AMD Radeon RX serisi 8000’in amiral gemisi ekran kartı RX 7900 XTX’e denk olacak.

AMD Radeon RX serisi 8000’in amiral gemisi ekran kartı RX 7900 XTX’e denk olacak.

AMD, grafik kartı segmentinde stratejisini değiştirmeyi planlıyor. Orta düzey bir çipi olan ve önceki üst modeli Radeon RX 7900 XTX’ye hız açısından rekabet edecek olan yeni bir Radeon RX 8000 serisi sunmaya hazırlanıyorlar. Ancak yeni GPU, daha basit bir tasarıma sahip olacak ve RDNA 4 mimarisini kullanarak 4 nanometre işlem teknolojisiyle üretilecek.

Transistör bütçesinin ve yonga alanının azaltılması, yeni ürünün üretim maliyetini düşürmesine olanak tanıyacak ve beklenen fiyatı yaklaşık 400 dolar olacak. Yeni serinin, önümüzdeki GeForce RTX 5000 kartlarına üstünlük sağlaması beklenmedikçe AMD, pazar payını kazanmak için onu daha önce piyasaya sürmeyi planlıyor.

Öte yandan, Intel, bu yıl AMD ve NVIDIA için bir rekabet yaratabilecek Battlemage grafik hızlandırıcılarının ikinci neslini tanıtmayı planlıyor. Kripto para hırsızlığı ve madencilik ilgisinin artması, pazarda lider konumda olmayan üreticiler için de bir kurtuluş olabilir.

Genel olarak, durum, AMD’nin NVIDIA’nın üst seviye modelleriyle rekabet edemediği Radeon RX 5000 serisiyle benzer bir durumu hatırlatıyor. Ancak şu anda AMD’nin geri kalmış olmasının temel nedeni, yapay zeka çözümleri geliştirmek için üretim kapasitelerinin yeniden dağıtılmasıdır.