Gelecekteki AMD Zen 5 mimarisi, özellikle AVX-512 komutlarını kullanan belirli hesaplama görevleri için önemli bir performans artışı sağlamayı amaçlamaktadır, bu görevlerle ilgili bazı testler, önceki Zen 4 mimarisine kıyasla %40’a varan bir iyileşme göstermektedir. Bu performans sıçraması, Zen 5’e gerçek bir 512-bit kayan nokta birimi (FPU) eklenmesiyle büyük ölçüde ilişkilidir. Bu, AVX-512 görevlerini işlemek için Zen 4’te bir 256-bit FPU’yu pratik olarak ikiye katlamıştır.
512-bit FPU’ya geçiş, verilerin ve talimatların etkin bir şekilde işlenmesi için daha gelişmiş destek sistemlerine işlemcinin ihtiyaç duyması anlamına gelir. Bu hedefe ulaşmak için AMD, birkaç temel güncelleme yaptı. Veri dönüşüm önbelleği L1 (DTLB) tamponunu artırdılar ve veri giriş ve çıkışı sırasında verilerin yönetilmesinde hayati öneme sahip yükleme ve depolama kuyruklarının kapasitesini artırdılar. Ayrıca, Zen 4’e kıyasla veri önbelleğinin geçiş kapasitesini ikiye katladılar ve Zen 4’teki 32 KB’ye kıyasla boyutunu %50 artırarak 48 KB yaptılar. Ayrıca, bazı FPU işlemleri için gecikmeyi (veya tek bir döngü) bir döngüye kadar azaltmayı başardılar. Ancak iyileştirmeler FPU ile sınırlı değil.
AMD ayrıca tamsayı işlem yürütme borularını 8’den 10’a çıkardı ve her çekirdek için ayrılmış olan L2 önbelleği 1 MB seviyesinde tuttu. Bu değişiklikler, CPU’nun 512-bit AVX veya yapay zeka ve makine öğrenim uygulamalarında sıklıkla kullanılan vektör talimatlarını işleyebilme kapasitesini önemli ölçüde artırmayı hedeflemektedir.
Basitçe söylemek gerekirse, AMD Zen 5 işlemcileri, karmaşık hesaplamaların daha hızlı şekilde işlenmesi için daha güçlü ve verimli bileşenlerle donatılmıştır, özellikle yapay zeka gibi büyük veri miktarlarının eşzamanlı işlenmesini gerektiren görevler için. Bu, verilerin kısa süreli depolanması için daha büyük ve daha hızlı bir “bellek” alanı (L1 veri önbelleği), verilerin hareketiyle ilgili sistemleri geliştirmişlerdir (DTLB ve yükleme-depolama kuyrukları) ve talimatların (tamsayı işlem yürütme boruları) işlenmesi için daha fazla “şerit” sağlamışlardır. Bu güncellemeler, Zen 5’i Zen 4’e kıyasla önemli bir adım yaparak, kaynak yoğun hesaplama görevlerini daha iyi bir performansla gerçekleştirmeyi vaat etmektedir.