorluğundaki çeşitli suçluların ve dışlanmışların gönderildiği bir sürgün adasıdır. Ada günümüzde hayatta kalmanın neredeyse imkansız olduğu ve sayısız tehlikenin bulunduğu bir yerdir. Ancak geçmişinde, Vaal olarak bilinen ve teknoloji konusunda çok gelişmiş günümüzde ise tarihin tozlu sayfalarına karışmış bir uygarlığa da ev sahipliği yapmıştır. Vaal‘ın sırlarına erişmek için çok sayıda bilim adamı da bu adaya gönderilir. İçlerinden Malachai isimli birisi ise yaptığı sayısız deney ile buradaki bazı gem‘lerin insanlara ölümsüzlüğe kadar uzanan çeşitli güçler verdiğini keşfeder. Ancak bu gem’ler ve onların arkasındaki sır Malachai ve adamlarını yozlaştırarak etkisi altına alacaktır. Bu noktadan sonra Malachai, hizmetkarları ile birlikte adanın üstünde terör estirmeye başlar.

Oyunun bir diğer avantajı ise tamamen ücretsiz olması ve pay to win öğelere sahip olmaması. Yani, oyuna gelen tüm o güncellemeler için tek kuruş bile ödemiyorsunuz. Buna rağmen Path of Exile, bugüne kadar gördüğüm en çok değişim gösteren ve sürekli pozitif yönde evrim geçiren oyunlardan birisi. Oyunda gerçek parayla ise sadece fazladan stash ve kozmetik eşyalar alabiliyorsunuz. Path of Exile‘ın yapımcıları, oyunun hep bu şekilde kalacağını da belirtmiş durumda. Bu durum, yeni eklenen bir karakter sınıfı için orijinal oyunun 1/4’ü kadar ücret istenen ve DLC adı altında yapılan soygun derecesindeki fiyatlandırmaların bulunduğu bir sektörde önemli bir artı olarak karşımıza çıkıyor.

PATH OF EXILE

TEAM FORTRESS 2

Team Fortress 2 Valve tarafından üretilmiş bir oyundur. Oynaması ücretsizdir ve sadece online olarak oynanır. Kırmızı ve Mavi olmak üzere iki takımdan oluşur. Takımların arasındaki fark sadece renklerden ibarettir. Oyun içindeki karakterler her iki takımda da aynı özellikleri taşır.

Team Fortress 2 son derece başarılı bir oyun. Aslında oynadıkça biraz No One Lives Forever atmosferi verebildi. 1960’ların 70’lerin havası var gibi esinti yapabiliyor. Bu yüzden de biraz daha ilgi çekmeyi başarabildi. Oyunun genel olarak dengeli bir yapısı var. Bazı program hataları olabiliyor, ama Valve anında yama yaparak buna müdahale edip, düzeltiyor. Genel olarak ping sorunu da yok. Ortalama 70-60 pingle çoğu serverda oynayabilirsiniz. Yapıma asıl Team Fortress’in fanları belki el atmayabilir. Zaten Team Fortress Forever adında farklı bir versiyonu oynuyorlar. Orijinal Team Fortress’ın fanları tarafından yapılmış devamı. Sonuç olarak Valve’nin yaptığı TF2 güzel kaliteli bir yapım.

TEAM FORTRESS 2

DOTA 2

Dota 2 oynaması ücretsiz olan bir MOBA oyunudur. İlk olarak 2002 yılında ortaya çıkan Warcraft III: Reign of Chaos ve onun genişletme paketi olan The Frozen Throne haritası olan Defense of the Ancients’ın bağımsız devam oyunudur. Daha sonra 2011 yılında sadece Microsoft Windows’a özel beta olarak çıkmış, 2013 Temmuz’da ise Microsoft Windows, OS X ve Linux için yayınlanmıştır. Oyunun aynı anda bir milyondan fazla çevrimiçi oyuncu bulundurma rekoru bulunmaktadır ve Steam üzerinde en popüler oyunlarda ilk sıradadır.

Oyunun ana savaş haritasında iki takım bölgesi bulunuyor. Bunlardan birisinin ana merkezi haritanın sol alt kısmında, diğer takımın ise sağ üst kısımdadır. Her iki takımda da 5 er oyuncu bulunur. Takımlardan birisi düşman takımın ana binasını yıkana kadar oyun devam eder. Düşmanın ana binası yıkıldıktan sonra oyun biter ve kazanan takım belli puan ve ödüller kazanır.

Oyun başlangıcında her takımın oyuncusu bir kahraman seçer. Toplamda 119 kahraman bulunuyor ve her birinin farklı özellikleri ve yetenekleri bulunuyor. Yalnızca bir tane kahramanda ustalaşmak uzun zamanınızı alabilir.

Oyuna tüm oyuncular 1. seviyeden başlar. Oyun sırasında karakterinizi savaşlar sayesinde tecrübe kazandırabilirsiniz ve kazandığınız tecrübeler ile seviyeniz artacaktır. Seviyeniz arttıkça karakterinizin yeni becerileri açılacaktır ya da mevcut becerilerinizi güçlendirebilirsiniz.

DOTA 2

PLANETSIDE 2

Tema aksiyon ve savaş olunca aslında piyasada çok fazla seçenek var oynayabileceğiniz, paralı veya bedava olsun. Herkesin ağız tadına uygun, hardcore veya casual olsun, tüm oyunculara hitap eden bir şeyler bulunabiliyor. Ama içlerinde belki de çok azı PS2’nin sahip olduğu vizyona sahip. Bir yapımcının gözünden bakarsak, DVO oyunlarında ne kadar çok oyuncuyu aynı sahada karşı karşıya getirirseniz, o kadar büyük teknik problemlerle uğraşmak zorunda kalırsınız. Sunucu performansı, grafik performansı, ağ performansı ve oyuncu donanım performansı bir araya gelip size tam bir kabus yaşatır. PS2’nin geliştiricisi SOE ise, belki de son yıllarda kendilerinden gördüğümüz en cesurca hareketi yaparak tüm bu sorunların üzerine yürümüş ve ortaya müthiş bir oyun çıkartmış.

Planetside 2’nin bence en çekici yanı, sizi gerçekten devasa bir savaş alanında gibi hissettirebilmesi. Benzer aksiyon oyunlarında genelde çok büyük olmayan bir alanda, az miktar oyuncu ile beraber ve karşı karşıya oynarsınız. Ayrıca bu tür oyunlarda genelde çarpışan iki taraf olur ve çarpışmaların süresi kısıtlıdır; ya bir puana erişmeye çalışırsınız veya ayakta son kalan olmaya. Ama PS2 tüm bu sınırlamaları bir kenara koyuyor ve size hem çok geniş savaş alanları, hem çok çeşitli çarpışma koşulları ve şekilleri, hem de aynı anda üç farklı taraftan yüzlerce asker ile aynı alanda sınırsız çarpışma fırsatı veriyor. Ne türden aksiyon severseniz sevin, PS2’de ağız tadınıza göre bir şey mutlaka buluyorsunuz.

PLANETSIDE 2