Bu alçaktan uçuş 22 Eylül’de gerçekleşti ve OSIRIS-REx ekibi uzay aracının enstrümantasyonunu test etme ve kalibrasyon yapma olanağına kavuştu. Ve şimdi bu veriler, OSIRIS-REx’in MapCam tarafından alınan ve 170.000 kilometre (106.000 mil) uzaktaki Dünya’nın muhteşem renk-kompozit anlık görüntüsünü içermektedir.
Uzay aracı çoğunlukla Pasifik Okyanusu‘nu yakaladı; ama sol alttaki tüm yol boyunca Avustralya’nın tanıdık şeklini ve sağ üst taraftaki Meksika’nın Baja California eyaletini görebilirsiniz. Avustralya’nın üstünde sağ üstte ise Çin var.
Görüntünün en üstünde, koyu dikey çizgiler, kısa pozlama sürelerinden kaynaklanmaktadır. OSIRIS-REx’in enstrümantasyonu, Dünya’dan çok daha koyu olan Bennu görüntüsü için üretildi. Dünyanın parlaklığını telafi etmek için, kamera gerçekten kısa pozlamalar çekti. Bu çizgiler Bennu’nun görüntülerinde görünmeyecektir.
Dünya’nın Muhteşem Fotoğrafı
Bennu’nun yörünge dönemi, Dünya’dan biraz daha uzun 436.63 gündür, ama Dünya’dan uzaklığı değişir. Onunla buluşacak bir uzay aracı edinmek; çok dikkatli, kesin bir hesaplama, beceri ve evet biraz da şans istiyor.
OSIRIS-REx, Bennu’ya ulaşmak için yerçekimini bir sapan olarak kullanmalı. Asteroit örneklerini Dünya’ya göndererek tarih yazacak. Buna, yerçekimi yardımı veya sapan adı verilir. Uzay aracı, bir gezegenin yer çekimini kullanarak hız kazanır ve daha geniş bir yörüngeye doğru salınır.
Voyager uzay araçları, Cassini‘nin yaptığı gibi, bu manevrayı sırasıyla güneş sisteminin ötesine ve Satürn’ün yörüngesine doğru yolculuklarında kullandı.
OSIRIS-REx’in sapan manevrası, uzay aracının hızını saniyede 3.778 kilometre (saatte 8.451 mil) artırdı ve Bennu’yla eşleşecek şekilde Güneş’teki yörüngesinin eğimini değiştirdi.
Ağustos 2018’de, asteroidle buluşması bekleniyor. Sonra da veri toplamak ve Dünya’ya dönmek için iki buçuk yıl harcayacak.
Kaynak: 1