Wi-Fi 8, geliştirme aşamasında bulunuyor ve nihai onayının Eylül 2028’e kadar olması bekleniyor. Bu teknolojide, en yüksek veri aktarım hızı yerine bağlantı güvenilirliği üzerinde durulacak.
Wi-Fi 8, ayrıca IEEE 802.11bn Ultra Yüksek Güvenilirlik olarak da bilinir, teorik olarak önceki sürüme (Wi-Fi 7) benzer. Dört frekans bandının (2,4, 5 ve 6 GHz) kullanımını ve 320 MHz kanal genişliğini korur. Ayrıca bant genişliği, modülasyon ve önceki Wi-Fi sürümleriyle uyumluluk gibi ögelere sahip olması bekleniyor. Ancak, ana farklar, cihazların (örneğin, PC’ler ve akıllı telefonlar) birden fazla erişim noktasıyla veri alışverişi yapma biçimindedir.
MediaTek firması, Wi-Fi 8’de yer alacak birkaç ileri teknolojiyi belirtiyor:
-
Koordineli Mekansal Yeniden Kullanım: erişim noktalarının iletim gücünü düzenlemelerine ve çalışmayı koordine etmelerine olanak tanır, bu da sistemin genel geçirgenliğini %25’e kadar artırabilir.
-
Koordineli Hüzme Oluşturma (Co-BF): ağa bağlı olmayan komşu cihazlara müdahale etmeyi engeller, sinyali bağlı cihazlara yönlendirir. Bu, hücresel ağların performansını %50’ye kadar artırabilir.
-
Dinamik Alt Kanal İşleyişi: yönlendiricilerin daha hızlı cihazlar için dinamik alt kanallar atamasına olanak tanır, bu da performansı %80’e kadar iyileştirebilir.
- Yeni Veri Aktarım Hızları: router’a olan mesafeye bağlı olarak aktarım hızını ayarlar, bu da hızın daha pürüzsüz bir şekilde azalmasını ve aktarım verimliliğini %30’a kadar artırabilir.
Wi-Fi 8’in geleceği, standardın onaylanma süresine bağlıdır. Örneğin, Wi-Fi 7 tam bir onay almadı ancak ürünlerdeki kullanımı 2023’ün sonlarında zaten başlamıştı. Wi-Fi 8 destekli ilk cihazlar, özelliklerin onaylanmasından sonra 2028 yılında piyasada yerini alacak.