Bitcoin Vadeli İşlemler ve Altın
Bitcoin vadeli işlemler geçtiğimiz Aralık ayında başladı. Bir çok kişinin halen balon olarak görmesine rağmen, bu vadeli işlemler kripto para birimi alanını meşrulaştıracak bir hava kattı.
Ancak herkesin merak ettiği en büyük soru şudur; Vadeli işlemler Bitcoin fiyatına ne yapacak?
Ortada bir mutluluk havası var; vadeli işlmeler ile Bitcoin için iyi olması gereken kurumsal para dalgası geliyor mu?
Bitcoin’e Karşı İki Karşıt Görüş
Bitcoin ile ilgili evrende iki ana görüş vardır: “İnananlar” ve “Şüpheciler”. İnananlar, Bitcoin’i sadece para ile değil, birbirimizle ve dünyayla etkileşim yolumuzu değiştirecek bir devrim olarak görüyorlar.
Diğer yandan Şüpheciler, Bitcoin’i aslında değersiz olarak görüyorlar. Lale çılgınlığı, ekonomik balon ve arap baharı gibi deyimler sıklıkla kullanılır.
Bunların Vadeli İşlemlerle Ne İlgisi Var
Şüphecilerin pazarı etkilemesinin tek yolu bugüne kadar katılmayı reddetmekti. Fakat vadeli işlemlerin gelmesiyle, kuşkucular paralarını aslanın ağzına yerleştirebilir ve Bitcoin’e karşı aktif yatırım yapabilir.
Bir taraf Bitcoin sınırsız değere sahipmiş gibi görürken diğer tarafsa değersiz görüyor. Aslında iki tarafta bu şekilde kazanamaz.
Daha Fazlası Var Tabi ki
Bu Bitcoin partisine yeni gelen gruplar var; Kurumsal Yatırımcılar. Partiyi karıştırmayı severler.
Bu tweet forex trader @Crypto_Ed_NL’den:
Bunun anlamı, büyük kurumsal oyuncuların önce fiyatı bastırmak isteyecekleri, bu nedenle bir indirim yakalayıp Bitcoin biriktirebilecekleri. İlk kez kurumların fiyat manipülasyonundan şüphelenilmemesi:
Kısaca özetlemek gerekirse, Bitcoin’in geleceği için bu savaşta üç grup var:
– İnananlar – Savaş çığlığı “Hodl”
– Şüpheciler – Savaş çığlığı “Ama, ama … Laleler!”
– Kurumlar – Savaş çığlığı “Ucuz Bitcoin’lerinizi şimdi istiyoruz, böylece bir fiyat artışında size geri satabiliriz.”
Kim kazanacak? Kim bilebilir ki? Tek bildiğimiz, yeni bir fiyat keşif dönemine girmekte olduğumuz. Birileri Bitcoin’in, altta yatan varlığı satın almak zorunda kalmadan ticareti istiyorlarsa, bize karşı bahse girer.
Geleceği tahmin edemesek de, geçmişe bakabiliriz.
Yalnızca başka bir tür nadir varlık varsa, bunlardan birinin “mayınlı” olması gerekiyordu. Dolar düştüğü zaman insanlar dolara karşı yatırım yapmak için döndü mü? Aktif bir vadeli işlem pazarı var mı?
Değerli Metalleri Girin
Bitcoin tablosunun 1970’lerin başlarındaki altın fiyatlarına olan benzerliğine sürekli olarak şaşırtır. Bitcoin fiyatını ölçeklendirirsek (4.3x hızla yavaşlatırsak 60 faktör azaltırsak) ve altın çizgiyle örtüştürürsek gördüğümüz şu olur;
70’lerden gelen altın eğrisi tanıdık geliyor
Büyük salınımlar aynıdır, hatta bazı küçük dipsler bile her iki tabloda aynı yerde tekrarlanmaktadır. İnsan bir süre bakıp merak ediyor.
Ya evren gerçekten de büyük bir fraktal ya da biri altın şemasını bir oyun kitabı olarak kullanıyor. Ya da her ikisi de…
Yukarıdaki tablo 31 Aralık 1974’e kadar uzanmaktadır. O gün altın vadeli işlemleri başlatılmıştır.
Altına Bakmadan Önce Gümüşe Bakalım:
En ünlü vadeli işlem pazarlığı, 1980’lerde Hunt kardeşler tarafından gümüş pazarının köşeye sıkıştırılmasıydı. Hunt Brothers’ın gümüş ve gümüş vadeli işlem sözleşmelerine gümüş işaretleyiciyi köşeye sıkıştırma girişiminde bulunduğunu iyi biliyoruz. Sonunda gümüş pazarının 2/3’ünü kontrol ederek fiyatı% 700 artırdı.
Hunt kardeşler gümüş alımlarını finanse etmek için çok borç almışlardı. Ancak ABD hükümeti borç verme kanunlarını değiştirdiğinde, Hunt kardeşler marjıyla daha fazla gümüş vadeli işlem alımı yapamadı. Fiyat düşmeye başladı ve Hunt kardeşler marj yükümlülüğünü yerine getiremedi. Sadece 5 ayda gümüş fiyatı 48 dolardan 11 dolara düşerek panik yarattı.
Kripto ile uğraşıyorsanız bu eğri şekli tanıdık gelecektir
Ancak bekleyin. Bu eğri size aşina görünüyor mu? Bir saniyeden daha uzun bir süredir kripto para birimi kullandıysanız kuşkusuz bu kadar çok kripto para birimini karakterize eden pump/crash döngüsünü tanıyacaksınız.
Ethereum/Bitcoin grafiğine bakmanız yeterlidir:
Ya da $ DOGE coin – Jamaikalı Bobsled ekibini finanse eden rezil meme coin:
Not: Doge ünlü Wolong isminde bir tüccar tarafından yükseltilip ve düşürüldü. Daha sonra Doge’nin fiyatını manipüle etme stratejilerini belgeleyen sözde “Tanrı PDF’si” yazdı.
Son olarak Bitcoin Cash’e bakın:
Dolayısıyla şu ana kadar “Bunların hepsinin anlamı nedir” merak ediyor olabilirsiniz.
Kripto pazarlarının bir gümüş pazarıyla aynı davranış biçimini sergilediğini söyleyebiliriz.
Kısıtlı arzı olan tüm varlıkların defalarca oynadığı doğal bir fraktal mıdır yoksa piyasaları kontrol eden güçlü çıkarlar tarafından fiyat manipülasyonu mı yapılmaktadır?
Cevap: muhtemelen her ikisi de. İnsan doğası aynı zamanda fraktaldır.
Altın’a Geri Dönelim
Yukarıda bitcoin ile altın karşılaştıran çizelgeyi hatırlıyor musun?
1974’te ilk altın vadeli işlemler New York’taki COMEX borsasında işlem gördü. Ticaret 31 Aralık’ta başladı.
Bakın ne oldu…
İlk tepki hoş değildi. 2 yılda fiyat neredeyse % 50 düşme yaşadı. Bunun, vadeli işlem pazarından kaynaklandığından emin miyiz? Hayır. Ama ilginçtir, altın vadeli işlemler başlamadan bir gün önce yüksekti. 3 buçuk yıl boyunca tekrar görülmeyen bir fiyat.
Bitcoin zaman ölçeğini altınla örtmek için hızlandığımızda, 70’lerin sonundaki altın ayı pazarı, “Bitcoin zamanında” yaklaşık 4 ay ile eşdeğerdir.
Ayı pazarı sona erdikten sonra yeni bir yükseliş başladı. Artışa bakıldığında, gelecekte neler olacağını göreceğiz. Altın fiyatıyla, vadeli işlemler piyasaya çıkmadan önceki günden bu yana geçen sürenin tamamına oranla yaklaşık 10 kat artışla iki tam piyasa döngüsü olmuştur.
Bitcoin’den Ne Bekleyebiliriz?
Bitcoin eğiliminin altın trendini tam olarak izlemesini beklemiyoruz. Ama eğer öyle olursa, Nisan 2018’de geniş bir düşüş görürüz (unutmayın, Bitcoin 4.3X Hızla hareket ediyor).
Yine belirtelim ki Altının vadeli işlemlere açılması gibi Bitcoin de vadeli işlemlerden sonra bir düşüş yaşadı. Tabi altın piyasası ile ne kadar benzerlik gösteriri bilemiyoruz.