State of Unreal GDC 2024 etkinliğinde Epic, Unreal Engine 5.4’ü tanıttı ve birkaç yeni özellik ekledi.
Nanite için adaptif teselasyon özelliği sunulan Unreal Engine 5.4’ün yeni özelliklerine başlayalım. Bu özelliğin ana amacı, devasa seviyelerde bellek gereksinimlerini azaltmak ve Nanite’in ünlü detay seviyesini korurken inanılmaz bir detay sunmaktır. Nanite Teselasyon ayrıca animasyonlu seyrek hacimli dokuları ve bellek kullanımını en aza indirmek için gerçek zamanlı veri akışını destekler.
Unreal Engine 5.4’ün bir diğer yeni özelliği de Heterojen Hacimlerdir, sinematik kalitede ve kendi kendini gölgeleyen hacimli kaynakları yansıtabilir, hacimler katı yüzeylerde gölgeler oluşturabilir ve diğer yarı saydam efektlerle (sis, parçacıklar gibi) bir araya getirilebilir. Ayrıca, yerel sis hacimleri ve Niagara hafif vericileri ek ekran seçenekleri sağlar.
UE5’in yeni sürümünde animasyonlar da Motion Matching sayesinde büyük bir adım atıyor; bu özellik artık Epic tarafından üretim için hazır olarak duyuruldu. Unreal Engine’in oluşturucuları, Fortnite’un 5. versiyonundan beri kullandıkları karakter animasyonları için basit ve etkili bir yöntem olduğunu belirtti. Epic, ayrıca yüksek kaliteli görüntülere dayalı olarak oluşturulan 500’den fazla AAA animasyonunu içeren ücretsiz bir eğitim projesi örneği de yayınlamayı planladıklarını açıkladı. Ayrıca, ilk kez 5.2 sürümünde tanıtılan Procedural Content Generation (PCG) yapısı da iyileştirildi.
Ancak, Unreal Engine 5.4’ün belki de en heyecan verici kısmı, performansta sağlanan artıştır. Simon Turanjo, Epic’teki UE geliştirme başkan yardımcısı, sahneye çıkarak şunları söyledi:
Performans açısından birçok geliştirme yaptık. Artık daha hızlı Lumen, gölgeler ve ışın izlemelerimiz var. Nanite için Variable Rate Shading (VRS) ekledik. Örneğin, örneklemelerin seçimini büyük ölçüde geliştirdik ve renderlama aracında paralelleştirme önemli ölçüde artırıldı.
Herhangi bir performans artışı iddiası bazı verilerle desteklenmelidir, bu yüzden Turanjo, City Sample’ın başlangıçta 5.0 sürümüyle birlikte sunulduğunu ancak Unreal Engine 5.4’te konsol testi yürütüldüğünde şimdi çok daha hızlı çalıştığını belirtti. Özellikle renderlama zamanı yarı yarıya azalmış ve grafik işlemci süresi %25 azalmıştır.
Bu oyunlardaki performansta büyük bir artışa yol açmalıdır. Ancak unutmayın ki UE 5.1, 5.2 veya hatta 5.3 sürümü ile piyasaya sürülen oyunların güncellenmesi gerekli olmayabilir. Şu anda 5.2 veya 5.3 sürümleri üzerinde çalışan bazı geliştiricilerin, gelecek oyunlarını piyasaya sürmeden önce mevcut sürümlerden güncelleme yapmayı tercih ettiklerine dikkat edin. Bununla birlikte, Unreal Engine üzerinden yayınlanan AAA ve AA oyunlarının çoğunluğunu oluşturan gelecekteki oyunlar için umut vaat eden bir perspektif sunmaktadır.