Santranç Nasıl Oynanır?

Santranç Nasıl Oynanır?

Satrancın Tarihçesi Nedir?

Santrancın en az 4000 yıl çncesine kadar Mısır'da oynandığına ait bulgular pramitlerdeki kabartmalarda bulunmaktadır. Aynı zamanda Çin'de Mezopotamya'da ve Anadolu'da oynanmaktaydı. Santranç oyunu Hindistan'da Çaturanga denmesi ile başlamıştır. Daha sonra santranç İran'a oradan Araplara, Endülüslere ve oradan da İspanya üzerinden bütün Avrupa'ya  

Santracın Tahtasını ve Taşları Ne İşe Yarar?

Santranç tahtası, 64 kareden oluşur ve genelde iki renkten olusan ve taşlarla uyumlu olan karelerden oluşmaktadır. Santraç tahtasının dikey yüzü a'dan h ye yatay kısımları ise 1'den 8'e kadar tanımlanmıştır. Peki taşların ne gibi görevleri ve isimleri vardır? Bir oyuncunun toplam 16 taşı bulunur. Bunların 8 tanesi piyon dediğimiz 2 numaralı 8 karelik sıraya dizilir. Köşelerde (a ve h) kale, kalenin her iki yanında (b ve g) at, atın her iki yanında (c ve f) fil, (d) numaraya vezir (e) numaraya da Şah yerleştirilir. Genelde siyah ve beyaz taşlardan oluşur.

Taşların Görevleri Nelerdir?

Piyonlar; genelde ileri, hareket ederler. Sadece ilk piyonun hareketi 2 ileri diğer piyonlar 1 ileri gidebilir. Eğer piyonun önünde başka bir taş var ise piyon hareket edemez. Piyonlar rakip oyuncunun taşlarından herhangi biri çaprazında olur ise piyon bu taşlardan birini yiyebilir.

Kale; Kareler boş olduğu sürece dikey ve yatay olmak şartıyla her yere ilerleyebilir. Bu yüzden kale taşı en önemli taşlardan birisidir.

At; At diğer taşların aksine rakip oyuncunun taşlarından atlayabilir. Hareketi ise L şeklinde hareket ederler. ( iki kare dikey iki kare yatay olucak şekilde ilerlerler.)

Filler; Bu taşlardan iki adet vardır ve önüne herhangi rakip oyuncu taşı çıkmadığı sürece çapraz şekilde ilerlerler.

Vezir; Beyaz taşları olan oyuncunun veziri beyaz kareye, siyah taşlı oyuncunun veziri siyah kareye yerleştirilir. Vezir, oyundaki en önemli ve en çok görevi olan santranç taşıdır. ( kale ve filin birleşimi gibi düşünebilir. Çünkü iki taşında görevlerini yapar.

Şah; Şahlar, 1 kare yatay dikey, çapraz hareket ederler. Aslında oyunun en önemli taşı şahtır. Çünkü Rakip oyuncu Şah taşunı yer ise oyunu rakip kazanmış olur. Bu yüzden Şah taşı genelde oyuncuların en son hareket ettirdiği taşdır.