En iyi MOBA oyunu unvanı oldukça tartışmalı ve oyuncular arasında akla ilk gelen isimler League of Legends ve Dota 2 oluyor. Ancak bu popüler oyun türünün tek oyunları bu ikisi değil. Oynayabileceğiniz birkaç seçenek daha mevcut. Bu seçenekler arasından mutlaka beğeneceğiniz MOBA oyunlar olacaktır.
Bu oyun tarzına yeni olanlar için MOBA’dan biraz bahsedelim. MOBA İngilizce’de, Multiplayer Online Battle Arena anlamına gelmektedir. Bir MOBA oyunundaki temel amaç rakibin üssünü yok etmektir. Oyunlarda genellikle 2 adet takım bulunur. Lakin son yıllarda 2 adetten fazla takıma sahip MOBA oyunları da piyasada yer edinmeye başladı. Oyunda herkes bir karakter seçer ve genellikle bu seçilen karakterlerin rolleri vardır. Oyunu oynayan kişiler bu rollere sadık kalarak bir takım dayanışması sergilerler. MOBA oyunları ciddi seviyede taktik bilgisi gerektiren yapımlardır. Bu yüzden E-Spor alanında son yıllarda ciddi bir popülarite yakalamıştır.
Peki başarılı olan ve şimdi büyük bir topluluğa ev sahipliği yapan MOBA’lar nelerdir? O kadar çok seçenek var ki bu soruyu soruyor olmanız şaşırtıcı değil. Hangi MOBA oyunu oynanmalı? Gamer.com.tr olarak bu sorunun yanıtını size vermeye çalışacağız. Öyleyse oyunlarımızı incelemeye başlayalım.
1. SMITE
Hi-Rez Studios tarafından geliştirilen Smite üçüncü gözden (Third-person) oynanan bir MOBA oyunudur. Oyunun ana teması mitolojidir ve oynarken de tanrıları canlandırırız. Oyunumuz, yapımcılarında kabul ettiği gibi Dota 2’den esinlenerek yapılmıştır. Oyunun temelinde oyuncular karşılıklı savaşır ve küçük yaratıklar (minyon) takımlarına destek sağlar. Her oyuncu kendi başlangıç noktasından alışveriş yapabilir, canını yenileyebilir.
Oyunda son derece dikkatli olmamız gerekmektedir. En ufak hata bile oyunu kaybetmemize yol açabilir. Oyun da kullandığımız eşyalar ve yetenekler istersek oyunun kendisinin atamasını sağlayabiliriz, istersek de biz istediğimiz gibi atayabiliriz. Ayrıca her tanrı için oluşturabileceğimiz özel yetenek ve eşya tablosundan da yararlanabiliriz.
SMITE üst derece zorluk ve oyunculuk istiyor. Bir tanrının yeteneklerine tam anlamı ile hakım olmadan tam performans gösteremiyoruz, bunun yanında aktif eşyaları da iyi bilmemiz gerekiyor. Oyunda şimdilik 105 farklı tanrı bulunuyor ve her geçen gün tanrı sayısı artıyor. Oyunda birbirinden farklı 6 mod bulunmakta. Bu oyuncular için iyi bir alternatif oluşturmaktadır.
Smite’a ilk başladığınızda alıştırma bölümlerinin hepsini tamamlamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü oyuna alışmanız biraz zaman gerektiriyor ve oyunu kavramanızda önemli rol oynamakta. Alıştırmaları bitirdikten sonra iş birliği ile (ister tek başınıza isterseniz takım arkadaşları ile botlara karşı mücadele) sevdiğiniz ya da hoşunuza giden tanrıların yeteneklerini ve oynanışını iyice kavrayabilir, başka tanrıları da öğrenebilirsiniz. Bir tanrıyı iyice kavrayabildiğinizi düşünüyorsanız, o zaman normal oyuna girmenin tam zamanıdır. Seviye 30 olana kadar normal olarak oyuna girmek zorundasınız, seviye 30’dan sonra dereceli oyun girmeye başlayabilir efsanevi tanrı savaşlarına şahit olabilirsiniz.
2. HEROES OF THE STORM
Blizzard, oyun dünyasında gerçekten çok başka bir yere sahip. Günümüze kadar giriştikleri ve bizlerle buluşturdukları tüm projelerde başarılı oldukları söylenebilir. Warcraft furyasına World of Warcraft ile devam etmeleri, Diablo ile cehennem ateşlerini ayaklarımıza kadar getirmeleri veya Hearthstone ile basit bir konseptin ne kadar güzel geliştirilebileceğini bize göstermeleri bunlara örnek olarak verilebilir.
Heroes of the Storm’a başlarken ufak bir öğretici kısımla karşılaşıyoruz. Bu kısımda oyun hakkında bilmemiz gereken temel hareketleri ve özellikleri öğreniyoruz. Daha sonra oyuna başlayabileceğimiz 3 çeşit oyun modu karşımıza çıkıyor. Dilerseniz yapay zekaya karşı kendi başınıza ya da arkadaşlarınızla oynayabilirsiniz. Bunun dışında aynı şekilde tek başınıza veya arkadaşlarınızı davet ederek birlikte girebileceğiniz hızlı oyun ve rekabetçi oyun çeşitleri var. Hızlı oyunda rastgele eşleşmeler yapılırken, rekabetçi oyunda kendi seviyenizdeki rakiplerle karşılaşıyorsunuz. Oyunda kullanabileceğiniz kahramanlar her hafta değişiyor ve ücretsiz kullanılabilen 5 kahraman bulunuyor. Bu açıdan Heroes of the Stom’u League of Legends’a benzetebiliriz. Oyunlardan sonra kazandığımız tecrübe puanlarıyla seviyemiz yükseliyor ve kahramanlarımızın ek özelliklerini kullanabiliyoruz. Belli bir seviyeye geldikten sonra “Quest” adı verilen oyun-içi mini görevleri yaparak fazladan tecrübe puanı ve altın da kazanabiliyoruz.
Oyunun yapısından bahsedecek olursak, Blizzard yapımlarından seçilmiş karakterlerin belirli haritalardaki 5’e 5 mücadelesine tanık olduğumuzu söyleyebiliriz. Örneğin belirli kulvarlarda savaşan minyonlarımız var ancak öldürdüğümüzde bize altın kazandırmıyorlar. Dolayısıyla oyun içerisinde satın alabileceğiniz hiçbir eşya da yok. Sadece kazandığınız tecrübe puanlarıyla seviyenizi yükseltebiliyorsunuz. Kahramanınızın yeteneklerine güvenerek savaşmak ve hayatta kalmak zorundasınız. Bu durumun getirdiği en büyük gereklilik ise takım oyunu. Oyunu kazanmanın yolu takım olarak oynamaktan geçiyor. Bu özelliğiyle Heroes of the Storm, Dota 2 veya League of Legends gibi oyunlardan sıyrılıyor. Oyundaki amaç ise Dota 2’ye benzer bir şekilde rakibin kulelerini yok ederek ana üslerindeki “core” adlı yapıyı yok etmek. Ancak oyun içerisinde eşya satın almak mümkün olmadığı için genellikle dövüşler 5’e 5 gerçekleştiriliyor. Bu yüzden dövüşleri kaybeden taraf için oyunu kazanmak genellikle çok zor oluyor.
Oyuna genel olarak bakacak olursak oynanış açısından ise Dota 2 veya League of Legends’tan farklı olarak Heroes of the Storm gerçekten çok ayrı bir deneyim sunuyor.
3. LEAGUE OF LEGENDS
League of Legends bir Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) oyunudur. MOBA oyunları sanılanın aksine Dota ile başlamamıştır. Dota’dan önce StarCraft’ın bir map’i olan Aeon of Strife, MOBA türününü temellerini oluşturmuştur. Starcraft’ın bu haritası baz alınarak ortaya çıkan Future Cop: LAPD ise MOBA türünün ilk oyunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu türün geniş kitlelere ulaşmasını ise Warcraft 3’ün bir haritası olan Defense of the Ancients yani DOTA sağlamıştır.
2008 yılında duyurulan League of Legends , Ekim 2009’da ise piyasaya sürülmüştür. O günden bu yana inanılmaz bir ivme yakalayan oyun günlük 12 milyon kullanıcıyla dünyanın en çok oynanan oyunu ünvanını ele geçirmiştir.
Ülkemizde de Riot Games Türkiye ofisinin açılmasıyla League of Legends, Türkiye’nin en çok sevilen ve takip edilen oyunu olmayı başarmıştır. Bu girişimle birlikte Türkiye’de çok yüksek ödüllerin dağıtıldığı turnuvalar organize edilirken oyun da Türkçeleştirilmiştir.
League of Legends’da oyuncular belirli haritalarda 2, 3 yada 5 kişilik takımlar halinde bir birlerine karşı mücadele verebiliyorlar. Bu mücadele esnasında 145 farklı karakterden birini seçebiliyorlar. Bütün oyuncular Nexus adı verilen ana binanın çevresinde oyuna başlıyorlar. Oyunun amacı ise rakibin kulelerini yıkarak karşı Nexus’u infilak ettirebilmek. Karşı Nexus’a ulaşırken karşınızda sadece kuleler değil, küçük canavarlar ve karşı takımın oyuncuları yer alıyor.
Oyun başladığında koridorunuzdaki minyonları öldürerek deneyim puanı ve altın kazanıyorsunuz. Rakiplerinizi halt etmenizde size yine deneyim ve para kazandırabiliyor. Kazandığınız deneyim puanlarıyla şampiyonunuz yeteneklerini güçlendirirken altınlarla yeni eşyalar alarak karakterinizi durdurulamaz hale getirebiliyorsunuz. Oyuna yeni başladıysanız eşya satın alma ekranında oyunun yapımcıları sizler için önerilen eşyaların yer aldığı bir bölüm hazırlamışlar. Genellikle kullandığınız şampiyona alıştıktan sonra bu önerilen eşyaların dışına çıkıp kendinize göre bir eşya dizilimine gidebiliyorsunuz.
Oyun free-2-play, yani indirip ücret ödemeden oynabiliyorsunuz. Ekstra içerikler satın almak istediğiniz zaman ise belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Bu ekstra içerikler şampiyon kostümlerinden server değiştirmeye kadar birçok çeşitlilik gösterebiliyor. Oyunun en sevdiğimiz yanı sürekli bir değişim içerisinde olması. Her ay yeni bir şampiyon duyurulurken yeni sezonla birlikte oyunun tüm oynanışı değişebiliyor. Bununla birlikte oyunun Türkçe olması da sevdiğimiz yanlarından biri. Her ne kadar Türkçeleştirilen oyunlarda sıkıntılar yaşansa da League of Legends’in başarılı bir seslendirmesi var.
4. DOTA 2
Dota 2 oynaması ücretsiz olan bir MOBA oyunudur. İlk olarak 2002 yılında ortaya çıkan Warcraft III: Reign of Chaos ve onun genişletme paketi olan The Frozen Throne haritası olan Defense of the Ancients’ın bağımsız devam oyunudur. Daha sonra 2011 yılında sadece Microsoft Windows’a özel beta olarak çıkmış, 2013 Temmuz’da ise Microsoft Windows, OS X ve Linux için yayınlanmıştır. Oyunun aynı anda bir milyondan fazla çevrimiçi oyuncu bulundurma rekoru bulunmaktadır ve Steam üzerinde en popüler oyunlarda ilk sıradadır.
Oyunun ana savaş haritasında iki takım bölgesi bulunuyor. Bunlardan birisinin ana merkezi haritanın sol alt kısmında, diğer takımın ise sağ üst kısımdadır. Her iki takımda da 5 er oyuncu bulunur. Takımlardan birisi düşman takımın ana binasını yıkana kadar oyun devam eder. Düşmanın ana binası yıkıldıktan sonra oyun biter ve kazanan takım belli puan ve ödüller kazanır.
Oyun başlangıcında her takımın oyuncusu bir kahraman seçer. Toplamda 119 kahraman bulunuyor ve her birinin farklı özellikleri ve yetenekleri bulunuyor. Yalnızca bir tane kahramanda ustalaşmak uzun zamanınızı alabilir.
Oyuna tüm oyuncular 1. seviyeden başlar. Oyun sırasında karakterinizi savaşlar sayesinde tecrübe kazandırabilirsiniz ve kazandığınız tecrübeler ile seviyeniz artacaktır. Seviyeniz arttıkça karakterinizin yeni becerileri açılacaktır ya da mevcut becerilerinizi güçlendirebilirsiniz.
Düşmanlarınıza karşı üstünlük kazanabilmek için karakterinizi özel eşyalar ile kuşatmalısınız. Bu eşyaları alabilmek için oyun içeresinde bolca altın kazanmanız gerekiyor. Altın kazanmanın birkaç yolu bulunuyor. Bunlardan ilk olanı düşman karakterlerden birini öldürebilirseniz yüksek miktarda altın kazanabilirsiniz. Bunun dışında altın kazanabilmek için düşmanlarınızın bilgisayar tarafından kontrol edilen Creep isimli yaratıkları öldürebilirsiniz. Bu yaratıklar gruplar halinde düşman kulelere, düşman karakterlere ve düşman yaratıklara (creep) saldırmak için ortaya çıkarlar.
Dota 2 genel olarak oyuncusuna fazlasıyla zevk veriyor. Oyunun grafik kalitesini ve efektleri oldukça başarılı bulduk. Oyunun en güzel taraflarından birisi tam anlamıyla bir takım oyunu olmasıdır. Yani takımınızdaki oyunculardan birisinin hatasından dolayı bütünüyle bir savaşı kaybedebilirsiniz. Eğer sizde bir takımın parçası olmak istiyorsanız bu oyun tam size göre olabilir. Bu kadar fazla oyuncu kitlesine sahip olan bir oyun için pek fazla söze gerek yok.
5. STRIFE
Strife’ın kendini türlerinden ayıran özelliği ise eşya craft edilebilme özelliğidir. Evet yanlış duymadınız, bir MOBA oyununda eşya craft edebilmekten söz ediyoruz. Peki size bir MOBA’da ilginç gelebilecek başka bir şeyi söyleyelim mi? Bu oyunda bir evcil hayvan (pet) sahibi de olabiliyorsunuz.
Çoğu MOBA’da olduğu gibi Strife’ta da 3 koridor bulunuyor. Üst, Orta ve Alt koridorlar. Suikastçı, destek, tank, büyücü ve savaşçı kahramanlar bulunmakta. Şu an itibariyle oyunda 26 kahraman bulunmakta. Oyunu türlerinden ayıran bir diğer özelliği ise koridorlardaki oynanış biçimi.
Harita avantajından dolayı oyunun normal metasında oyuncular 2 Üst koridor 2 Orta koridor ve 1 Alt koridor olarak yerlerini alıyor. Her takımın kendi alanlarında 3 jeneratör bulunmakta. Her bir jeneratörü de bir kule korumaktadır. Jeneratörler yok edildiğinde ana kulenizin savunma mekanizmalarından biri patlıyor ve daha güçsüz hale geliyor. Eğer 3 jeneratör yok edilirse ana kuleniz rakip takım minyonlarına ve oyuncularına çok az hasar veriyor. Jeneratörleri korumak oyunun en önemli noktalarından biri oluyor bu durumda. Fakat eğer oyunda eğer geri duruma düştüyseniz bu jeneratör koruma işi sizin için hiç de kolay olmayacaktır.
Petleriniz oyun esnasında size yardım edecek olan dostlarınızdır. Petlere genellikle MMORPG oyunlardan aşinayız fakat bir MOBA da görmek hayli komik ve eğlenceli bir durum oluşturuyor. Oyunda birçok farklı pet bulunmakta. Oyuna ilk başladığınızda Öğretim aşamasından sonra size ilk olarak ücretsiz bir pet seçimi sunuluyor. Petlerinizin aktif ve pasif özellikleri bulunmakta. Örneğin Mystic petinin aktif özelliği mananızın bir kısmını direk olarak yenilemekte. Pasif özelliği ise bir yetenek atışı yaptığınız şampiyona saldırıp saf hasar vurmasıdır. Kendi karakterinizin seviyesi olduğu gibi petlerinizin de seviyesi vardır. Petler her seviye atladıklarında yeni özellikleri açılır, hasarları veya iyileştirmeleri artar. Birden çok pet satın alabilir, karakterinize en iyi uyum sağlayacak peti oyuna giriş esnasında seçebilirsiniz.
Örneğin oyun içerisinde Hem mana hem de saldırı hızı veren bir eşya mı istiyorsunuz. Fakat istediğiniz güzellikte bir eşya yok mu? Öyleyse kendiniz yapın. Oyun içerisinde bulunan ham eşyalardan istediğiniz gibi yeni bir eşya yapabilir veya var olan bir eşya üzerinde değişiklikler yapıp kendi istediğiniz hale getirebilirsiniz. Bir eşyanın verdiği mana yenilenmesi yerine ekstra can istiyorsanız, mana yenilenmesini çıkartıp kendi eşyanızı yapabiliyorsunuz.
Kısacası Strife, yapı ve oynanış itibariyle türlerinden pek farkı olmasa da eşya craft edilebilme özelliği ve pet alabilme özelliği aradaki tüm farkı açıyor diyebiliriz.