Windows 11 Eski Oyunlarınızı Daha İyi Hale Getirecek

Windows 11 Eski Oyunlarınızı Daha İyi Hale Getirecek

Windows, PC oyunlarına iki harika yeni özellik getiriyor. Windows 11 yakında HDR'nin pencereli oyunlarda daha iyi çalışmasını sağlamak için Xbox'ın HDR Kalibrasyon uygulamasını alacak ve yeni oyun optimizasyonları, pencereli veya kenarlıksız pencereli modlarda oynanan eski oyunlarda gecikmeyi azaltacak ve kare hızlarını iyileştirecek.

Xbox Series X|S'de bulabileceğiniz uygulamanın aynısını taklit edecek Windows HDR Kalibrasyon uygulamasıyla başlayacağız. Bu uygulama, HDR'ye sahip olmayan eski oyunların HDR'yi destekleyen ekranlarda daha parlak renkler görüntülemesine olanak tanıyan Windows 11'in Otomatik HDR işlevine kalibrasyon ayarlarını getirecek. Bu, Xbox Series X|S ile başlatılan ve geçen Ekim ayında Windows 11'e gelen bir özellikti.

Kalibrasyon uygulaması, görünen en koyu ayrıntıyı, en parlak görünen ayrıntıyı ve ekranınızın maksimum parlaklığını doğrulamak için üç test deseni ile birlikte geliyor. Ayrıca HDR ekranlarda renk doğruluğunu ve tutarlılığını da iyileştirecek. Sertifikalı HDR ekranların çoğu kutudan çıkar çıkmaz sorunsuz çalışsa da, hardcore PC oyuncuları, ekran ayarlarının tam olarak doğru olmasını sağlamak için bir aşka sahip ve bu uygulama tam olarak buna izin veriyor.

 

DirectX10 veya DirectX11 kullanan eski oyunlara uygulanacak Windows oyunları için yeni optimizasyonlar var. Bu oyunlar eskiden en iyi tam ekran modunda çalışırdı, ancak bu çok yakında geçmişte kalacak.

Microsoft DirectX Program Yöneticisi Hannah Fisher, Microsoft devblogda “Bu yeni optimizasyon özellikle pencereli ve çerçevesiz pencereli oyunlar için geçerlidir, çünkü Tam Ekran'da çalışırken benzer bir optimizasyon zaten mevcut ve bu yeni ayar, hangi modda çalışıyor olursanız olun tutarlı bir deneyim sunuyor,” diye belirtiyor.

DirectX 12 oyunları zaten pencereli ve çerçevesiz pencereli modlarda harika çalışıyor, ancak aynısı binlerce eski oyun için söylenemez. Bu yeni optimizasyonla Windows, bu eski oyunları, tam ekran modunun dışında çalıştırıldığında gecikmeyi büyük ölçüde azaltan modern çevirme modelini kullanacak şekilde güncelliyor.

Windows 11'de bu yeni optimizasyonları etkinleştirmek için, sisteminizin Varsayılan Grafik Ayarlarına gidin ve yeni “Pencereli oyunlar için optimizasyonlar” ayarını açın. Bu, kısa süre içinde yeni standart haline gelecek, ancak önce hataların giderilmesini beklemeyi tercih ederseniz, devre dışı bırakabilirsiniz. Ayrıntıları Microsoft'un blogunda okuyabilirsiniz.