Yield Farming Nedir ve Nasıl Çalışır?

Yield Farming Nedir ve Nasıl Çalışır?

Yield Farming, merkezi olmayan finans dünyasındaki en sıcak trendlerden biridir. Geçen yıldan bu yana, tüm ekosistemi kasıp kavurdu. Yatırımcılara, kripto varlıklarını bir DeFi pazarında kilitledikleri için çeşitli ödüller sunar. Bu kılavuz, Yield Farming'i ve bileşenlerini, yatırımcılara olan ilgisini ve ileride ortaya çıkabilecek olası riskleri ele almaktadır.

Yield Farming nedir?

Özünde, Yield Farming, kripto para birimi sahiplerinin varlıkları üzerinden ödül kazanmalarını sağlayan bir süreçtir. Yield Farming ile bir yatırımcı, ticaret ücretlerinden faiz kazanmak için bir borç verme protokolüne kripto para birimleri yatırır. 

Yield Farming, banka kredilerine benzer şekilde çalışır. Banka size borç verdiğinde, krediyi faiziyle geri ödersiniz. Yield Farming de aynı şeyi yapıyor, ancak bu sefer bankalar sizin gibi kripto para sahipleri. Yield Farming, iade karşılığında Uniswap gibi DeFi protokollerinde likidite sağlamak için, borsalarda veya sıcak cüzdanlarda harcanacak olan “boş kriptoları” kullanır.

Yield Farming Gelirlerinin Hesaplanması

Tahmini gelirler, yıllıklandırılmış bir model üzerinde hesaplanır. Bu, kriptolarınızı bir yol boyunca kilitlemek için olası kazançları gösterir.

En yaygın metriklerden bazıları, yıllık yüzde getiri (APY) ve yıllık yüzde oranı (APR)'dır. Aralarındaki temel fark, APR'nin getirilerinizi artırmak için elde ettiğiniz kârınızı geri almayı içeren bileşik faizi dikkate almamasıdır.

Yine de, çoğu hesaplama modeli basitçe tahmindir. Dinamik bir pazar olduğu için Yield Farming'in getirilerini doğru bir şekilde hesaplamak zordur. Verimli bir Yield Farming stratejisi bir süreliğine yüksek getiriler sağlayabilir. Piyasa hem borç alanlar hem de borç verenler için oldukça değişken ve risklidir.

Örnek: Yearn Finance — Bir Yield Farming'in Optimize Edici Protokolü

yEarn olarak da bilinen Yearn Finance, belki de geçen yılın göze çarpan Yield Farming protokolü olmuştur. Geliştirici Andre Cronje tarafından bu yılın başlarında başlatılan protokol, kullanıcılara ETH mevduatları, en iyi altcoinler ve stablecoin'lerde en yüksek getiriyi sağlamak için popüler hale geldi.

Bir kullanıcı jetonları yEarn'e yatırdığında, protokol onları yTokenlere (yDAI, yUSDC ve yUSDT gibi) dönüştürür. Protokolün akıllı sözleşmesi, çiftçilik için en yüksek APR'ye sahip DeFi protokollerini inceler; onu bulduğunda, jetonları oraya gönderir.

Yield Farming'i Denemeli Misiniz? İlk olarak, Risklerini Ele Alalım

Önü açık bir potansiyele sahip olmasına rağmen, bazı riskleri de vardır.

  • Akıllı sözleşme riskleri 
 Akıllı sözleşmeler, tarafların kendi kendine yürüttüğü önceden tanımlanmış kurallar üzerindeki anlaşmayı içeren kağıtsız dijital kodlardır. Akıllı sözleşmeler, geçişleri ortadan kaldırır, işlemleri yürütmek için daha ucuz ve daha güvenlidir. Ancak, koddaki vektörlere, hatalara ve saldırılara karşı hassastırlar. Popüler DeFi protokolleri Uniswap ve Akropolis kullanıcılarının tümü akıllı sözleşme dolandırıcılığı nedeniyle kayıplara uğradı. 
  • Kalıcı kayıp riski 

Yield Farming, likidite sağlayıcılarının, merkezi olmayan borsalardan (DEX'ler) verim ve ticaret ücretleri elde etmek için havuzlara fon sağlamasını gerektirir. Bu, LP'lere piyasadan bağımsız getiriler sunar, ancak keskin piyasa hareketleri sırasında riskli olabilir. 

  • Tasfiye riskleri 

Geleneksel finans alanında olduğu gibi, DeFi platformları da müşterilerinin mevduatlarını piyasalarına likidite sağlamak için kullanır. Ancak, teminatın değeri kredi fiyatının altına düştüğünde bir sorun ortaya çıkabilir. Örneğin, BTC ile teminatlandırılmış ETH'de bir kredi alırsanız, ETH'deki bir fiyat artışı, teminatın (BTC) değeri ETH kredisinin değerinden düşük olacağından kredinin tasfiye edilmesine neden olur.

Yield Farming'i Gelecekte Neler Bekliyor?

Yield Farming, getiri karşılığında piyasada likidite yaratmak için yatırımcıların fonlarını kullanır. Önemli bir potansiyele sahip, ancak kusurları da yok değil.