Ken Levin, “Judas” adlı yaklaşan “anlatısal Lego”nun hikaye yapısı hakkında bazı detayları açıkladı.

Ken Levin, “Judas” adlı yaklaşan “anlatısal Lego”nun hikaye yapısı hakkında bazı detayları açıkladı.

Dün, eski BioShock yaratıcısı Ken Levine’in yeni oyunu Judas için ilk önizlemeler yayınlandı. Oyunun hikaye anlatımıyla ilgili ambisyozyan “yarı-prosedürel” bir yaklaşım ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Judas’ın erken fragmanlarından anlaşıldığı gibi, bu BioShock oyununa çok benziyor – tek oyunculu, hikaye odaklı, bir elinizde tabanca diğer elinizde ise doğaüstü güç tutarak, etrafınızda derin sorunları olan karakterler dönüyor. Fark şu ki, hikaye bu sefer üç karakter arasındaki rekabet nedeniyle daha çok sizin eylemlerinizden etkilenecek, bu üç karakter ise sizin desteğiniz ve ilginiz için mücadele ediyorlar.

Ne bekleyeceğinize dair temel bir fikir edinmek istiyorsanız, dün sunulan videolar iyi bir eğitim materyali olacak ve size birçok oynanış karesinden keyif almaya olanak sağlayacak. Ancak daha detaylı röportajlarda Levine, bu aslında daha önce belirttiği “naratif Lego” kavramının bir uygulaması olduğunu belirtiyor. Yani, el ile oluşturulan hikayelerin prosedürel yollarla bir araya gelerek bağlantılı bir tek oyunculu hikaye izlenimi oluşturduğunu ancak her oyuncu için tamamen farklı olacağını vurguluyor.

O, ona “yarı-prosedürel” diyor çünkü Minecraft gibi tüm olayların saf matematiksel heuristik bir diziye dayalı olarak oluşturulmadığından bahsediyor. Oyun içindeki tüm bu küçük öğeleri oluşturuyorsunuz ve ardından oyunun iyi seviyeler, iyi bir hikaye ve en önemlisi, eylemlerinize tepki verecek şekilde öğrenmesini sağlıyorsunuz.

Her öldüğünüzde, karakteriniz “yeniden yazılıyor” ve bu noktada karakterinizin bazı yönlerini değiştirme şansına sahip olacaksınız, birçok iyi roguelike oyununda olduğu gibi. Ancak Levine herhangi belirli bir tür etiketine meyletmediğini belirtiyor.

Bir birinci şahıs nişancı oyunu yapmaya çalışmıyoruz. Bir roguelite yapmaya çalışmıyoruz. Bir strateji oyunu yapmaya çalışmıyoruz. Bu tür unsurlar bulunuyor olsa da, Judas belirli bir tür kutusuna sığmayı amaçlamıyor.

Levine, “favori tek oyunculu oyunları” arasında XCOM’u – hem orijinalini hem de yeniden başlatmayı – ve Civilization’ı belirtiyor ve “bu oyunların da modüler bir yapıya sahip olduklarını ve bizim gibi net bir hikayeleri olmadığını, haritalarının görev sırasında oluşturulduğunu söylüyor. Ancak, bizim haritalarımız temel olarak görev sırasında ayrı elementlerden oluşturulur veya bir araya getirilir. Gemiler her zaman farklıdır, öldüğünüzde geri döndüğünüzde, gemi konumu farklı olabilir. Bu yüzden bu tür tek oyunculu oyunlardan ilham aldık. Ama kimse bunu anlatıda hayata geçirmedi” diye ekliyor.

Judas, 2025 mart ayına kadar piyasaya sürülecek.