İyi bir uyku çekmek zor olabilir, uykusuzluk sabahları daha az yenilenmiş hissetmenize neden olabilir.
Uykuya dalmak ve uyanmak, tamamen anlamadığımız beyin süreçleridir ancak araştırmalar, bu geçişlerin bir kademeli kademeli olduğuna işaret ediyor.
Sabaha kadar baygın olduğunuzu düşünüyorsanız bile, uykunuz tipik bir yapıya sahiptir.
Uyanabilmek için uykunun tüm evreleri önemlidir. Uyku düzeniniz bozuksa ve uyuyamıyorsanız sabahları uyanmak gerçekten zor olabilir.
Yeterli uyumak ve uykumuzu almak çok önemlidir. Çoğu yetişkin günde ortalama 7 ile 9 saat arası uyur. Gün içinde etkili olabilmek için gece 7-9 saat uyumak gerekir. Yeterli ve kaliteli uyumak sabahları daha kolay uyanmanızı ve gününüzün daha verimli geçmesini sağlayacaktır.
Uykunuzu etkileyebilecek günlük alışkanlıklar
Sabah parlak ışık, vücut saatinizi sıfırlamanıza yardımcı olur ve sirkadiyen ritimlerinizi düzenli olarak takip etmenizi sağlar. Uyku / uyanış programınızı düzenli tutmaya yardımcı olmak, sağlık ve uyanıklığı artırmak için uyandığınızda sabahları parlak ışık arayın.
Buna karşılık, geceleri çok fazla parlak ışık, uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Çünkü parlak ışık, melatonini, uykuyu teşvik eden bir hormonu bastırır.
Bu nedenle, uykudan önce yatakta cep telefonları, tabletler veya dizüstü bilgisayarlar gibi cihazların kullanılmasını tavsiye etmiyoruz.
Yatmadan önce büyük bir öğün yemek, özofagus sfinkterinize (özofagusun ucundaki asitlerin ve karın içeriğinin mideden geriye doğru gitmesini önleyen kaslara) baskı uygulayabilir, bu da uyku rahatsızlığı yapabilen mide ekşimesine neden olur.
Yatmadan önce en az iki – üç saat önce son ana yemek yerseniz, gıdanın yeterince sindirildiğinden emin olursunuz. Yatmadan önce sıvı alımı da azaltılmalıdır, böylece tuvalete gitmek zorunda kalmadan uyanmazsınız.
Alkol sizi uykulu hissettirir, ancak yatmadan çok önce tüketilirse uykunuzu bozabilir. Uykudaki alkol metabolizması, gecenin ikinci yarısında uyanıklık, gece terlemesi, kabuslar, baş ağrısı ve azalmış uyku kalitesine neden olur.
Yatmadan önce en az dört saat boyunca alkolden kaçınmanız önerilir.
Uyumanız ve uykuda kalmanıza yardımcı olacak ipuçları
Yatmadan önce stresten uzak durun ve sakin yatın. Sıcak bir banyo deneyin ya da sessizce bir kitap okuyun (elektronik sürüm değil) ve sıcak bir süt için. Yatmadan önce egzersiz yapmak, bilgisayar oyunları oynamak ve yatmadan önce TV izlemek önerilmemektedir; çünkü bu, fizyolojik uyarılmayı artırabilir ve yatmadan önce sizi uyardırabilir. Stresin kendisi uykuyu etkileyebilir – yatmadan önce rahatlamanın ve rahatlamanın, huzursuz gecelerin tavana bakarak geçmesini önlemeye yardımcı olabileceğini düşünün.
İyi bir uyku rutini yapın ve sadık kalın. Vücut, uykuyu kontrol eden ve uyanık bir iç saatle çalışır. Bu iç vücut saati, düzenli rutininiz varsa en verimli şekilde çalışır. Tutarlı bir uyku ve uyanma zamanı ayarlamaya çalışın ve parlak sabah ışığının vücut saatinizi sıfırlamak için önemli olduğunu unutmayın.
İyi bir uyku ortamı yaratın – konforlu yataklar ve iyi sıcaklık kontrolü ile sessiz, karanlık ve serin bir ortam.
Biraz halsizlik iyidir…
Uyandıktan sonraki ilk 15 dakika, en iyimiz için bile zor olabilir. Çünkü beyniniz henüz düzgün çalışmıyor. Buna uyku ataleti denir. Uyku atalet ilk uyandığınızda halsizlik hissidir ve beyninizden bazıları halen uyku durumundadır. Uyku eylemsizliği kısaca uyandıysak uykumuza dönmemize yardımcı olur. Ancak aniden uyanıyorsanız, bir alarm veya bir telefon çalınırsa, uyku atalet alarmı veya telefon cevap verme bilişsel yeteneğinizi etkileyebilir demek.
Uyku ataletinin büyüklüğü, önceki uyku kaybından, günün saatinden ve derin uykudan uyanmaktan veya uyanmadan etkilenir. Eğer sabah acı çekiyorsanız ve uyanmak zorlaşırsa, iyi bir uyku çekip sabahın erken saatlerinde uyanacağınıza emin olun.
Kristal Grant, Güney Avustralya Üniversitesi Uyku ve Kronobiyoloji Laboratuarı, Güney Avustralya Üniversitesinden Doçent, Siobhan Banks.
Kaynak: 1