Kripto Para Birimi
Güvenlik, bankacılık ve finansın en kritik yönlerinden biridir. Sadece bankaların paralarını güvenli tutmaları gerekmekle kalmaz, aynı zamanda işlem kayıtlarını güvende tutmaları gerekir; bunun yanında doğrulama sürecini yavaşlatmazlar.
Bu nedenle, bankalar ve diğer finansal kurumlar, Bitcoin kripto para birimini desteklemek için merkezi olmayan, ilk oluşturulmuş dağıtılmış bir dijital muhasebe teknolojisi olan blok zincirine olumlu bakıyorlar. Şimdi, bu bankalardan altısı, kendi kripto para birimlerine ortaklık kurmanın blok zincirden yararlanmak için en iyi yol olduğuna karar verdiler.
“Utility settlement coin (Faydalı ödeme coini)” olarak adlandırdıkları dijital para, 2015 yılında finansal hizmetler şirketi UBS tarafından geliştirildi ve amacı, dünya genelinde bir blok zincir üzerinden işlemlerin temizlenmesini ve yerine getirilmesini sağlamaktır. Projede yer alan UBS, BNY Mellon ve diğerlerinin yanına altı yeni banka da katılıyor. Bu bankalar; Barclays, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank of Commerce, HSBC, MUFG ve State Street.
Blok Zinciri Teknolojisi
Barclays’dan Lee Braine The Financial Times‘a verdiği demeçte, “Dağıtılmış muhasebe, orada en yenilikçi teknolojilerden biridir” dedi. “Finansal piyasalarda riskin azaltılmasından sermaye verimliliğini artırmaya kadar, bu projenin pek çok avantajını görüyoruz.”
Yeni kripto para birimi, 2018 yılına kadar sınırlı bir arka uç çalışması için planlanıyor ve bankalar kripto coin ile ilgili olarak merkez bankası düzenleyicileriyle görüşmelerde bulunuyorlar.
Blok zinciri teknolojisi; yardım dağıtmak, iklim değişikliği ile mücadele etmek, şebekede elektriği izlemek vb. çeşitli amaçlar için kullanılabilirken; aksama ihtimali belki de finans dünyasında halen en yüksek seviyededir. Teknolojiyi daha büyük ölçekte test edebilen “utility settlement coin” projeler, bu potansiyelin elde edilmesi için gerekli olacaktır.