ClockTuner for Ryzen Programı, Ryzen İşlemciler için 5 GHz'e Kadar Overclock Seçeneği Sunuyor

ClockTuner for Ryzen Programı, Ryzen İşlemciler için 5 GHz'e Kadar Overclock Seçeneği Sunuyor

Amd Zen 3 teknolojisinin en yeni işlemcileri ile birlikte, dünyadaki işlemci hızları ve mimarileri inanılmaz bir biçimde gelişmiş oldu. AMD Ryzen işlemcileri arasında en hızlı kapasiteye sahip olan işlemci AMD Ryzen 9 5950X modelidir ve buna rağmen birtakım overclock değerleri ile -ki ne kadar sağlıklı olabilir bilemiyoruz- 4.9 GHz bandına kadar çıkabilir. Buna rağmen ClockTuner for Ryzen programı ile birlikte, 5 GHz'e kadar stabil bir overclock deneyimi sunulabileceği iddia ediliyor.

ClockTuner for Ryzen, geçtiğimiz yıllarda AMD Zen 2 nesli ile beraber geliştirilen, basit bir overclock yapma programıdır. Kullandığınız Ryzen işlemcinin; anakartınızın, işlemci soğutucunuzun, güç kaynağınızın ve buna bağlı olarak birçok donanım ve yazılım ölçümlerini tartarak, otomatik bir biçimde voltaj ve frekans değerlerini değiştirerek overclock deneyimi sunmakta.

Henüz sadece 2.0 versiyonu yayında olan ClockTuner for Ryzen programının 2.1 sürümü ile birlikte, AMD Zen 3 nesline sahip işlemcilerde bu ayar kullanılabilecek. Fakat programın şu anda erken erişim olarak sürümü, ücretli abonelik karşılığında erişilebilir durumda. 5 GHz gibi yüksek frekans değerlerini nasıl kaldırabiliyor diye soracak olursanız, aslında kullandığınız işlemciye ve donanımlara göre değişiklik gösterebiliyor.

Program, çekirdeklerin bir kısmını kararlılık oluşması açısından düşük frekans ve stabilize değerler ile çalıştırırken, diğer kısmını ise 5 GHz gibi yüksek hızlarda çalıştırabiliyor. Bu sayede, yükten bir nebze de olsa kararlılık kazanan işlemci, standart voltaj değeri olan 1.475V yerine 1.45V değerinde bile çalışabilmekte.

Henüz erken erişimde olan program ücretli olarak alınabiliyor olsa da, herkese açık bir biçimde yayınlanacağı tarih açıklanmamış durumda. AMD Zen 3 neslinde bir işlemciye sahip kullanıcı için her ne kadar umut verici bir program olduğu gözükse de, son çıkan Ryzen 9 işlemcilerde o kadar da stabil bir overclock deneyimi olmadığını belirtelim. 

Patreon üzerinden geliştiricilere destek olup, programı denemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.