Ağda, AMD şirketinin, üç ayrı matris içeren çoklu yonga GPU’suna yönelik bir patent aldığı bilgisi ortaya çıktı. Bu patent, hem ekran kartlarının performansını artırabilir hem de üretim maliyetlerini azaltabilir.
AMD’nin patentinde, birkaç matris tarafından bölünmüş bir grafik işlemciden bahsedilmektedir; bu matrislere GPU yongaları denilmektedir. Bu yongalar veya matrisler, ya AMD’nin “ikinci mod” olarak adlandırdığı şekilde bir dizi GPU olarak birlikte çalışabilir, ya da ayrı grafik işlemciler olarak çalışabilir.
Toplamda, grafik işlemcisinde üç mod beklenmektedir. İlk modda tüm yongalar tek bir GPU olarak birlikte çalışır. Bu sayede GPU kaynaklarını ortaklaşa kullanabilir ve bir ön uç yonga, tüm shader motor kristalleri için emirleri planlar. Bu, standart, çiple olmayan bir GPU’nun yapacağı gibi görünmektedir.
İkinci mod daha ilginç hale gelir. Bu modda her yonga bağımsız bir grafik işlemci olarak kabul edilir. Her grafik işlemcisi, kendi shader motorlarında görev planlamasını gerçekleştirir ve diğer grafik işlemcilerin işine karışmaz. Son olarak, üçüncü mod, bazı grafik işlemcilerin bağımsız bir bütün olarak çalıştığı, diğerlerinin ise yongaları bir araya getirerek işbirliği yaptığı bir kombinasyonu temsil eder.
Patent başvurusunun kendisi 8 Aralık 2022’de yapılmış olmasına rağmen, bu bilgi ancak şimdi ortaya çıktı. Bu, AMD’nin birkaç yıldır çok yonga GPU’ları planlarının içinde olduğu anlamına geldiği için daha da ilginç hale geldi.
Patente göre, bu tür bir mimariye geçiş, “Grafik işlemcinin veri işleme sistemini, işleme moduna bağlı olarak fiziksel kaynakların sayısını esnek ve ekonomik olarak ayarlamasını sağlar.”
Muhtemelen RDNA 4 mimarisine sahip GPU’lar hala monolitik çip üzerine inşa edilecek, ancak RDNA 5’teki AMD şirketi, GPU’ların çipli yapısını kullanmaya başlayabilir ve bu da 2017’de Zen mimarisi için CPU’lar için yapılanın bir benzeri olabilir.