Yuzu Emülatörü Klonunun Yaratıcıları, Nintendo’dan Hukuki Kovalamayı Nasıl Önlemeyi Planladıklarını Açıkladı

Yuzu Emülatörü Klonunun Yaratıcıları, Nintendo’dan Hukuki Kovalamayı Nasıl Önlemeyi Planladıklarını Açıkladı

Geçtiğimiz hafta, Nintendo Switch emülatörü Yuzu geliştiricileri, Nintendo’dan gelen büyük bir yasal tehdit sonrasında emülatör geliştirmeyi durdurdu. Bununla birlikte, şimdi Yuzu’nun kaynak koduna dayanan Suyu adında yeni bir proje ortaya çıktı. Suyu projesi, “açık kaynak kodlu dünyanın en popüler Nintendo Switch emülatörü Yuzu’nun devamı” olarak tanımlanıyor.

Suyu projesinin adının “seni mahkum ederim” anlamına gelen bir kelimeye benzer olmasına rağmen, geliştiriciler önceki sorunların yaşandığı yasal zorluklardan kaçınmayı amaçlıyor.

Discord’un yazarı ve moderatörüne göre, Suyu projesi, Nintendo Switch emülasyonuna olan tutkudan ve “Yuzu ekibinin yıllar süren etkileyici çalışmasının boşa gitmesine izin vermemek” isteğinden kaynaklanıyor. Ancak bu tutku, Yuzu ile karşılaşılan yasal sorunları yaşamamak adına dikkatli bir yaklaşımla gerçekleştiriliyor.

Suyu geliştirici ekibi, yasal konularda uzman bir kişiyle danıştı ve projeyi ticarileştirmemeye karar verdi. Nintendo’dan gelebilecek iddiaları önlemek için emülatörlerini kullanmanın adım adım nasıl yapılacağı hakkında talimat vermekten kaçınıyorlar, ki bu Yuzu’ya karşı açılan dava için ana nedenlerden biriydi.

GitLab’de Suyu’nun belirtildiği gibi, “herhangi bir türde korsanlığı desteklemediklerini ve ödünç vermediklerini” vurguluyorlar. Bu mesaj, ne GitLab sayfasında ne de Yuzu web sitesinde mevcut değil.

Suyu geliştiricileri, Suyu’nun kullanımı için yasal olarak satın alınması gereken Switch konsolunun anahtarları ve firmware’ine ihtiyaç duyulduğunu kesin bir şekilde belirtiyorlar.

Suyu projesi henüz erken geliştirme aşamasında olmasına rağmen derlenmiş sürümler sunmuyor, ancak memnuniyetle projeyi ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Proje zaten önemli bir ilgi çekiyor. Bu, deneyimli geliştiricileri çekme fırsatı sunarken, aynı zamanda projeye hızla artan popülaritenin neden olduğu baskıyı artırabilir.

Geliştiriciler, Suyu projesinin Nintendo ve diğer telif sahiplerinin dikkatini çekebileceğini kabul ediyor, bu nedenle yasal yollarla ilerlemeye ve yasal sorunlara yol açabilecek herhangi bir adımdan kaçınmaya çalışıyorlar.

Genel olarak, Suyu projesi, Nintendo Switch oyunlarından PC’de zevk almak için açık kaynaklı emülatör geleneğini sürdürmeye devam ediyor.