Sony, Avustralyadaki Müşterileri Yanılttığı İçin 3,5 Milyon Dolar Para Cezası Aldı

Sony, Avustralyadaki Müşterileri Yanılttığı İçin 3,5 Milyon Dolar Para Cezası Aldı

Son haftalarda PlayStation 5 haberleriyle sık sık gündeme gelen Sony, bu sefer çok daha farklı bir gelişme ile gündeme geldi. Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) müşterileri tüketici hakları konusunda yanılttığı için Sony'i suçladı. Avustralya Federal Mahkemesi, Sony'ye web sitesinde ve Avustralya Tüketici Yasası (ACL) ilgili yanlış ve yanıltıcı beyanlarda bulunduğu gerekçesiyle 3,5 milyon dolar para cezası verdi.

Mahkeme, Sony Europe'un PlayStation Network üzerinden “hatalı” olarka tanımlanan oyunları satın aldıktan sonra dört müşteriyi yanlış yönlendirdiğini tespit etti. Sony, müşterilere oyun indirildiyse veya Avustralya tüketici yasalarına uygun olmayan satın alma işleminden 14 gün sonra geri ödeme alma hakkının olmadığını bildirdi.

Bu davanın takibi yaklaşık bir yıl önce başladı ve Avustralya'daki benzer davalar için emsal kararlarda bulunuyor.

ACCC başkanı Rod Sims yaptığı bir açıklamada, Sony'nin müşterileri yanlış yönlendirdiğini iddia etti. “Tüketici hakları, dijital bir ürün indirildikten sonra sona ermiyor ve 14 gün sonra veya bir oyun mağazası veya geliştirici tarafından talep edilen herhangi bir keyfi tarihten sonra bu hak sona ermiyor” dedi. Dijital ürünleri çevrimiçi olarak satın alan tüketiciler, satın alma işlemini fiziksel bir mağazada yaptıklarıyla aynı haklara sahiptir.”

Ayrıca, Sony Europe'un bir müşteriye yalnızca oyunun geliştiricisinin geri ödeme yetkisi verebilecğeini ve diğerinin yalnızca dijital mağaza kredisi şeklinde geri ödeme alabileceğini belirttiğini söylerek Avustralya yasalarını ihlal ettiği söyleniyor. Sims, “Tüketici hakları kapsamındaki geri ödemeler, tüketici mağaza kredisi almayı tercih etmedikçe, başlangıçta nakit olarak veya para transferi yoluyla da verilmedilir.” Dedi.

Sony Europe, ücretlerin bir parçası olarak ACCC'nin bazı yasal maliyetlerini de ödeyecek.