Ankete göre, PC Oyuncuların %58’i dijital oyunlarını satardı, böyle bir imkanları olsaydı

Ankete göre, PC Oyuncuların %58’i dijital oyunlarını satardı, böyle bir imkanları olsaydı

Son zamanlarda ABD ve Birleşik Krallık’ta 2 bin PC oyuncusunun katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre ilginç sonuçlar elde edildi: PC oyuncularının %58’i dijital oyunlarını satabilme imkanına sahip olsalardı satacaklarını belirtti. Ayrıca, PC’deki dijital oyun alıcılarının %24’ü kütüphanelerinde bulunan oyunlardan hiç oynamamış durumda.

Bu ankette ele alınan bir diğer konu ise şu anda 70 dolardan satılan çoğu oyun için yüksek fiyatlardı. Buna karşılık ankete katılanların %75’i AAA oyunlarının pahalı olduğunu düşünüyor ve dijital oyunların yalnızca %36’sı tam fiyatından satın alınıyor.

Ancak, oyunları yeniden satma imkanı olduğunda durum değişiyor: anket katılımcılarının %64’ü, oyunları yeniden satma imkanı olduğunda daha fazla AAA oyun alacaklarını belirtti.

Ayrıntılar:

  • Oyun ikinci el pazarı: %58 PC oyuncusu mevcut dijital oyunlarından bazılarını satacak. %64 ise oyunları yeniden satma imkanı olduğunda daha fazla AAA oyun alacaklarını belirtti.
  • Kullanım sıklığı: Oyun kütüphanelerinde bulunan dijital oyunların yalnızca yarısından azı (%44) düzenli olarak kullanılırken, neredeyse çeyreklik bir bölüm (%24) hiç oynamamış.
  • Fiyat seçiciliği: %75 oyuncular AAA oyunların pahalı olduğunu düşünüyor. %87 indirimlerin ve kampanyaların satın alma kararında önemli bir rol oynadığını ve yalnızca %36’sının tam fiyatına oyun satın aldığını belirtti. %32’si ücretsiz oyunları, bir diğer %32’si ise indirimli veya promosyon paketlerini tercih ediyor.
  • İndie oyun satın alma: %75 katılımcı dijital indie oyunları satın alıyor, bununla birlikte %33’ünün indie oyunları tercih etmesinin nedeni düşük fiyatlar. Diğer indi oyun satın alma nedenlerinden bazıları ise yaratıcılık (%40) ve yeni şeyler denemek isteme (%39) olarak belirtildi.
  • Indie oyunlardan kaçınma: Katılımcıların %41’i indie oyunları satın almayacaklarını çünkü oyunların kendilerine hitap edip etmeyeceğini bilemediklerini belirtirken, %32’si aynı anda birden fazla oyun oynayacak zamanlarının olmadığını belirtti.
  • Oyun arama: %36’sı yeni oyunlar hakkında bilgi bulmakta zorlandıklarını belirtirken, %38’i yeni oyunları YouTube’da arıyor ve %34’ü ise arkadaşlarına güveniyor. %18’i yeni oyunları bulmak için Steam’i kullanırken, %13’ü en yeni oyunları Epic Games Store’da bulduklarını söyledi.
  • PC mağazaları: Steam, sunulan hizmet sayısı bakımından Epic Games’in üzerinde olan en popüler çevrimiçi mağaza olarak kalır. Arzu edilen kaynaklar konusunda katılımcılar tüm oyunları, uygulamaları ve kullandıkları web sitelerini bir araya getiren tek bir profil seçmeyi tercih ediyor (%35).
  • Dijital ekonomi: Katılımcıların %68’i oyun içi içerik satın alırken, %26’sı sınırlı sayıda veya özel oyun içi öğeleri satın almak istiyor.
  • Kripto para kaçınılmaz: Oyunlar sırasında oyun içi para (%34) ve gerçek para (%33) kazanma konusundaki ilgiye rağmen, yalnızca %18’inin kripto para kazanmaya ilgisi var. Ayrıca, NFT olarak adlandırılan öğe alımına ilgi duyan katılımcıların oranı, bu öğelerin adını aldıktan sonra %33’ten 19’a geriledi.

PC oyun pazarı neredeyse tamamen dijital yayınlardan oluşuyor, ancak bazı oyunları hala fiziksel formatlarda satın almak mümkün. 2017 yılından bu yana, Ultra şirketi dijital format objelerin ikincil pazarının ortaya çıkması için bir inisiyatif başlatmaktadır.

2023 Aralık’ında, dünyadaki ilk satın alınabilir dijital oyun olan Josh Journey: Darkness Totems piyasaya sürüldü – bu, Ultra PC Gaming Hub kullanarak satın alınabilir satılabilir bir dijital video oyunudur.