Age Of Empires 1997'de ilk çıktığında, RTS türü için çığır açan bir adım attı. Birçok kişi için modern (o zamanlar) gerçek zamanlı strateji oyununun ilk deneyimini yaşattı ve inanılmaz miktarda başarıya sahip olan bir seriydi.
Uygarlık yönetimi ve savaşının sıra tabanlı olması veya 4x harita kullanması gerekmediğini ve kadrosunun çeşitli dönemlerden ve ülkelerden tarihsel olarak doğru birimler, giysiler ve binalarla dolu olduğunu gösterdiği için türü bir bütün olarak yeniden tanımladı. O zamandan beri, yıllar boyunca birçok oyun, AOE'nin sahip olduğu aynı alevi yeniden yakalamaya çalıştı, bazıları diğerlerinden daha başarılı oldu. Bunu göz önünde bulundurarak, Age of Empires'ı sevip sevmediğinizi kontrol etmeniz için en iyi oyunlardan bazılarını listeledik.
10) Stronghold
2001 yılında piyasaya sürülen Stronghold, kendi kalenizi yönetme konseptini aldı ve bunu genişletti. Tamamen sıfırdan başlıyorsunuz. Bir Lord ve sadece birkaç köylü ama zamanla etkinizi arttırmanız, savunmanızı geliştirmeniz ve ayrıca şehrinizin ihtiyaçlarını karşılamanız gerekiyor.
Sahip olabileceğiniz kesinlikle büyük kuşatma savaşlarının yanı sıra Stronghold'un ana özelliklerinden biri, köylülerinizin mutsuzlarsa ayrılabilmeleriydi. Bu, zaptedilemez bir kale inşa etmeye çalışmanın ilginç bir karışımını yarattı, aynı zamanda vergilerinizi düşük ve yiyecek depolarınızı yeterince yüksek tutarak, insanlarınızın yönetiminizden memnun olmasını sağladı.
9) Empire Earth
Her ne kadar bu oyunun bir kopyasını bulabilirseniz şanslı olacaksınız, çünkü kutudan orijinal bir disk almak bugünlerde altın tozuyla eşdeğer. Yine de, ele geçirmeyi başarırsanız Empire Earth, esasen Age Of Empires, ancak abartılmış versiyonu.
Taş Devri'nden Demir'e ilerlemek ve sonra durmak yerine, uygarlığınız fütürist Siber Çağ'a kadar gelişmeye devam ediyor. Bu, çok oyunculu maçların genellikle Ortaçağ baltacıları, II. Dünya Savaşı askerleri ve dev mecha arasında garip hesaplaşmalara dönüşebileceği anlamına geliyor. Kelimenin tam anlamıyla bin yıllara yayılan devasa, derinlemesine bir hikaye ve kesinlikle büyük bir birim kadrosu ile Empire Earth, yapılacak eğlenceli şeyler ve oynayacak güçlü ordularla dolu bir Civ RTS.
8) They Are Billions
Age Of Empires'ı deneyimlemek istediyseniz, ancak bir sürü zombi ile o zaman They Are Billions sizin için olabilir. Bu ölümsüz hayatta kalma şehir kurma oyunu, sizi ve kalenizi parçalara ayırmak için düzenli olarak savunmanızı parçalamaya çalışan kesinlikle şaşırtıcı derecede büyük miktarda yürüyen cesetle karşı karşıya getiriyor.
Kaynaklar, kaynakların yanına yerleştirilen binalar aracılığıyla elde ediliyor ve zaman zaman kuleler, askerler tarafından her açıdan izlenen karmaşık desenlerde katmanlı zaptedilemez duvarlar inşa ederken oyun Kule Savunması’na doğru kayabiliyor. Büyüleyici bir Steampunk ortamında yer alan kaya gibi sağlam bir hikaye ve benzersiz izometrik kahraman görevleriyle They Are Billions, daha fazlası için geri gelmenizi sağlayacak.
7) Rise Of Nations
Orijinal Age Of Empires'tan altı yıl sonra piyasaya sürülen Rise Of Nations, rakibi kadar büyük bir etkiye sahip olamadı, ancak yine de daha geniş RTS topluluğu içinde kendisi için oldukça popüler bir konum oluşturmayı başardı. AOE kapsamında olduğu gibi, oyunculara birkaç “Çağ” boyunca imparatorluklarını, nüfuzlarını ve teknolojilerini inşa etmek ve büyütmek görevi veriliyor.
Tüfekler, uçaklar ve hatta cephaneliğinizde görünen nükleer bombalarla daha modern bir görünüm kazanmalarına rağmen, yine de iyi bir meydan okuma sunuyor. Ayrıca, oyun haritasının etrafında organik olarak hareket eden sınırların benzersiz özelliği ve topraklarınızı ihlal eden düşman kuvvetlerinin bu nedenle yıpranmasına maruz kalması, klasik RTS bölge ele geçirme formatında ilginç bir değişiklik.
6) Going Medieval
Minimal estetiğinin ve erken erişim rozetinin sizi aldatmasına izin vermeyin, Going Medieval RTS türünde zaten oldukça Indie Darling haline geliyor. Foxy Voxel tarafından geliştirilen oyuncular, engebeli bir vahşi doğayla kaplı ve haydutlarla dolu düşman topraklarda krallıklarını inşa etmekle görevlendiriliyor.
Binalar ve duvarlar, seçtiğiniz iç mekanlar da dahil olmak üzere sütun sütun özel olarak inşa edilebilir ve kesinlikle her şeye benzeyebilecek bir şehir yaratılabilir. Duvarlar hasar alırken gerçek zamanlı olarak parçalanır ve fırtınalardan gelen yıldırımlar binaları veya daha da kötüsü ekinlerinizi tutuşturabilir. Krallığınızı tam olarak istediğiniz gibi yönetmenize izin veren, Castle Building'e benzer bir yaklaşımı var.
5) Frozenheim
Paranoid Interactive tarafından geliştirilen Forzenheim, özellikle Assassin's Creed: Valhalla'dan keyif aldıysanız, göz atmaya değer başka bir Erken Erişim oyunu.
Bu muhteşem İskandinav şehir kurucusu, oyunculara donmuş kuzeyin çeşitli denemeleri ve zorlukları boyunca Viking klanlarına liderlik etme görevi veriyor. Muhteşem ayrıntılara sahip modeller, ayrıntılı ve çeşitli yönetim seçenekleri ve oldukça içgüdüsel dövüşler sunan Frozenheim, klasik tarihi RTS türüne canlandırıcı modern bir bakış sunuyor.
4) Kingdom Wars: The Plague
Total War: Warhammer II'de oynayabileceğiniz Lordların haritası ve sayısı büyük olabilir, ancak Kingdom Wars: The Plague'un yanında hiçbir şey. Bir başka Erken Erişim oyunu, üzerinde oynamak için elde ettiğiniz alanın ölçeği o kadar akıl almaz derecede devasa ki, hepsini fethetmek sayısız saat sürecek.
Reverie World Studios tarafından geliştirilen ve Kara Veba'nın dünyayı kasıp kavurduğu korkunç dönem olan 1347'de geçen bu RTS melezi, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki 200 Lord'dan birinin kontrolünü elinize almanızı sağlıyor. Oynanış büyük bir ölçekte gerçekleşse de şehir savaşları için, devasa savaşlar için bir kerede ekrana sığabilen birimlerin hacmi şaşırtıcı derecede etkileyici. Oyun bir öğrenme eğrisine sahip olmasına rağmen, bu ritme girdikten sonra boş zamanlarınız için bulunmaz bir nimet oluyor.
3) Northgard
2018'de Shiro Games tarafından piyasaya sürülen Northgard, başka bir İskandinav şehir kurucu oyunu, ancak estetik olarak Age of Empires ile daha çok ortak noktası var. Kasabalarınız, birimleriniz ve köylüleriniz için modeller, bazı güçlü AOE nostaljisini getiren karikatürize bir sanat tarzından geçiyor ve müzikleri oldukça harika.
Ama şirin dış görünüşünün sizi kandırmasına izin vermeyin, altında oldukça zorlu bir RTS kalbi gizleniyor. Sadece vahşi doğada karşı karşıya kalacağınız düşman klanlar değil, aynı zamanda İskandinav mitolojisinin her yerinden canavarlarla da karşılaşacaksınız, bu nedenle haritadaki iskelet gruplarının ve dev Wyvernlerin yanından geçerken iki kere düşünün. Karşınıza oldukça fazla şey getiren türün eğlenceli bir fantezi temalı yorumu.
2) Hearthlands
Daha çok Rome veya Civilization’a benzeyen Hearthlands, oyunculara prosedürel olarak oluşturulmuş bir fantezi dünyasında krallıklarını inşa etme görevi veriyor. Köylülerinizi doğrudan kontrol edemeseniz de, bunun yerine şehrinizi inşa etmeye ve sakinleri için savunma sağlamaya odaklanıyorsunuz.
2017'de piyasaya sürülen Hearthlands, içine girdiğinizde şaşırtıcı miktarda derinliğe sahip basitleştirilmiş bir şehir kurma oyunu. Üssünüze saldıran devasa düşman orduları aracılığıyla sağlanan yeterince zorluk var ve prosedürel olarak oluşturulan seviyeler, her yeni krallığın diğerlerinden farklı göründüğü anlamına geliyor.
1) The Unexpected Quest
Rionix tarafından geliştirilen, Warhammer III'ten ilham alan bu RTS şehir kurma oyunu, bu ilhamı kollarında taşıyor olsa da bu tanıdık ortamı, içinde kolayca kaybolabileceğiniz kendi benzersiz karikatürize fantastik dünyasını yaratmak için kullandı.
Şehrinizi inşa ederken ve sakinlerini barındırmak, beslemek ve savunmak için karmaşık yapılar oluştururken, oyun ayrıca size ekstra ödüller veya hikaye boyunca ilerleme için görevler verecek. Ayrıca, ekstra hazine için çözülebilecek dünyanın dört bir yanına dağılmış bir dizi ilginç ve benzersiz bulmaca var. Oyunun her aşamasında karşınıza çıkacak yeni şeyleri dört gözle bekliyor olacaksınız.