Yeni Windows 10 S Hakkında Her Şey Burada!

Yeni Windows 10 S Hakkında Her Şey Burada!

Yeni Windows 10 S Hakkında Her Şey Burada!

Microsoft, bir yıl önce Mayıs 2017’de, uzun süre konuşulan Windows 10 S’yi piyasaya sürdü. O günden bu yana, süper başarılı Windows 10 ev bilgisayar işletim sisteminin hafif istemci sürümü, Windows Mağazası’ndan erişilemeyen geleneksel eski programları kullanmak isteyenlere getirdiği sınırlamaların bir sonucu olarak birçok eleştiriyle eleştirilerle karşılanmıştı.

İstediğiniz her şeyi indirmenize ve kurmanıza izin vermek yerine, geleneksel Microsoft Windows ekosisteminin izin verdiği gibi, Windows 10 S, kullanıcıları Windows 10 Mağazası’ndaki uygulamalarla kısıtlar ve bu yaklaşımın açık güvenlik avantajları olsa da, geleneksel PC kullanıcılarına göre bu hiçte iyi bir fikir değil.

İşte bu yüzden Microsoft, Windows 10 S kullanıcılarının kullanması için Windows 10 temel sürümüne dönme seçeneği eklemeyi düşünüyor. Bu artık sınırlanmak istemeyen kullanıcılar için müthiş bir haber! Son halinin nasıl görüneceğini tam olarak bilmiyor olsak da, kullandığınız Windows 10 sürümüne bağlı olarak, bu modun kapatılmasının ücretsiz olacağı anlaşılıyor. Bu gelişmeyle ilgili olarak, Windows 10 S’nin mevcut durumunda kullanılmasının özel avantajları ve dezavantajlarını öğrenmek için makalemizi okumaya devam edin.

Yeni Windows 10 S Hakkında Her Şey Burada!

Windows 10 S Çıkış Tarihi ve Fiyatı

Windows 10 S orijinal olarak 2 Mayıs 2017’de piyasaya sürüldü.Önümüzdeki birkaç ay içinde “Bahar Creator’s Update” adı verilen ve Windows 10 S modu bulunduran güncelleme ile çok yakında 10 S kullanan daha fazla cihaz görebileceğiz. Microsoft’un etkinlik davetiyesinin adı ‘#MicrosoftEDU ‘olarak adlandırıldı ve yeni işletim sistemi ile ilgili hedefleri konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadı. Windows 10 S bireysel kullanım için mevcut olmayacak, onun yerine eğitimdeki Bilgi Teknolojisi yöneticilerinin yanı sıra mağazalarda ve internette bulunan dizüstü bilgisayarlarda bulunacak. Google’ın Chromebook’larının olağanüstü bir başarı elde ettiği yerde Windows 10 S’in eğitim sektörüne odaklanması hiçte tesadüf gibi durmuyor.

Windows 10 S’in Fiyatı

Windows 10 S’nin bir maliyeti yoktur.Dağıtımı da, donanım yapımcıları tarafından desteklendiği göz önüne alınırsaücretsiz olmasa bile normal Windows 10’dan daha ucuz olacaktır. Kısacası, büyükihtimalle Windows 10 S için ödeme yapmayacaksınız, fakat onu çalıştıran donanımiçin ödeme yapacaksınız. Dell, HP, Asus, Acer ve Lenovo’nun da dahil olduğubilgisayar üreticileri, şu anda Windows 10 S-destekli dizüstü bilgisayarlarınıpiyasaya sürdü. Fiyatları ise kabaca 800₺’den başlamakta, 1200₺’ye kadarvarmakta.

Microsoft’un Windows 10 S’yi Windows 10’uniçinde bir moda dönüştürmeyi hedeflemesinin gündeme gelmesiyle  Microsoft’un kendi dijital mağazasında yeralmayan programlarla uyumluluğun ortaya çıkmasını isteyen kullanıcılar için iseek bir yazılım maliyeti olacak.

Windows 10 Home kullanıcıları bu ücrettenmuaf olsalar da, Pro kullanıcılarının, tartışmalı “S Modu” ndançıkmak için 49 Dolar ödemeleri gerektiği iddia ediliyor. 

Windows 10 S Çıkış Tarihi ve Fiyatı

Windows 10 S Nedir?

Söylediğimiz gibi, Windows 10 S, Windows 10’un daha hafif, ayrıştırılmış bir sürümüdür. Özellikle, işletim sistemi yalnızca Microsoft’un Windows Mağazası’ndan indirilen uygulamaları ve işletim sistemiyle beraber gelenleri destekliyor.

Yalnızca Microsoft tarafından onaylanan uygulamaları indirebilen bir Windows size tanıdık değil mi? Microsoft’un, Windows 8 RT ve Windows 8 ile yaşadığı çalkantılı günlerden bu yana, bu yaklaşımda ustalaştığına inanıyor. 

Windows 10 S ile ilgili iyi olan şey şu ki, Windows 10 Pro’nun 30 – 40 saniyelik başlatma süresinin aksine Windows 10 S 5 saniyenin altında bir başlatma süresine sahip. Sadece bu değil, tüm bir sınıftaki öğrenciler için ayarların (Wi-Fi, web kamerası, vb.) yapılandırılması, dizüstü bilgisayarlarının her birine bir USB bellek takmak kadar kolaydır.

Google’ın Chrome İşletim sistemi ile rekabet halinde olan Microsoft, elbette Windows 10 S’i daha güvenli bir bilgisayar işletim sistemi olarak da konumlandırdı.

Bununla birlikte, virüslere karşı dayanıklılığı, çoğunlukla Microsoft tarafından onaylanmayan uygulamaların yüklenememesinin sonucu diyebiliriz. Tarihsel olarak, virüslerin güvenilir olmayan internet indirmelerinden çıktığını hepimiz biliyoruz. 

Windows 10 S’de Microsoft Store’da bulunmayan bir uygulama olması gerektiğini düşünürseniz, Windows 10 S’den Windows 10 Pro’ya geçebilirsiniz. Windows 10 S Modu yayında olduğunda, Windows 10 Home lisansı kullanan hiç kimseden ücret alınmayacaktır.Daha yakın zamanda Microsoft, Windows 10 Pro Yükselticileri’nin Windows 10 S’e geri taşınmasını mümkün kıldı. Ayrıca Microsoft şimdi, Windows 10 Lean Mod üzerinde çalışıyor. Bununla birlikte, Windows 10 S çalıştıran cihazlarda neler görmeyi bekleyebilirsiniz? Edge tarayıcı, OneNote ve Windows Mürekkep hepsi varlar. Bunun dışında Standart Filmler ve Groove Müzik uygulamalarının yanı sıra Haritalar ve Posta ve Takvim de olacak.

Kısıtlamalarına rağmen, Windows 10 S hala Dosya Gezgini’ne sahiptir ve önceden yüklenmiş olan hafif işletim sistemiyle gelen dizüstü bilgisayarların birçoğu daha küçük kapasiteli SSD’lerle birlikte gönderilse de, Microsoft’un OneDrive Files gelecekteki tanıtımı size daha fazla depolama sunabilir. Ayrıca bu bulutta depolanan içerikler yerel olarak depolanmış içerikle aynı şekilde görüntülenir.

Her şey göz önünde bulundurulduğunda, Windows 10 S’nin varlığı konusunda hala soru işaretleri var. Neyse ki, bu eleştirilere hitap eden yeni gelişmeler (umarız devam eder) ortaya çıktıkça, işler daha da iyiye gidebilir.

Windows 10 S Nedir?