Uzmanına Sorduk! En İyi Dedicated Server Hangisidir?

Uzmanına Sorduk! En İyi Dedicated Server Hangisidir?

Türkçe Dedike sunucu olarak geçen “Dedicated server”, paylaşımsız fiziksel sunucu anlamına gelir. Diğer sunucuların aksine tek bir şirket ya da tek bir kullanıcının kullanımına özel olarak ayrılmış, paylaşımsız internet sunucusudur. Dedicated server'ın belli başlı kullanım hakları vardır ve bu kullanım hakları da yalnızca bir kişi ya da şirkette bulunmaktadır. Dedicated server'in, paylaşımlı sunuculara kıyasla en büyük farkı da bu esnada ortaya çıkmaktadır.

 

Dedicated Server Paket Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Herhangi bir dedicated server satın almadan önce, yöneleceğiniz alana uygun belli başlı kriterler belirlemeli ve bu kriterlerin üzerinde ilerleyeceğiniz projelerinize ne kadar fayda sağlayacaklarını gözden geçirip, ona göre ihtiyaçlar listesine uygun bir satın alma işlemi yapmanız gerekir. Bu işlemler sonrasında herhangi bir ayrıntıyı gözden kaçırmadan kaliteli bir hizmet paketi satın alabilirsiniz. Sizler için dedike sunucu alırken dikkat etmeniz gereken belli başlı maddelerden birkaçını sıraladık:

⦁    Satın alacağınız sunucuya ait işlemci modeli ve sunucuya ait diğer bileşenlerin modellerini iyice araştırın.
⦁    Satın alacağınız sunucunuzun depolama aygıtı olarak SSD kullanıyor olmasına dikkat edin. SSD depolama konusunda daha iyi bir seçenektir.
⦁    Satın alacağınız sunucuda kaynakların tamamen size ait olmasına dikkat edin. Kaynaklarınız herhangi birisi ile paylaşılmamalı.
⦁    Satın alacağınız sunucunun barındığı veri merkezinin TIER standartlarının TIER III+ olmasına dikkat edin ve bunun yanında da kullanıcı yorumlarını inceleyin.

Dikkat edeceğiniz en önemli dört özelliğin ardından satın alacak olduğunuz sunucunu tam anlamıyla size ait olacaktır. Tüm bunların haricinde internet hızı konusu ya da satın alacağınız sunucunun alt yapısına dikkat etmenizde fayda var.

 

Neden Dedicated Server Kiralanmalı?

Dedicated serverların kullanıcılar için sunduğu en büyük avantajların başında, paylaşımsız bir kullanım sunmaları gelmektedir. Dedike sunucuların paylaşımsız olması sayesinde bu tür sunucu kullanan web sitelerinin ziyaretçi trafiklerinin artması durumunda herhangi bir yavaşlama olmaz. Tüm bunların haricinde dedicated serverlerın kullanıcılar için sunduğu başka avantajlar da bulunur. Bu avantajlara göz atmak istersek;

⦁    Dedicated serverlarda sınırlamalar sunucuların donanımları çerçevesinde gerçekleştiğinden, donanımınızın belirli özelliklere göre en yüksek performanslı olanı satın alabilirsiniz.
⦁    Birden fazla sunucuya ihtiyaç duyduğunuz takdirde de sanallaştırma yazılımları aracılığı ile paylaşımsız olan sunucularını belli başlı sınırlamalar eşliğinde paylaşımlı sunuculara dönüştürebilirsiniz.
⦁    Yüksek performans isteyen bir projeniz varsa dedicated serverler yine iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkar. Dedicated serverlerın kontrolü tamamen size vermelerinden ve paylaşımsız olduklarından dolayı projeniz için gerekli alanı dilediğiniz gibi belirleyebilir ve şekillendirebilirsiniz. Bu esnada da herhangi bir problem ile karşılaşmazsınız.
⦁    Dedicated server tahsis ettiğiniz takdirde, öncesinde ya da sonrasında satın almış olduğunuz sunucular web siteleriniz için belli miktarlarda trafik olanağı sunacaktır. Bu durum da sahip olduğunuz web sitesinin ziyaretçi trafiği artması sonucunda yavaşlamasını engelleyecek ya da kısa süreli çalışmama gibi durumların önüne geçerek sorunsuz bir hizmet sağlar. Dedike sunucuları herhangi bir kuşku duymadan kullanabilirsiniz, çünkü sunucunuzun size tahsis ettiği alan sadece sizin olacaktır. Bu özellik de paylaşımlı sunucuların, paylaşımsız sunuculara göre ne kadar avantaj sunduğunu gösterir.
⦁    Dedicated server, daha stabil ve daha kararlı çalışmaktadır, bu sebepten dolayı paylaşımlı sunucu kullanımı esnasında herhangi bir performans düşüklüğü yaşamazsınız.
⦁    Verilerinizin korunması konusunda da dedicated serverlere bakıldığında diğer sunucular ya da firmalardan daha ön plana çıktıklarını görebiliriz. Dilediğinize göre şekillendirebileceğiniz dedicated serverlerde eğer yönetim işlemlerinizin internet servis tarayıcınız tarafından yapılmasını istemiyorsanız, sunucunuza giriş yaparken kullandığını kullanıcı adı ya da şifre gibi önemli giriş bilgilerini sizlerden başka kimse göremez. Dedicated serverler, bu şekilde dışarıdan gelebilecek herhangi bir saldırı sonucunda sunucuya yapılabilecek erişime engel olur ve sisteminizi daha güvenli, daha güvenilir bir hale getirmiş olur.
⦁    Sunulan avantajlar haricinde dedicated serverlerın ufak bir dezavantajı; sunucunuz tamamen firmanıza adanacağı için sunucunuzu yönetme konusunda belli başlı bilgilere sahip olmanız gerektiğidir. Gerek web siteniz için yapacak olduğunuz yazılımları gerek uygulamalar gerek de programlarını kurmanız ve yönetmeniz gerekmektedir. Fakat bu bir problem değildir, sunucu yönetimi konusunda internet servisi tarayıcınızla anlaşarak tüm işlemleri internet tarayıcınıza yaptırabilirsiniz. Bu konuda ek bir ücret talep edilebileceğini belirtmekte fayda var.
⦁    Paylaşımlı sunucuların bir diğer ufak dezavantajı ise; RAM, saklama alanı, işlemci ya da bant genişliği konusunda diğer sunuculara göre daha kapsamlı çözümler sunması, dolayısıyla da maliyetleri diğer sunuculara göre bir kademe daha yüksek olmasıdır.

 

Dedicated Serverlar Ne için Kullanılabilir?

Paylaşımsız sunucular, web siteleri için fazla sayıda ziyaretçi trafiği bekleyen ya da ziyaretçi trafiğinin ilerleyen dönemlerde artacağını ön gören kişiler tarafından alınmaları daha uygundur. Paylaşımsız sunucular ile bu sayede herhangi bir proje tamamlama esnasında bir kesinti yaşanmaz ya da web sitenizi ziyarette bulunan ziyaretçiler de kötü bir görüntü ile karşı karşıya kalınmaz. Bu durum büyük firmalar ya da büyük projeler için büyük önem arz etmektedir. Eğer oluşturduğunuz firmaya ya da projeye büyük önem veriyorsanız kesinlikle paylaşımsız sunucu kullanmalısınız.

 

Yüksek Kaynak ve Trafik Gerektiren Web Siteleri

Yüksek kaynak ve trafik gerektiren web siteleri tarafından özellikle canlı yayın yapan ya da kendi sunucusunda video içerikli paylaşımlarda bulunan firmalar tarafından tercih edilen bir sunucu türüdür. Bu tür firmalar ya da projelerde sunuculara ait konfigürasyonlarının yüksek olması çoğu zaman tek başına yeterli olmamaktadır, bunun haricinde bant genişliğinin de yüksek olması gerekmektedir. Eğer web sitenizde canlı yayınlar yapmayı ya da video içerikli paylaşımlar yapmayı düşünüyorsanız, sizler de bant genişliği yüksek olan ve bant genişliğine odaklı paylaşımsız sunuculara odaklanabilirsiniz.

 

Oyun Sunucusu

Oyun sunucuları, oyuncular ya da bunun yanında sistemciler aracılığı ile internet üzerinden birden fazla oyuncunun katıldığı, çok oyunculu bilgisayar oyunlarını çalıştırmak için geliştirilmiş sunuculardır. İnternet aracılığı ile ya da direkt tarayıcınız üzerinden oynadığınız birçok oyun, bir oyun sunucusuna bağlı olarak çalışmaktadır.

 

Discord Sunucusu

Discord sunucularında, başta her ne kadar oyun sunucuları ile ortaklaşa çalışsalar da yani oyun içi sohbet etmek ya da oyunlar hakkında sohbet etmek için kullanılsalar da son zamanlarda farklı birçok konu ve gruplaşmalar arasında da sohbet edilmeye başlanmıştır. Discord sunucuları tamamen ücretsizdir ve discord sunucularına ulaşım oldukça kolaydır. Discord sunucularında çeşit çeşit sunucu olduğunu görmek mümkündür.

Uzman Görüşü: Yüksek Performanslı Dedicated Serverlar Rakipsiz Fiyatlarla Natro'da!
Dedike sunucuların birçok avantajı bulunur ve en çok tercih edilen sunucular arasında yer alır. Natro yeni nesil donanıma sahip ve yüksek performanslı dedike sunucuları uygun fiyatlarla beğeninize sunuyor. Sizler de Natro dedike sunucu bağlantısından natro.com'da yer alan, dedicated SSD ve dedicated raid SSD olmak üzere birden fazla paylaşımsız sunucu seçeneğine ulaşabilirsiniz. Karar verememeniz durumunda da iletişim seçeneklerinden ya da sitenin altında yer alan “karar veremedim” butonundan yetkililerle görüşüp, sizin için en uygun yüksek performanslı dedicated serveri uygun fiyata güven içinde satın alabilirsiniz.