Yazarlar NVIDIA’yı Yapay Zeka Eğitiminde Edebi Eserlerinin Kullanımı Nedeniyle Dava Etti

Yazarlar NVIDIA’yı Yapay Zeka Eğitiminde Edebi Eserlerinin Kullanımı Nedeniyle Dava Etti

NVIDIA, konuşma yapay zeka platformu NeMO’nun eğitiminde telif hakkı ihlali nedeniyle dava açıldı. Toplam tazminat talep eden (miktar belirtilmemiştir) üç Amerikalı yazar: Brian Kim, Abdi Nazemyan ve Stuart O’Nan, şirketi, yeni fonksiyon geliştirirken eserlerini uygun izin almadan kullanmakla suçluyor.

Yazarların iddiasına göre, şirket, genel yazı dilini taklit etmesi için NeMo platformunu eğitmek için 196.000’den fazla kitap koleksiyonundan faydalandı. Bu kitaplar arasında üç yazarın eserleri de vardı. Bu, NVIDIA’nın Ekim ayında testlerden kitapları çekmesine neden olan telif hakkı ihlali şikayetinden önce yapıldı.

Sonuç olarak, geçen cuma (8 Mart) San Francisco (ABD) federal mahkemesine toplu dava açıldı. Davacılar, NeMo test veritabanından eserlerin çıkarılmasının NVIDIA’nın izinsiz yayınlar kullandığının bir tür kabulü olduğunu iddia ediyor.

Şimdiye kadar dünya devinin temsilcileri bu hukuki sürece herhangi bir yorum yapmadı. Uluslararası haber ajansı Reuters, şirket avukatlarının açıklamalar için yapılan taleplere yanıt vermediğini de bildirdi.