OpenAI, AI yongaları üretmek için kendi fabrikalarını inşa etmeyi planlıyor – bu, NVIDIA’ya olan bağımlılığı azaltacaktır.

OpenAI, AI yongaları üretmek için kendi fabrikalarını inşa etmeyi planlıyor – bu, NVIDIA’ya olan bağımlılığı azaltacaktır.

Bloomberg tarafından bildirildiği üzere, OpenAI CEO’su Sam Altman, şirket için milyarlarca dolarlık yatırım çekmeyi planlıyor – bu, şirketin kendi yapay zeka çipleri fabrikalarını inşa edebilmesi için gereklidir.

Şu anda endüstride yapay zeka için ciddi çip sıkıntısı var, ChatGPT veya DALL-E gibi modeller için yüksek performanslı hesaplama gerektiren birçok görev için. Şu anda NVIDIA zaten H100 grafik işlemcisi ile bu alanda neredeyse bir tekel oluşturuyor, yapay zeka ile ilişkili büyük şirketler neredeyse tamamıyla NVIDIA’dan çip satın alarak, şirketin piyasa değeri 1,5 trilyon dolara yaklaşıyor. Kendi fabrikalarını kurmak, OpenAI’ın NVIDIA’ya olan bağımlılığını azaltmasına izin verecek, kendi ürünlerini kullanarak veya dış çiplere tamamen veda ederek.

Bu proje, şu anda gizli tutulan önde gelen dünya çip üreticileriyle işbirliğini içermektedir. OpenAI’dan başka, Microsoft, Google ve Amazon gibi diğer büyük Batı şirketleri de kendi çiplerini oluşturmaya çalışıyor.