DeFi Nedir?

DeFi Nedir?

DeFi, finansal aracıları bozmaya yönelik kripto para birimi veya blok zincirindeki çeşitli finansal uygulamalar için bir şemsiye terim olan “merkezi olmayan finans”ın kısaltmasıdır.

DeFi, birkaç varlığın işlem geçmişinin bir kopyasını tutmasına izin veren dijital para birimi Bitcoin'in arkasındaki teknoloji olan blok zincirinden ilham alır, yani tek bir merkezi kaynak tarafından kontrol edilmez. Bu önemlidir, çünkü merkezi sistemler, kullanıcılara paraları üzerinde daha az doğrudan kontrol sunarken işlemlerin hızını ve karmaşıklığını sınırlayabilir. DeFi farklıdır çünkü blok zincirinin kullanımını basit değer transferinden daha karmaşık finansal kullanım durumlarına genişletir.

Yaygın olarak merkezi olmayan finans olarak bilinmeden önce, DeFi fikrine genellikle “açık finans” deniyordu.

Ethereum uygulamaları

Kendilerine “DeFi” adını veren uygulamaların çoğu, dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi platformu olan Ethereum'un üzerine inşa edilmiştir; bu, basit işlemlerin ötesinde başka tür merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için kullanımı daha kolay olduğu için Bitcoin platformundan ayrılır. Bu daha karmaşık finansal kullanım durumları, Ethereum'un yaratıcısı Vitalik Buterin tarafından 2013'te orijinal Ethereum tanıtım belgesinde bile vurgulandı.

Bunun nedeni, Ethereum'un belirli koşullar yerine getirildiğinde işlemleri otomatik olarak yürüten akıllı sözleşmeler platformunun çok daha fazla esneklik sağlamasıdır. Solidity gibi Ethereum programlama dilleri, bu tür akıllı sözleşmeleri oluşturmak ve dağıtmak için özel olarak tasarlanmıştır.

Çekirdekte akıllı sözleşmeler ile, bazıları aşağıda incelenen düzinelerce DeFi uygulaması Ethereum üzerinde çalışıyor. Ethereum'un temel ağına yaklaşan bir yükseltme olan Ethereum 2.0 , Ethereum'un ölçeklenebilirlik sorunlarını ortadan kaldırarak bu uygulamalara destek verebilir.

En popüler DeFi uygulamaları türleri şunları içerir:

Merkezi olmayan borsalar (DEXs) : DEX'ler, kullanıcıları bir aracıya güvenmeden birbirleriyle kripto para ticareti yapabilmeleri için doğrudan birbirine bağlayan sıcak bir borsa türüdür. 

Stablecoins : Fiyatı sabitlemek için kripto para biriminin (örneğin dolar veya euro) gibi bir varlığa bağlı sabit değertli bir kripto para birimi.

Borç verme platformları : Bu platformlar, kredileri yöneten bankalar gibi aracıların yerini almak için akıllı sözleşmeler kullanır.

“Wrapped” bitcoinler (WBTC) : Bitcoin'in doğrudan Ethereum'un DeFi sisteminde kullanılabilmesi için Ethereum ağına bitcoin göndermenin bir yolu. WBTC'ler, kullanıcıların yukarıda açıklanan merkezi olmayan borç verme platformları aracılığıyla ödünç verdikleri bitcoin üzerinden faiz kazanmalarına olanak tanır.

Tahmin piyasaları : Seçimler gibi gelecekteki olayların sonucuna ilişkin bahis piyasaları. Tahmin piyasalarının DeFi sürümlerinin amacı, aynı işlevselliği aracı olmadan sunmaktır.

 

Bu uygulamalara ek olarak, onların etrafında yeni DeFi konseptleri ortaya çıktı:

  • Yielf Farming: Risk almaya istekli bilgili yatırımcılar için, kullanıcıların daha büyük getiri fırsatları aramak için çeşitli DeFi belirteçleri vardır.
  •  Likidite madenciliği : DeFi uygulamaları, kullanıcıları ücretsiz jetonlar vererek platformlarına ikna ediyor. Bu, Yield Farming'in şimdiye kadarki en hareketli şekli oldu.
  • Birleştirilebilirlik : DeFi uygulamaları açık kaynak kodludur, yani arkalarındaki kod herkesin görebileceği şekilde herkese açıktır. Bu nedenle, bu uygulamalar, kodla yapı taşları olarak yeni uygulamaları “oluşturmak” için kullanılabilir.

DeFi SSS

DeFi ile nasıl para kazanırım? 

Kullanıcılar, yukarıda bahsedildiği gibi, Ethereum tabanlı kredi uygulamalarını kullanarak, paralarını ödünç vererek ve kredilerden faiz üreterek “pasif gelir” elde edebilirler. Yukarıda açıklanan Yield Farming , daha büyük getiri potansiyeline sahiptir, ancak daha büyük risk taşır. Kullanıcıların, kripto varlıklarını mümkün olan en iyi getirileri elde etmek için çalışmaya koymak için DeFi'nin borç verme özelliğinden yararlanmalarına olanak tanır. Bununla birlikte, bu sistemler karmaşık olma eğilimindedir ve genellikle şeffaflıktan yoksundur.

DeFi ne zaman ana akım olacak?

Giderek daha fazla insan bu DeFi uygulamalarına çekilirken, nereye gideceklerini söylemek zor. Bunların çoğu, onları kimin yararlı bulduğuna ve nedenine bağlıdır. Pek çok kişi , finansal uygulamaları daha kapsayıcı ve geleneksel olarak bu tür platformlara erişimi olmayanlara açık hale getirerek yeni kullanıcı ordularını çekerek çeşitli DeFi projelerinin bir sonraki Robinhood olma potansiyeline sahip olduğuna inanıyor.

Ethereum 2.0, DeFi'yi nasıl etkileyecek?

Ethereum 2.0, DeFi'nin tüm sorunları için her derde deva değil, ancak bir başlangıç. Raiden ve TrueBit gibi diğer protokoller de Ethereum'un ölçeklenebilirlik sorunlarını daha fazla çözmek için çalışıyor.

Bu çözümler yerine oturduğunda, Ethereum'un DeFi deneylerinin gerçek ürünler olma, hatta potansiyel olarak ana akım olma şansı daha da yüksek olacak.