Stadia: Google’ın Oyun Yayın Hizmeti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Stadia: Google’ın Oyun Yayın Hizmeti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Google Stadia

Google Stadia

Bir sonraki büyük sürümü oynamak için pahalı bir oyun donanımına ihtiyaç duymadığınız bir dünya hayal edin. Yapmanız gereken tek şey; Chrome tarayıcısını açmak, oynamak istediğiniz bir oyun seçmek ve uzun bir yükleme veya şaşırtıcı derecede büyük bir düzeltme ekine gerek duymadan anında oynamaya başlamanız.

Google’ın bulut oyunları hizmeti Stadia’nın fikri budur. Hayal edin; Chrome sekmesinden 4K, 60fps’ye kadar oyun, beş saniyede, kurulum yok. Google, Google Stadia‘nın bulut bilgi işlem gücünün, 10.7 GPU terraflopta çalışan bir konsolun eşdeğeri olduğunu vaat ediyor, bu birleşik PS4 Pro ve Xbox One X’ten daha fazlası demektir. Google bu vaadi yerine getirebilirse, oyun değiştirici olabilir.

Üstün donanıma ihtiyaç duymak yerine, Stadia video oyunları oynamak için sahip olduğunuz bilgisayarı kullanmanıza izin verir. Google, oyunun son sürümünü yüksek çözünürlüklerde ve kare hızlarında işleyebilen, onu bir yayına kodlayan ve yayını internet üzerinden size aktaran tüm ağır karar işlemlerini kendi sunucularında gerçekleştirir.

Google, açılışında Google’ın kendi veri merkezinde çalışan bir donanım kutusuna ihtiyaç duymadan Stadia’nın masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefonları destekleyeceğini vaat ediyor.

2018’de süren uzatılmış bir beta sırasında hizmetin ilk izlenimleri sunulmuştu ve şimdi GDC 2019’da tam olarak ortaya çıktı.

Google’ın Stadia’sı yayıldıkça öğrenilecek çok şey var, ama geçen yıl gerçekleşenlere göre, yeniden adlandırılan Project Stream, bulut oyununun geleceğinin nasıl görünebileceği konusunda etkileyici bir vitrin görevi görüyor.

Stadia Nedir?
Google’ın büyük oyun deneyimi; gerçek bir konsolun rakibi olan ve bir sonraki nesle rakip (ve potansiyel olarak liderlik eden) bir “oyun için Netflix” yayın hizmeti.

Ne zaman çıkıyor?
2019’da bir zamanda, ABD, Kanada ve İngiltere’nin de dahil olduğu bölgelerde piyasaya sürülecek.

Fiyatı ne kadar olacak?
Bireysel oyunlar için ödeme yapmanız veya bir abonelik geçişi için ödeme yapmanız ya da her ikisinin kombinasyonu için ödeme yapmanız gerekip gerekmediği henüz kesin değil.

Google Stadia nasıl çalışır?

İnternete hızlı ve istikrarlı bir bağlantıyla bağlı olduğunuz ve Chrome tarayıcısının en yeni masaüstü sürümünü kullandığınız sürece, Stadia’yı kullanmak için gereken ayarlara sahipsiniz demektir.

Stadia’da bir video oyunu oynamak Chrome’da yeni bir sekme açmak ve hizmetin Stadia.com ana sayfasına gitmek, hatta oyunla ilgili bir YouTube video bağlantısından atlamak kadar basittir.

Google, internet bant genişliğinizi, bilgisayarınız ile sunucular arasındaki gecikmeyi ve herhangi bir veri kaybını kontrol eden bir bağlantı testi yapmanızı isteyecektir. Google, 15 Mbps yayın hızı, 40 ms’nin altındaki gecikme süresi ve % 5’in altındaki veri kaybı oranını gerektiriyor. Bu gereksinimler yerine getirildiğinde oyuna girmeye hazır olacaksınız.

Project Stream’in beta sürümü, Assassin’s Creed Odyssey’i sunmuştu; oyunu Chrome sekmenizde başlattığınızda, tam ekran görünür ve tam olarak uygun bir oyun bilgisayarında başlatılmış gibi çalışır (derin grafik ayarları menüsü hariç). Bir klavye ve fare ile oynayabilir veya bir oyun kolu bağlayabilir ve bu şekilde oynayabilirsiniz.

Bilgisayardaki tüm girdileriniz, oyunda işlenen Google’ın sunucularına gönderilir ve gerçekleşen her şey size geri gönderilir. Bu gecikmenin çok önemli olmasının nedeni budur, çünkü oyunda yaptığınız her şey bir saniye sonra ortaya çıkarsa, iyi bir oyun deneyimi yaşayamazsınız.

Stadia’nın sınırları hala ayrıntılı olmakla birlikte Google, Stadia’nın norm olarak 4K/60 fps oynayarak sonunda 8K/120+fps kare hızına kadar ölçeklendirebileceğini belirtti. Bu, kaliteli PC oyunları için standart çubuğun çok üstünde.

Bu nedenle, tüm girişlerinizi görseller ve sesleri bilgisayar ekranınıza aktaran yüksek kaliteli bir oyun PC’sine yönlendiren yeni bir sekme açıyorsunuz. Bu sistem diğerlerinden daha basittir; sizi daha sonra uzaktan Steam, Origin, Battle.net ya da diğerlerini çalıştıran sanal bir masaüstüyle ayarlar.

Stadia’da Assassin’s Creed Odyssey söz konusu olduğunda, oynamak için bir Ubisoft hesabına giriş yapmanız gerekmektedir.

Stadia, Google Chromecast ile de çalışacak. Telefonlarınızdan ve bilgisayarlarınızdan bahsetmek yerine, oyunlarınızı Google’ın dongle’ını kullanarak herhangi bir TV’ye doğrudan aktarabileceksiniz.

Stadia’yı oynamak için klavyeyi, fareyi veya bir gamepad’i kullanabileceksiniz ve yepyeni bir donanım parçası olan Google’ın Stadia gamepad‘i de akıllı görünüyor. Öncelikle, gecikme sorununa bakacak olursak; gamepad doğrudan Google’ın bulutuna bağlanıyor ve bu da veri aktarım zincirinde birkaç adım atıyor ve girdilerinizin oyun tarafından kaydedilmesi arasındaki gecikmeyi azaltıyor. Ayrıca Google’ın, oynadığınız oyunun başlığında, gerektiğinde ipuçları sunan veya geliştiricilerin özel oyun içi özelliklerine erişmenizi sağlayan bilgilerle dolu olduğunu iddia ettiği özel bir Google Asistan butonu bulunur.

Ek olarak, platformlar arası (cross-play) çok oyunculu oyunu destekleyecektir.

Bu noktada, Google’ın, oyuncuların oyun satın almalarını ve yayın hizmetinin ayrı işlemlerde ödeme yapmalarını isteyip istemediği veya belirli oyunlara erişimin hizmete dahil edilip edilmeyeceği açık değildir.

Stadia’da hangi oyunlar olacak?

Project Stream beta ile mevcut tek oyun Assassin’s Creed Odyssey’iydi. Bu bize Google’ın gelecekte hangi oyunları sunacağına dair bir fikir vermese de, Google’ın Stadia’nın hangi oyunları sunabileceği hakkında bize iyi bir fikir verdi.

Assassin’s Creed Odyssey’deki Yüksek ayarlarda 1080p 30fps oyun deneyimi için, Ubisoft aşağıdaki özelliklere sahip bir sistem önerir:

 – İşletim Sistemi:: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit)
 – İşlemci: AMD FX-8350 @ 4.0 GHz, Ryzen 5 – 1400, Intel Core i7-3770 @ 3.5 GHz
 – Ekran Kartı: AMD Radeon R9 290 veya NVIDIA GeForce GTX 970 (4GB VRAM veya Shader Model 5.0 ile dahası) ya da daha iyisi
 – Bellek: 8GB RAM
 – Video Ön Ayarı: High
 – Depolama: 46GB kullanılabilir boş alan
 – DirectX: DirectX Haziran 2010 Sonrası
 – Ses: En yeni sürücülerle DirectX 9.0c uyumlu ses kartı

30fps’de 4K ve daha yüksek ayarlar için önerilen özellikler, 16 GB RAM, daha güçlü bir AMD Ryzen 1700X veya Intel Core i7 7700 işlemci ve güçlü AMD Vega 64 veya Nvidia GeForce GTX 1080 grafik kartı içerecek şekilde öne çıkıyor. Ayrıntılara Assassin’s Creed Odyssey Sistem Gereksinimleri konumuzdan bakabilirsiniz. Stadia video yayını sırasında, bu sınırlama ortadan kalktı ve AAA oyununu giriş seviyesi dizüstü bilgisayarlarda bile çalıştırdı.

Ek olarak id Software, Doom Eternal‘ın Stadia’ya geleceğini doğruladı. Ekibin oyunu Google’ın bulut yayın hizmetine aktarması yalnızca birkaç hafta sürdü. id Software’den Marty Stratton, Doom Eternal’ın Stadia’daki yerel HDR’de 4K 60fps hızında çalışabileceğini açıkladı.

Eğer servis Assassin’s Creed Odyssey’ni 1080p 60fps’de ve Doom Eternal’ı 4K/60fps’de idare edebilirse, Stadia bu ayarlarda çok fazla oyun oynatabilecek.

Büyük bir çevrimiçi odağa sahip olan oyunlar Stadia’da daha iyi bir şansa sahip olabilir. Rekabetçi çevrimiçi oyunlar genellikle hızlı tempolu olduğundan ve iki saniyelik tepki süreleri gerektirdiğinden, yayınla ortaya çıkan ekstra gecikme büyük olasılıkla ciddi rakipler için bir sorun olacaktır. Ancak Stadia, fiber optik kablolama konusunda başka hiç kimsenin sahip olmadığı altyapı ve Google’ın bulutuna doğrudan bağlanan bir Wi-Fi denetleyici ile bu sorunu aşmak için diğer benzer hizmetlerden daha iyi görünüyor. Bu, Fortnite gibi çevrimiçi çok oyunculu oyunların yüzlerce değil binlerce oyuncuyu desteklemesi anlamına gelebilir.

Son Chromium güncellemesi, Nintendo Switch kontrolörleri için Google’ın tarayıcısına da destek ekledi, bu yüzden sadece PC sürümlerinin yayınından daha fazlasını alıyor olabiliriz.

Google ayrıca Stadia Games and Entertainment‘ın başladığını duyurdu. Yalnızca Google’ın oyun yayın platformu için oyun tasarlama amacı taşıyan Google’da yeni bir güç olacak.

Google Stadia geliştiricilerin, Stream Connect aracılığıyla bölünmüş yayın co-op’u daha kolay uygulamalarına da olanak tanıyacak. Bu, oyuncuların sadece birbirlerinin dünyalarını görmesini değil aynı zamanda etkileşim içinde olmalarını da sağlayacaktır.

Ancak, içerik oluşturucuları ve izleyicileri için belki de en büyük gelişme, yalnızca bir butona tıklatarak izleyicilerin favori yayıncılarıyla oyun oynamasını sağlayacak olan Crowd Play özelliğidir.

Buradaki en büyük odak, hem arkadaşlarınıza göstermesi kolay, hem de oynaması kolay bir sistem tasarlamak. Bu amaçla, Stadia hem cihazınıza hem de YouTube’a aynı anda 4K sinyal göndererek ne yaptığınızı kaydetmenizi sağlar.

Google’ın gösterdiği son özellik, State Share. Yani, maceranızdaki herhangi bir noktayı bir Google bağlantısı aracılığıyla herhangi biriyle paylaşma olanağı. Bir kullanım durumu, State Share’in zorlu bir boss mücadelesinde yerinizi kaydetmenize ve arkadaşlarınızı yenmek için challenge’a izin vermesidir.

Oyununuzda ya da arkadaşınızın oyunlarında sıkışıp kalmanız durumunda, Google Assistant entegrasyonu, talep üzerine kılavuzlara ve örneklere erişmenizi sağlar.