AMD projesini tek bir geliştirici olan ZLUDA adlı projeyi devraldı. Bu proje başlangıçta Intel oneAPI üzerinden CUDA uygulamalarını çalıştırmak için bir entegre implementasyonunu temsil ediyordu. Bu proje, zaten durdurulmuş olsa da, CUDA uygulamalarının başlangıçta Intel donanımında çalışmasını sağladı. Meğer ki AMD, bu projenin geliştiricisiyle temas kurarak, bu aracın AMD grafik işlemcileri üzerinde çalışması için bir taşıma projesine ilgi duyup duymadığını öğrenmek istemiş.
Phoronix’ten gelen rapora göre, amaç, kodu değiştirmeden AMD donanımlarında CUDA uygulamalarını çalıştırma kabiliyetini sağlamak için projeyi yeniden başlatmış. (Örneğin, NVIDIA Optix gibi) tüm uygulamalar başlangıçta çalışmasa da, geliştiricilerin artık ikili dosyaları herhangi bir değişiklik yapmadan Radeon grafik kartlarında çalıştırabilmelerine olanak tanımış. Tek gereklilik – CUDA’yı değiştirecek olan ZLUDA kütüphanesini etkinleştirmek.
Proje geri döndü, ancak AMD aslında desteği durdurdu. Ancak bu, yaratıcının kodunu açık kaynaklı ücretsiz bir yazılım olarak paylaşma olanağını sağladı ve şu anda da bu gerçekleşiyor. Phoronix, kütüphaneyi test etti ve en çok CUDA desteğine sahip yazılımın herhangi bir değişiklik yapmadan ROCm’da sorunsuz çalıştığını doğruladı.
Aslında, bu, geliştiricilerin artık AMD donanımı için özel olarak optimize edilmemiş yazılımlar için CUDA desteğine erişebileceği anlamına geliyor. Örneğin, Blender 4.0 veya V-Ray için bir API olabilir. Hem Radeon HIP hesaplama görselleştirme aracının da mevcut olduğu Blender için, kullanılan ZLUDA kütüphanesi sayesinde Radeon grafik işlemcilerinin HIP’ten daha hızlı çalışabileceği anlamına gelir.
ZLUDA, açık kaynaklı ve zaten mükemmel sonuçlar sağlıyor. Kütüphane henüz tüm uygulamaları desteklemese de, proje başka geliştiricilerin desteğiyle devam ettirilebilir. AMD’nin neden 2 yıl boyunca ZLUDA projesini finanse etmeye ve ardından desteklemeyi durdurmaya karar verdiği net değil, ancak Phoronix’in belirttiği gibi, HIP’i destekleyen yazılım 2 yıl öncesine göre çok daha azalmış durumda.
Bu projenin tek geliştiricisi olan Andrey Yanik’in çalışmalarına devam ettiği söyleniyor. Araştırılması gereken fikirlerden biri, ZLUDA üzerinden Radeon grafik işlemcilerinde NVIDIA DLSS’yi etkinleştirmektir. Projenin resmi sayfası artık ZLUDA’nın artık AMD grafik işlemcileri için odaklanmış olduğunu yansıtmak için güncellendi. Geliştirici, kendi test sonuçlarını OpenCL uygulaması ile karşılaştırarak bu sonuçları da paylaşıyor.
Genel olarak, ZLUDA projesi, kodu çevirmeye veya değiştirmeye gerek kalmadan AMD donanımında CUDA uygulamalarını çalıştırma imkanı sunan ilginç bir araçtır. AMD’nin desteğini sonlandırmış olsa da, açık kaynaklı topluluk geliştiricilerinin çabalarıyla proje gelişmeye devam ediyor.