Emlak Yatırımı Yapacaklar İçin En İyi Gayrimenkul Türü Hangisi?

Emlak Yatırımı Yapacaklar İçin En İyi Gayrimenkul Türü Hangisi?

Son yıllarda Gayrimenkul yatırımı ve araştırmaları için kullanılan araçların sayısı Türkiye’de artmaya devam ediyor. Bu araçlardan en verimli olanları kullanmak, karlı bir yatırım için çoğu zaman kilit anahtar olabiliyor. Bu noktada bu aracın hangisi ya da hangileri olacağına karar vermek oldukça önem arz ediyor. Gayrimenkul yatırımı yapacak kişilerin, kullanacağı araca karar vermeden önce yapacağı yatırımı; arsa, tarla, konut, ticari olarak ayırt etmesi, oldukça faydalı bir filtreleme seçeneği oluyor.

Buradan verilen karar yatırımın risk ve kar oranlarının anlaşılmasına ve buna göre araştırma yapılmasına neden oluyor. Örneğin bir işletme sahibi için ticari gayrimenkul mantıklı olurken, kira olan bir konutta oturan kişi için ilk aşamada konut daha mantıklı olabiliyor. Sadece bunlar değil tarım ile uğraşan ya da uğraşmayı düşünenler için tarla, uzun vadeli yatırım yapmak isteyen sabit gelirli vatandaşlar için imarlı arsa ya da konut gibi seçenekler bulunuyor. Bu seçenekler arasından verilen karara göre, doğru bir araç kullanmak ise yukarıda belirttiğimiz gibi oldukça önemli oluyor.

Türkiye’de Kira Gelirleri Ne Durumda?

Gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen vatandaşlar için amortisman süreleri oldukça önemli. Son yıllarda Türkiye’de amortisman süreleri büyük şehirlerde uzamaya devam ederken, küçük şehirlerde ise kısalıyor. Bu nedenle yaptığı yatırımda ilk hedef olarak amortisman süresini baz alan yatırımcıların, küçük şehirlere yönelmeye başladığını söylemek gerekiyor. Flatfy üzerinde yapılan fiyat araştırmalarında bu tablonun oldukça net bir şekilde göründüğünü söylemek mümkün. Bununla beraber platform, daire ve ev kira gelirleri arasında farkları kullanıcılarına sunmuş.

Dükkân ve Daire Kira Gelirleri Karşılaştırması;

Türkiye’de 2019 yılı itibariyle dükkân amortisman süreleri 10 ile 12 yıl arasında olurken, bu süre konutlar için 15 ile 18 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Bu noktadan bakıldığında dükkân geri dönüş süresi ile oldukça karlı gözüküyor olsa bile birçok farklı etken bulunmaktadır.

Kira dönüş süreleri yani amortisman süreleri hesaplanırken bölgenin genel ortalaması üzerinden alınan kira değerinin yıllar içinde dönüş süresi direk olarak hesaplanır. Bu noktada ise daire kiralamanın dükkân kiralamaktan daha kolay olduğunu söylemek gerekiyor.

Fiyatları nedeni ile bir daire çoğu zaman daha kolay alıcı bulurken, dükkân için birçok farklı etken bulunuyor. Örneğin bazı bölgelerde aldığınız dükkâna apartman sakinleri, sadece belirli hizmetleri veren kurumları isteyebilir. Bu noktada mutfak bacası izni olmayan bir dükkânı, restoran gibi hizmetler veren bir işletmenin kiralaması mümkün olmamaktadır. Aynı şekilde gürültülü işletmeler çoğu zaman kiralarken, sizler için bir sorun olabilmektedir. Sadece bunlar değil bir dükkân bütün işletmeler için uygun olsa bile, çevre gibi önemli bir etkeni içinde barındırır. Çevre koşulları uygun olmadığı sürece dükkanınızı kiralamak oldukça zor olabilir.

Bunların dışında bir diğer etken ise dükkân fiyatlarının elbette bir eve göre çok daha yüksek olması olmaktadır. Örneğin 200 Bin TL civarında bir konut ile aynı bina içinde bulunan bir dükkânın fiyatı 1 Milyon TL gibi rakamlara kadar çıkabilmektedir. Bu yüzden dükkân yatırımı çoğu zaman herkes için ideal bir seçenek olmuyor.

Bütün koşullar dükkân almak istediğiniz yer için uygun ve bütçeniz buna müsaitse, dükkân yatırımının ev yatırımından daha karlı olduğunu söylemek mümkün. Buna rağmen bu noktada risk faktörünün çok olması nedeniyle Flatfy üzerinden araştırma yaparak, kendiniz için uygun satılık dükkân ya da daireyi bulmanız sizin için daha mantıklı olacaktır.

Dükkân ve Daire Kira Gelirleri Karşılaştırması;