En Çok Hasılat Yapan Oyunlar

En Çok Hasılat Yapan Oyunlar

Minecraft – 176,000,000 adet

Minecraft - 176,000,000 adet

Minecraft, İsveçli oyun geliştiricisi Markus Persson tarafından yaratılan ve 2011 yılında Mojang tarafından piyasaya sürülen bir sanal video oyunudur. Oyun, oyuncuların yaratıcılık gerektiren 3D prosedürel olarak oluşturulmuş bir dünyada çeşitli bloklarla inşa etmelerini sağlar. Oyundaki aktiviteler arasında keşifetmek, kaynak toplama, işçiliği ve mücadele sayılabilir. Oyuncuların dünyayı inşa etmek ve sağlığı korumak için kaynakları edinmesi gereken bir hayatta kalma modu ve oyuncuların birlikte kurulabilecekleri sınırsız kaynaklara sahip olduğu yaratıcı bir mod dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, oyunu değiştiren çoklu oyun modları mevcuttur. Oyunun Java Sürümü, oyuncuların yeni oyun mekaniği, eşyalar, dokular ve varlıklar yaratmak için oyunu modlar ile değiştirmelerine izin veriyor. Eylül 2014’te, Microsoft, Mojang ve Minecraft’in fikri mülkiyetini 2,5 milyar ABD doları karşılığında satın alma anlaşması yaptığını açıkladı.

Minecraft kritik beğeni topladı ve sayısız ödül kazandı ve o zamandan beri tarihin en etkili video oyunlarından biri olarak tanımlandı. Sosyal medya, parodiler, uyarlamalar, ürünler ve MineCon sözleşmesi, oyunun yaygınlaştırılmasında büyük roller oynadı. Ayrıca sanal ortamlar ve donanım aygıtları inşa edildiğinden eğitim ortamlarında, özellikle bilgisayar sistemleri alanında da kullanılmıştır. 2018 ortasına kadar, oyunda ayda yaklaşık 91 milyon aktif oyuncu vardı. Aynı zamanda tüm zamanların en çok satan video oyunudur ve Mayıs 2019’a kadar tüm platformlarda 176 milyonun üzerinde kopya satmaktadır. Minecraft: Minecraft Earth ve Minecraft Dungeons gibi birkaç oyun serisi de geliştirilmiştir.

Tetris – 170,000,000 adet

Tetris - 170,000,000 adet

Tetris, aslen Sovyet Rus oyun tasarımcısı Alexey Leonidovich Pajitnov tarafından tasarlanan ve programlanan bir eşleştirme bulmaca oyunudur. İlk oynanabilir versiyon 6 Haziran 1984’te tamamlandı ve Moskova’daki Sovyetler Birliği Bilim Akademisi Dorodnitsyn Bilgi İşlem Merkezi’nde çalışıyordu. Oyunun tüm parçaları dört parçadan oluşuyor. Sovyetler Birliği’nden Amerika Birleşik Devletleri’ne ihraç edilen ve Commodore 64 ve IBM PC için Spectrum HoloByte tarafından yayınlanan bir eğlence yazılımıydı.

Grand Theft Auto V – 95,000,000 adet

Grand Theft Auto V - 95,000,000 adet

Grand Theft Auto V (GTA 5), Rockstar North tarafından geliştirilmiş olup  Rockstar Games tarafından yayınlanan aksiyon ve macera türündeki bir video oyunudur. Eylül 2013’te PlayStation 3 ve Xbox 360, Kasım 2014’te PlayStation 4 ve Xbox One için ve Nisan 2015’te Microsoft Windows için yayınlandı. 2008’deki Grand Theft Auto IV’ten bu yana Grand Theft Auto serisinin ilk ana girişi. Güney Kaliforniya’ya dayanan kurgusal San Andreas eyaletinde yer alan tek oyunculu hikaye, üç suçlu ve bir devlet kurumunun baskısı altında soygun yapma çabalarını takip ediyor. Açık dünya tasarımı, oyuncuların serbestçe San Andreas’ın açık kırsalını ve Los Angeles’a dayanan kurgusal şehri olan Los Santos’da serbest dolaşımını sağlar.

Oyun, üçüncü şahıs veya birinci şahıs bakış açısıyla oynanır ve dünya yaya ya da araçla gezilir. Oyuncular, tek oyuncu boyunca üç baş kahramanları kontrol eder ve görevler sırasında ve dışında aralarında geçiş yapar. Hikaye soygun dizilerinden örnek alınmıştır ve soygun dizilerine odaklanmıştır. Birçok görev çekim ve sürüş oyunlarını içerir.  Oyunun çevrimiçi çok oyunculu modu Grand Theft Auto Online, 30’a kadar oyuncunun çeşitli farklı kooperatif ve rekabetçi oyun modlarına katılmalarına izin veriyor.

Wii Sports – 82,860,000 adet

Wii Sports - 82,860,000 adet

Wii Sports, Nintendo tarafından Wii video oyun konsolu için geliştirilen ve yayınlanan bir 2006 spor video oyunudur. Oyun, 19 Kasım 2006’da Wii ile birlikte Kuzey Amerika’da ve bir sonraki ay Japonya, Avustralya ve Avrupa’da piyasaya sürüldü. Japonya ve Güney Kore dışındaki tüm bölgelerde konsolu bir paket oyun olarak dahil edildi ve Mario, 1995’te Mario’nun Sanal Çocuk Tenisi’nden bu yana bir Nintendo sistemi piyasaya sürülen ilk spor oyunu oldu. Wii Sports Nintendo Select oyun koleksiyonunun bir parçası olarak kendine ait.

Oyun, Wii Remote’un hareket algılama özelliklerini göstermek için tasarlanmış beş spor simülasyonundan oluşan bir koleksiyon. Dahil olan beş spor tenis, beyzbol, bowling, golf ve bokstur. Oyuncular, tenis raketi sallamak gibi gerçek hayattaki sporlarda yapılan eylemleri taklit etmek için Wii Remote cihazını kullanır. Her oyun için kurallar onları yeni oyunculara daha erişilebilir hale getirmek için basitleştirilmiştir. Oyun aynı zamanda oyuncuların spordaki ilerlemelerini izleyen eğitim ve fitness modlarına sahiptir.

Bilinen ismi ile PUBG, Güney Koreli oyun şirketi Bluehole’un yan kuruluşu olan PUBG Corporation tarafından geliştirilen ve yayınlanan online, çok oyunculu oyunudur. Oyunda, yüze kadar oyuncu bir adaya paraşütle bakıyor ve kendilerini öldürmekten kaçınırken diğerlerini öldürmek için silah ve teçhizat için temizliyor. Oyunun haritasındaki güvenli alanın zaman içerisinde küçülüyor ve hayatta kalan oyuncuları karşılaşmaları için daha sıkı alanlara yönlendiriliyor. Son oyuncu veya takım hayatta kalınca turu kazanır.

Battlegrounds ilk olarak Mart 2017’de Steam’in erken erişim beta programı aracılığıyla Microsoft Windows için ve Aralık 2017’de tam sürümle piyasaya sürüldü. Oyun aynı zamanda Xbox One için Microsoft Studios tarafından, aynı ayki Xbox Oyun Önizleme programı aracılığıyla piyasaya sürüldü ve resmi olarak yayınlandı. Eylül 2018’de. PlayStation 4 için bir limana ek olarak 2018’de Android ve iOS için ücretsiz bir mobil sürüm piyasaya sürüldü. Battlegrounds, tüm zamanların en çok satan ve en çok oynanan video oyunlarından biridir. Haziran 2018’de dünya genelinde elli milyondan fazla kopya ve mobil versiyon dahil toplamda 400 milyondan fazla oyuncu.

Pokémon Red/Blue/Yellow – 45,000,000 adet

Pokémon Red/Blue/Yellow - 45,000,000 adet

Pokémon Red Version ve Pokémon Blue Version, Game Freak tarafından geliştirilen ve Game Boy için Nintendo tarafından yayınlanan rol yapma video oyunlarıdır. Pokémon serisinin ilk bölümleridir. Japonya’da ilk kez 1996’da Pocket Monsters Red ve Pocket Monsters Green  olarak serbest bırakıldılar. Özel sürüm Pocket Monsters Blue aynı yıl Japonya’da piyasaya sürüldü. Oyunlar daha sonra 1998’de Kuzey Amerika ve Avustralya’da ve 1999’da Avrupa’da Pokémon Red and Blue olarak yayınlandı.

Super Mario Bros. (NES) – 40,240,000 adet

Super Mario Bros. (NES) - 40,240,000 adet

Süper Mario Bros Nintendo tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir platform video oyunudur. 1983 arcade oyununun halefi Mario Bros., 1985 yılında Famicom için Japonya’da, sırasıyla 1985 ve 1987’de Nintendo Eğlence Sistemi (NES) için Kuzey Amerika ve Avrupa’da piyasaya sürüldü. Oyuncular Mario ya da kardeşi Luigi’yi çok oyunculu modda kontrol ediyorlar, çünkü Mantar Krallığı’nı ziyaret ederek Prenses Toadstool’u Bowser’dan kurtarmak için. Süper Mantar, Ateş Çiçeği ve Yıldız Adam gibi güçlendirme yardımı ile düşmanlar ve çukurlar gibi tehlikelerden kaçınırken yandan kaydırma aşamalarını geçmeleri gerekir.

Oyun, Shigeru Miyamoto ve Takashi Tezuka tarafından Famicom ekibinin üç yıllık oyun mekaniği ve programcılığının “büyük bir sonucu” olarak tasarlandı. Birinci seviyenin tasarımı olan World 1-1, ilk defa video oynatıcılar için platform oyununun temel mekaniği üzerine bir eğitim niteliğinde. Agresif boyutta optimize edilmiş profil, Famicom’un kartuş ortamına, birkaç yıl boyunca geçici olarak baskın bir dağıtım ortamı haline gelen gelecekteki Famicom Disk Sistemi lehine veda etmeyi amaçlıyordu.

Mario Kart Wii – 37,140,000 adet

Mario Kart Wii - 37,140,000 adet

Mario Kart Wii, Nintendo tarafından Wii için geliştirilen ve yayınlanan bir yarış video oyunudur. Mario Kart serisinin altıncı taksitiydi ve 27 Nisan 2008’de dünya çapında piyasaya sürüldü.

Önceki oyun kurulumlarında olduğu gibi, Mario Kart Wii, rakiplerini engellemek veya avantaj elde etmek için özel eşyaları kullanarak 32 farklı yarış pistinde kart yarışlarına katılan Mario serisinin oynanabilir karakterlerini içeriyor. 37.20 milyon kopya sattı; tüm zamanların 9. en çok satan oyunu, Mario Kart serisinin en çok satan oyunu ve Wii’nin en çok satan 2. oyunu, sadece Wii Sports’un arkasındaydı. Oyun, dört kişilik bölünmüş bir ekran dahil olmak üzere birden fazla tek oyunculu ve çok oyunculu oyun modlarına sahiptir. Nintendo Wi-Fi Bağlantısı ile çevrimiçi çok oyunculu piyasaya sürüldü, ancak Mayıs 2014’te, çevrimiçi oyunu destekleyen diğer Wii ve Nintendo DS oyunlarıyla birlikte kullanımdan kaldırıldı.

Wii Sports Resort – 33,090,000 adet

Wii Sports Resort - 33,090,000 adet

Wii Sports Resort, Nintendo tarafından Wii video oyun konsolu için geliştirilen ve yayınlanan bir spor video oyunudur ve Wii Sports’un doğrudan bir devamıdır. Oyunla birlikte verilen Wii MotionPlus aksesuarını gerektiren ilk başlıklardan biri. Wii Sports Resort ilk olarak E3 2008’de ilan edildi ve Japonya’da 25 Haziran 2009’da ve hemen hemen tüm diğer bölgelerde Japonya’da yayınlandı. Oyun başlangıçta sadece bağımsız bir başlık olarak piyasaya sürülürken, 2009’dan itibaren oyun yeni Wii konsolları ve Wii Sports ile birlikte verildi.

New Super Mario Bros. – 30,800,000 adet (Nintendo DS)

New Super Mario Bros. - 30,800,000 adet (Nintendo DS)

New Super Mario Bros., Nintendo DS için Nintendo tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir 2D yandan kaydırma platform oyunudur. İlk olarak Mayıs 2006’da Kuzey Amerika ve Japonya’da ve ertesi ay Avustralya ve Avrupa’da yayınlandı ve Süper Mario franchise’ının New Super Mario Bros. şubelerinin bir parçası. Diğer yandan ilerleyen Mario oyunlarına benzer şekilde, New Super Mario Bros., Princess Peach’i kurtarmak için Bowser’s uşaklarının arasında savaşırken Mario’yu takip ediyor. Mario, Süper Mantar, Ateş Çiçeği ve Yıldız Adam da dahil olmak üzere görevini tamamlamalarına yardım eden birkaç güçlendirici özelliğe sahip. Toplam 80 seviye ile sekiz dünyayı dolaşırken, Mario sonunda Princess Peach’i kurtarmadan önce Bowser Jr. ve Bowser’ı yenmeli.

New Super Mario Bros.(Wİİ) – 30,220,000 adet

New Super Mario Bros.(Wİİ) - 30,220,000 adet

New Süper Mario Bros Wii, Wiint için Nintendo tarafından geliştirilen ve yayınlanan 2.5D yandan kaydırma platformudur. New Super Mario Bros’un bir takibi, ilk olarak Kasım 2009’da Avustralya, Kuzey Amerika ve Avrupa’da yayınlandı, ardından bir ay sonra Japonya tarafından takip edildi. Diğer yandan ilerleyen Süper Mario oyunları gibi, oyuncu da Mario’yu sekiz dünyayı dolaşırken kontrol eder ve Bowser’s uşaklarının Prenses Şeftali’ni kurtarması için savaşır. Mario ve Luigi ile iki renkli kurbağadan birinin kontrolünü alarak dört kişiye kadar kooperatif ve rekabetçi çok oyunculu modlarda oynayabilir. Oyun aynı zamanda oyuncuya bilgisayar kontrollü bir karakteri tam bir seviye izlemesini sağlayan “Süper Kılavuz” u da tanıtıyor.

Shigeru Miyamoto, dizinin sentezinden bu yana kooperatif multiplayer ile Süper Mario oyunu yaratma arzusunda bulundu. Donanım kısıtlamaları nedeniyle onu Super Mario 64’e entegre etme girişimlerinden sonra, Wii’nin ortaya çıkışı ve daha gelişmiş donanım özellikleri ile konsepti tam olarak keşfedebildi. New Super Mario Bros. geliştirmiş ve umduğu kadar zor olmadığını hisseden Miyamoto, New Super Mario Bros. Wii’yi tüm yetenek seviyelerindeki oyuncular için erişilebilirlik amacıyla tasarlamıştır. Süper Rehber ve komut üzerine hareketli bir kabarcığa girme ve bir seviyenin belirli bir bölümünü yapmaktan vazgeçme gibi özellikler, yeni başlayanlara hitap etmek için eklenirken, Süper Kılavuz bloğunun görünmemesini istemediği için bir ödül gibi diğer detaylar herhangi bir düzeyde, bir zorluk katmanı sağlamak için eklenmiştir. Shiho Fujii ve Ryo Nagamatsu, oyunun müziğini bestelerken, dizinin düzenli bestecisi Koji Kondo, ses danışmanı olarak görev yaptı.

The Elder Scrolls V: Skyrim – 30,000,000 adet

The Elder Scrolls V: Skyrim - 30,000,000 adet

Elder Scrolls V: Skyrim, Bethesda Game Studios tarafından geliştirilmiştir. The Elder Scrolls IV: Oblivion’un ardından Elder Scrolls serisinin beşinci oyunudur ve 11 Kasım 2011 tarihinde Microsoft Windows, PlayStation 3 ve Xbox 360 için dünya çapında piyasaya sürülmüştür.

Oyunun ana hikâyesi, oyuncu karakterinin dünyayı yoketmesi öngörülen bir ejderha olan World-Eater Alduin’i yenme arayışı etrafında dönüyor. Oyun Oblivion olaylarından 200 yıl sonra kurulur ve Tamriel’in en kuzeyindeki Skyrim’de gerçekleşir. Oyun boyunca, oyuncu görevleri tamamlar ve becerilerini geliştirerek karakteri geliştirir. Oyun, oyuncunun herhangi bir zamanda oyun dünyasında herhangi bir yere seyahat etmesini ve ana hikayeyi süresiz olarak ihmal etmesini veya ertelemesini sağlayarak seleflerinin açık dünya geleneğini sürdürür.

Duck Hunt – 28,300,000 adet

Duck Hunt - 28,300,000 adet

Duck Hunt, Nintendo tarafından Nintendo Eğlence Sistemi (NES) video oyun konsolu için geliştirilen ve yayınlanan 1984 hafif silahlı bir nişancı video oyunudur. Oyun ilk olarak Nisan 1984’te Japonya’da yayınlandı ve iki yıl sonra Avrupa’da da piyasaya sürüldüğü Ekim 1985’te Kuzey Amerika’daki NES için bir lansman oyunu olarak piyasaya sürüldü.

Duck Hunt’ta, oyuncular ekranda görünen ördekleri vurmak için NES Zapper’ı bir CRT televizyon ile birlikte kullanıyorlar. Ördekler aynı anda bir ya da iki görünür ve oyuncuya onları vurmaları için üç atış yapılır. Oyuncu, her ördek vurulduktan sonra puan alır. Eğer oyuncu istenen sayıda ördek tek bir turda vurursa, oyuncu bir sonraki tura geçer; Aksi takdirde, oyuncu bir oyun atar.

Wii Play – 28,020,000 adet

Wii Play - 28,020,000 adet

Japonya’da Wii’ye İlk Adımınız (Wii Hajimete no Uī) olarak yayınlanan Wii Play, Nintendo tarafından Wii konsolu için geliştirilen ve yayınlanan bir parti video oyunudur. Japonya, Avrupa ve Avustralya’da konsol için bir lansman oyunu olarak yayınlandı ve Şubat 2007’de Kuzey Amerika’da piyasaya sürüldü. Oyun, Duck Hunt-esque atış poligonu, balık tutma oyunu ve bilardo gibi dokuz mini oyun içeriyor Her biri Wii Remote Controller özelliklerini sergilemek üzere tasarlanmış oyun.

İlk olarak 2006 yılında E3 fuarında gösterilen prototip oyunların bir derlemesi olarak geliştirilen Wii Play, Nintendo EAD tarafından, aynı zamanda E3’ten teknik demolar içeren Wii Sports ile birlikte geliştirildi. Öne çıkan oyunlar, Wii Remote’un çeşitli yönlerinden faydalanıyor; hareket algılamada dönme ve derinlik hareketini algılama ve kızılötesi işaretçisi gibi.

Grand Theft Auto: San Andreas – 27,500,000 adet

Grand Theft Auto: San Andreas - 27,500,000 adet

Grand Theft Auto: San Andreas(GTA San Andreas), Rockstar North tarafından geliştirilen ve Rockstar Games tarafından yayınlanan aksiyon ve macera türündeki video oyunudur.  26 Ekim 2004 tarihinde PlayStation 2 ve 7 Haziran 2005 tarihinde Microsoft Windows ve Xbox için yayımlanmıştır. Grand Theft Auto serisinin yedinci ismi ve 2002’deki Grand Theft Auto: Vice City’den bu yana ilk ana giriş. 8 Haziran 2018’de oyun, Xbox One Backward Compatible kütüphanesinde yerini aldı.

Grand Theft Auto: San Andreas(GTA San Andreas) açık bir dünya ortamında üçüncü şahıs bakış açısıyla oynanır ve oyuncunun oyun dünyası ile boş zamanlarında etkileşime girmesini sağlar. Oyun, ağırlıklı olarak Kaliforniya ve Nevada’ya dayanan kurgusal ABD’nin San Andreas eyaletinde bulunuyor.  San Andreas’ın eyaleti üç büyük şehirden oluşuyor: Los Angeles’a dayanan Los Santos; San Francisco merkezli San Fierro; Las Vegas merkezli Las Venturas.

Yazar