En İyi Spor Oyunu
Doğası gereği spor oyunları her yeni sezonda tamamen yeni ürünler olarak ortaya çıkmaz. Endüstrinin ekonomisi, bir kerede aynı motor ve modelleri tekrar kullandıklarını belirledi; bu da, aralarındaki farkın, şu anki üniforma, birkaç yeni özellik ve top fiziğinde bazı ayarlamalarla sınırlı olabileceği anlamına geliyor. Ve bu değişiklikler genellikle üzerinde çalışmakta olan geliştirme ekipleri tarafından olduğu gibi hayranların geri bildirimi ile de oluşturulabilir.
Mesela; PES 2017, PES 2016‘dan etkilendiği gibi PES 2018‘de etkileyecektir ve PES 2018’in tasarlanmasında büyük bir rol oynayacaktır. Oyuncuları harika yapan şeylerden ilham alınarak mı yapılmıştır. Bunlardan birini seçip tamam, budur, en iyisi bu diyebilir miyiz? Diğerlerinden tamamen farklı bir video oyunu mudur?
O halde, spor oyunlarının son 20 yıl boyunca tüm görünümünü değiştirme biçimini hesaba katmalısınız. 90’lı yıllarda FIFA ve NBA Live gibi seriler hızlı, erişilebilir, neredeyse arcadey olmaktan mutluluk duyuyorlardı. Günümüzde hızlı ilerleme ve teknolojideki gelişmeler, gişe rekorları kıran spor oyunlarını simülasyonlara dönüştürdü ve her biri saha deneyimini mümkün olan en iyi şekilde çoğaltmaya çalışıyor. Bu da uzun süren serilerdeki oyunlar arasında doğrudan karşılaştırmalar yapmanızı zorlaştırıyor.
Daha da kötüsü, her sporun oyun tarzı ve kültürü farklıdır ve kendi hayran kitlesi vardır. Örneğin; Futbol basketbola göre daha mı iyidir? Karşılaştırma yapabilmek için ortak bir nokta bulmak gerekir.
NBA 2K11, Pro Evolution 6, NBA Jam, NFL 2K5 gibi gerçekten harika spor oyunlarının da kısa bir listesi alındıktan sonra değerlendirmemize başlayalım. Biz Tüm Zamanların En İyi Spor Oyunu olarak FIFA 98’i seçtik.
FIFA: Road to World Cup 98, tuhaf ama sevdiğimiz büyük bir spor oyunu. 1997’de piyasaya sürüldüğünde, çok iyi futbol oyunuydu. Çokgen parıltılı görseller, sesli yorumlar, uzun süredir FIFA serisinin karakteristik özelliklerinden biri olarak ilişkilendirdiğimiz her şey vardı. Ancak, oyunun kendi zamanında mı yoksa günümüzdeki zaman diliminde de mi gerçekten harika bir oyun olduğunu nasıl anlayabiliriz.
FIFA 98
Kapalı Salon Futbolu: Düzenli 11v11 futbola ek olarak, FIFA 98 kendi kuralları ve koşulları ile tamamen ayrı bir 5v5 kapalı moda da sahipti, tıpkı topun sınırların dışında olmadığı gibi. Gerçek FIFA kadar eğlenceliydi. Belki daha da eğlenceli.
Gerçek Bir Dünya Kupası: Oyunun daha uzun süreli olmasının nedeni, geliştirme ekibinin 1998 Dünya Kupası’nda yerli liglerin yanında yer vermeye karar vermesiydi. Sadece Fransa’daki finaller değil, aynı zamanda tüm nitelikli sistem. Bu, 170’in üzerinde ülkeyi ve takımları oyunun içine ekliyordu. O zaman için dünyadaki her futbol oynayan ülkeyi tam anlamıyla temsil eden kesinlikle gülünç bir sayıdır (modern FIFA oyunları genellikle yalnızca birkaç düzine içerir). İsterseniz, gezegendeki en küçük uluslardan biri olarak oynayabilir, onları eleme yoluyla geçirebilir, ardından turnuvayı kazanırsınız. Dünya Kupaları için; sadece FIFA 98 gibi video oyunlarında görebileceğiniz kadar olağanüstü bir başarı.
FIFA 98
Özelleştirme: 170’den fazla ulusal takımın yanı sıra, oyuna yaklaşık 200 kulüp takımı da dahil edildi ve bunları özelleştirebilirsiniz. Ev Sahibi kitleri, Deplasman kitleri, hatta bir oyuncunun görüntüsü. Bu sadece 1997’de de yararlı değildi; İnsanlar FIFA 98’i yıllarca oynuyorlardı çünkü 1998’den sonra 1999 kit tasarımları 1998’inkilerin etrafında döndü.
Tüm bunlar hakkında en inanılmaz şey: FIFA 98 öylesine büyük bir oyun haline geldi ki EA‘nın kendi diğer video oyunlarını anlamsız yaptı. Oyun 1997 ve 1998’in başlarında piyasaya sürüldüğü için FIFA 98 Dünya Kupası başlamadan, Dünya Kupası oynanabiliyordu. World Cup 1998 diye adlandırılıp turnuva maskotundan markalı kitlere kadar resmi markalaşma sağladı (seri için bir ilk). Peki bu oyunu satın alma noktası neydi.
FIFA hayranları olmayanları adeta çıldırtırcasına tüm Japon ve Kore profesyonel liglerini de bir yıl boyunca oyuna dahil ediyordu.
Normalde bu tür şeylerin spor oyunlarında olması gerekmiyor, çünkü hayranlara önümüzdeki yıl oyun satın almamaları için gereken her şeyi veriyordu. Diğer hiçbir spor oyununun içerdiği FIFA 98’in büyüklüğüne sahip değildi.
Tabi FIFA 98’e katkı sağlayan aşırı içerik değil sadece. Oyun birkaç diğer seri favorileri de içeriryordu; mütevazı serbest vuruş okundan yeteneğe kadar. Tüm video oyunlarında en çok katarakt hareketlerinden biri olarak gösterilen cezasına rağmen bir kaleciye kayma hareketi gibi.
Ayrıca; sadece mouse’u kullanarak tüm bir eşleşmeyi oynayabilirdiniz. Bu, klavye ile olduğundan daha fazla mouse’a kontrol sahibi olduğunuzu hissetmenizi sağlıyordu. Özellikle iç mekan maçlarında epey yardımcı oluyordu. Yerel olarak 1vs1 multiplayer oynamanızı sağlıyordu (Klavye vs Mosuse).
Aynı zamanda oyunun soundtrack’i; intro ile başlayarak, belki de spor oyun tarihindeki en ikonik olanıdır:
FIFA 98 Intro
Sadece başlangıçtaki introyu sağlayan Blur değil, Menü müziğinin büyük kısmı ise The Crystal Method tarafından sağlandı:
FIFA 98 Soundtrack
Popüler müzik kullanan spor oyunları bugün yeni bir şey değil, ancak 1997’de FIFA 98 için bir patlama oldu.
Spor oyunlarının yapıldığı ve her zaman oynanabilir olarak görülen bir dünyada, FIFA 98 ayrı duruyor. Rekabetin bu kadar geniş bir yüzüne çok sayıda ekip ekleyerek ve böylesine büyük bir özelleştirme derecesine izin vererek insanlar 1997’de değil, önümüzdeki birkaç yıl içinde de oyunu oynamayı başardılar.
Bugün bile, FIFA serisi futbolu çok fazla lisanslamasına ve 20 yılı aşkın tecrübesine rağmen, FIFA 98’den hâlâ saygılı seslerle bahseden hayranları bulabilirsiniz. İnanılmaz müzikler, küçük takımlar, ne güzel yetenekler, bir kaleciyi öldürmeyi denemek vb… İyi Eğlenceler…