Mozilla Kasım ayının sonunda yeni güncellemesini yayınladı. Firefox 83 versiyonu ile aslında Mozilla tüm internet sitelerini HTTPS güvenli internet protokolünde buluşturmak istiyor. Bunun için de HTTPS-Only-Mode’unu hayata geçirdi. Ve bu özellik güncellemenin en önemli özelliği olarak görülüyor diyebiliriz.
Firefox 83 HTTPS Only Mode ne sağlıyor?
Bu özellik sayesinde Firefox kullanıcılarına daha güvenli bir internet sunacağını belirtiyor. Özellikle de halka açık Wifi noktalarına bağlanıldığında güvenlik açısından birçok risk olduğu biliniyor. Bilgisayarlarımız ve içindeki dokümanlardan tutun şifrelere ve kaydedilmiş banka bilgilerine kadar birçok hassas bilgiyi aslında oldukça riskli bir konuma koyuyoruz. İşte Firefox 83 güncellemesi ile sunulan sadece HTTPS modu bu hassas anlarda güvenlik sağlamak için kurgulanmış.
Mozilla’nın siber güvenlik ekibinin de belirttiği üzere, “kullanıcıların HTTPS sitelerini seçmelerini sağlamayız” misyonu temel nokta. Böylece siz izin vermediğiniz sürece, yani ekstra bir onay alınmadan, Firefox kullanıcıları HTTPS protokolü olmayan sitelere yönlendirmeyecek.
Firefox 83’ün bu özellikle en önemli amacı sadece HTTPS protokolü ile şifrelenmiş sitelere erişmek olduğu için kullanıcıların adres çubuğuna http:// yazması halinde de bu adresi https ye tamamlıyor.
Eğer yazılan adres HTTPS protokolünü desteklemiyorsa, Firefox kullanıcının dikkatini çekmek için tüm sayfada bir uyarı yayınlıyor ve bu sitenin HTTPS protokolüne sahip olmadığını ve gerçekten devam edip etmek istemediklerini soruyor.
Bu özellik genel olarak “HTTPS Everywhere” eklentisi ile benzetiliyor. Ancak add-on (eklenti) olarak çalışan bu eklentiden yapısal olarak daha farklı olduğu söylenebilir. Mozilla’nın sunduğu şekilde kullanılabiliyor ve kullanıcı isteğine göre kişiselleştirme imkanı mümkün olmuyor diyebiliriz.
Güvenlik bu kadar önemliyken başka ne önlemler alınabilir: VPN Kullanmak?
Firefox 83’ün yapmayı amaçladığı gibi internette gezinirken güvenli bir katman yaratmak için birçok yöntem mevcut ve artık bu yöntemlerin kullanımı ekstra bir önlemden ziyade mutlaka yapılması gerekenler arasında. Çünkü günümüzde internette geçirdiğimiz süre, kullandığımız siteler, yaptığımız işlemler hem kapsam hem de içerik açısından çeşitlendi, karmaşıklaştı ve çok fazla risk içerir hale geldi. Ne demek istiyoruz? Alışverişlerinizi, banka işlemlerinizi, hisse alımlarınızı, şirket maillerinizi, okul kayıtlarınızı ve daha çok şeyinizi paylaştığınız tarayıcılar için güvenlik önlemleri almalısınız.
VPN kullanmak ne işe yarar?
Bu yöntemlerin en başında VPN (Virtual Private Network) kullanmak geliyor. Çünkü VPN ler sizin için tam anlamıyla şifrelenmiş ağ geçitleri yaratırlar ve bu gizli ağlar üzerinden internette sörf yapmanıza izin vererek sizi ve bilgilerinizi gizlerler. En kolay deneyimleme şekillerinden biri VPN eklentileri olan bir yazılımı seçmek olabilir. Firefox da en iyi VPN’ler ile harika bir şekilde çalışıyor. Eğer güvenliğinizi gerçekten ciddiye alıyorsanız, pişman olunacak bir deneyim yaşamadan önce VPN kullanmayı tercih edebilirsiniz. VPN eklentileri için ücretli ve ücretsiz seçenekler mevcut. Ücretli uygulamaların deneme sürümlerini test ederek kendinize en uygun VPN eklentisini seçerek internette çok daha güvenli ve kimlik bilgilerinizi gizli tutarak gezinmeye başlayabilirsiniz. Aynı zamanda güvenli bir şekilde bağlantı kurar, bilgi ve belge paylaşır, konuma bağlı site engellemelerini de VPN ile kaldırabilirsiniz.
Firefox 83’ün ikinci vaadi ise %15 daha fazla hız
Mozilla tarayıcısının hızının Javascript motoru olan Spider Monkey üzerinde yapılan geliştirmeler sayesinde %15 oranında hızlandırıldığını belirtiyor. Sayfa yüklenme süresi %15 hızlanırken, bu esnada kullanılan hafıza oranı ise %8 oranında düşüyor.
Firefox 83 güncellemesi ile gelen diğer güncellemeleri ise şu şekilde özetleyebiliriz:
Pencere içerisinde yani resim-içerisinde-resim olarak gösterilen videoları ileri alma veya geri alma için yeni klavye kısa yolları tanıtıldı
Arama çubuğu kısmı için yani siz yeni bir adres ya da kelime yazmaya başladığınız anda yeni seçenekler devreye alındı.
Firefox tarayıcısının alt kısmında yer alan arama motoru ya da yer işaretlerine basıldığında yeni bir sekme açıyor ve arama geçmişinizin siz aynı sayfadayken gösteriliyor, böylece sayfadan çıkmadan o kategori ya da arama motoru içerisinde seçim yapabiliyorsunuz.
Aradan epey süre geçtikten sonra Firefox ilk defa, Pinching Zoom hareketiyle parmak hareketi ile web sayfalarını yakınlaştırıp uzaklaştırmasına olanak tanıyan özelliği kullanıcılarına sundu. Ancak bu özellik Windows dokunmatik yüzey ve dokunmatik ekran özellikli modellerde ve Mac cihazlarında mevcut.
Aynı zamanda 4’ü yüksek riske sahip olarak belirlenen toplamda 21 zafiyet noktası da giderildi.
Firefox 83 Mozilla'nın sitesinden Windows, MacOS ve Linux için indirilebilir. Halihazırda kullanılan kullanıcılar için Firefox güncellemeyi arka planda yapacağı için tarayıcı yeniden başlatmak yeterli olacaktır. Eğer manuel olarak güncellemek istiyorsanız sağ üst köşedeki yardım ikonuna tıklayın ve Firefox hakkında seçeneğini seçin. Yeni sayfa açıldığında güncelleme gerekiyorsa size gösterecek ve başlatacaktır.
Firefox 83 versiyonu macOS 11, yeni Macbook Air, Macbook Pro ve Mac Mini’de de çalışabiliyor.