Video Oyun Dünyamızın Liderleri: Oyun Konsolları

Video Oyun Dünyamızın Liderleri: Oyun Konsolları

Video Oyun Dünyamızın Liderleri: Oyun Konsolları

Video oyunları dünyasının tarihi 50 yılı aşkın bir geçmişe sahip denilebilir. Magnavox Odyssey ile Atari 2600’dan Xbox One ve PlayStation 5’e kadar uzanan bu serüven, teknoloji noktasında yaşadığı gelişmeler ile birlikte hayatımızdaki yerini de arttırdı.

Atari joystcikleri ile ekranın başından kalkamadığımız günlerden, PS5 DualSense oyun kolu ile oyundaki dokulara göre titreşim hissedebildiğimiz ve kablosuz şarj edebildiğimiz zamanlara geldik.

70’li yıllarda teknolojik gelişmelerin hayatımıza bu kadar yön vermediği bir dönemde evlerdeki yerini alan Atari, 1980’li yıllarda ülkemize giriş yaptı. Atari 2600 ile başlayan bu macera şimdilerde hassasiyet hesaplarının yapıldığı ve FPS değerlerinin dikkate alındığı bir sürece evrildi.

Özellikle PlayStation’ın hayatımıza girişiyle gerçekleşen devrim, Xbox ve diğer oyun konsolları ile de kulvarı genişletti. 1994 yılında sunulan PlayStation, 25 yılı aşkın süreçte 5’inci oyun konsolu ile video oyun noktasında kullanıcılarını memnun etmeye devam ediyor.

Çıktığı dönemden itibaren ulaşılabilir fiyatlarla raflardaki yerini alan PS oyun konsolları, son olarak PlayStation 5 ile kullanıcıya sunuldu. Ancak 2013 yılında çıkan PS4 fiyatları hala erişilebilir düzeyde. PS5 oyun konsolu, serinin geçmiş üyelerine göre çok daha yüksek bir fiyatlandırma ile oyunseverlere sunulmaktadır. Serinin diğer üyeleri ile de birçok oyunun hala yüksek kalitede oynanabilmesi, özellikle PS3 ve PS4’ün satışlarını güncel tutmaktadır.

Oyun Konsolu ile Oynamanın Avantajları Nelerdir?

Oyunseverler için platform tercihleri hem ulaşılabilirlik hem de beklenilen performansa göre şekillenmektedir denilebilir. Oyun oynadığı mekânı sabit tutanlar için oyun konsolları biraz daha mantıklı bir karar olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira en azından HD bir ekrana sahip olma zorunluluğu, PS ve Xbox ürünlerini sabit kullanıma itiyor denilebilir.

Elbette bu cihazlar da taşınabilir ve uygun özellikteki görüntü sağlayıcılar ile her yerde kullanılabilir ancak bu her zaman mümkün olmamaktadır. Ancak bilgisayar üzerinden oyun oynayan kullanıcılar için bu süreç çok daha kolay işliyor. Özellikle laptopunuz ile oyun oynuyorsanız, elektrik gücünün yer aldığı her ortamda kolaylıkla oyun oynayabilirsiniz. Elbette masaüstü bir bilgisayarınız varsa onu taşımak oyun konsolu taşımaktan çok daha zor olacaktır.

Oyun konsolları, bağlandıkları görüntü sağlayıcılar ile çok daha etkili görüntü kalitesi vadetmektedir. Özellikle Full HD bir televizyon ekranında, hem renk doygunluğu hem de büyük ekranın getirdiği etkileyicilik ile keyfinizi katlamanız mümkün. PC ekranları için de farklı boyutlar ve kaliteler mümkün ancak 50 inç bir LED televizyonun verdiği keyfi sağlaması mümkün görünmüyor.

Bu nedenle, oyun konsolu tercihindeki en önemli noktalardan birininin ekran doygunluğu olduğu söylenebilir. Ayrıca evinizin salonundaki televizyona bir de yüksek kaliteye sahip bir ses sistemi bağlı ise, oyun keyfiniz her zamankinden çok daha ileriye taşınacaktır.

Oyun konsolları, yüksek donanım özelliklerini sürekli hale getirerek de kullanıcılarını mutlu etmektedir. Geliştirilen video oyunları PC ve konsollar için ayrı ayrı satışa sunulmaktadır. PS ve Xbox için geliştirilen bu oyunlar, konsolun en son çıkan modeline uyumlu olduğu gibi özellikle PlayStationlarda 2 alt modele kadar da destek sunmaktadır. 

Bilgisayar üzerinden oyun oynamak ise belirli dönemlerde ciddi donanımsal desteklere ihtiyaç duymanıza neden olabilir. Bugün aldığınız bir laptop ile güncel oyunların hepsini yüksek performans ile oynayabilirsiniz ancak üç sene sonra böyle olmayabilir. Güncel oyunları da tam performans ile oynayabilmek için donanımsal olarak çok iyi bir cihaza sahip olmanız gerektiğini de unutmamakta fayda var.

Oyun konsolları ise uzun yıllar yüksek performans ile etkin bir deneyim sunmaya devam edebilir. Elbetteki kullanım alışkanlıklarına göre değişen bu süre, sağlıklı bir süreç ile uzun yıllara dayanabilir. PS4’ün 2013 yılında çıkmasına rağmen hala yüksek bir oyun performansı sunması söz konusu durumu kanıtlar niteliktedir.

Gamepad mi? Klavye ve Mouse mu?

Oyun oynama alışkanlıklarınızı etkileyen noktaların başında belki de tercih ettiğiniz çevresel aygıtlar gelmektedir. Klavye ve mouse olmadan oyun oynayamayanlar için tercih elbetteki PC olacaktır. Oyun konsolları bu noktada klavye ve mouse desteği sağlamamaktadır. 

Ancak oyun performansının gamepad ile zirveye ulaştığını düşünenlerden iseniz oyun konsolları ve onlara ait geliştirilmiş gamepadler eğlenceyi her geçen gün daha yüksek bir deneyime taşımaktadır. Ayrıca gamepadsiz oyun oynayamıyorsanız, bilgisayarlar için geliştirilen ürünleri de kullanabilirsiniz.

Ancak oyun konsollarına ait gamepadlar, konsolun gelişen teknolojisi ile birlikte önemli noktalara geldi denilebilir. Son olarak PS5 ile birlikte sunulan DualSense kablosuz oyun kolu; gelişmiş tetik hissi, titreşim motoru ve kablosuz şarj destekleri ile gamepad deneyimini başka bir evreye taşıdı.

Oyun konsolu geliştiricileri , her geçen gün farklı bir düzeye taşıdıkları konsol teknolojilerini taçlandırmak için gamepad noktasında da ciddi gelişmeler yakalamakta. Oyuncu deneyimini üst düzeye taşıma amacıyla yapılan çalışmalar, özellikle istenileni ekrana yansıtma noktasında ciddi seviyelere ulaştı. Dokunsal geri bildirim ve uyarlanabilir tetikler ile oyuncuları içine çeken konsollar, oyun dünyamıza liderlik etmeye devam edecek gibi görünüyor.