İlk Civilization, SimCity’ye Benzer Gerçek Zamanlı Bir Strateji Oyunu Olarak Başlamış

İlk Civilization, SimCity’ye Benzer Gerçek Zamanlı Bir Strateji Oyunu Olarak Başlamış

Geçtiğimiz sene GDC’de oyun tasarımcısı David Brevik, Diablo’nun gerçek zamanlı bir oyun yerine nasıl olacağını hayal bile edemeyeceğiniz turlu bir oyun olduğunu ortaya çıkardı. İşte daha az bilinen bir gerçek de Sid Meier’den: 

Bu yılın GDC’sinde tasarımcı Sid Meier, turlar eklenip kalıbına oturmadan önce Civilization’ da gerçek zamanlı bir oyun olarak başladı, dedi.

Meier, bu sabahki Civilization postmortem konuşmasında, orijinal Civilization’un bugün bildiğimiz oyundan çok SimCity’ye benzediğini söyledi. Yani, çiftlikler veya diğer geliştirme türleri için arazi alanlarını kuşatıp ve medeniyetinizin yavaş yavaş büyümesi yerine gerçek zamanlı olarak büyümesini seyrediyorsunuz. Civilization’un çekirdek mekaniğinin temellerini bu oluştururken, Meier son anda oyunu tura dayalı bir oyun halinde çıkardıklarını söyledi.

Meier, aynı zamanda o zamanlar bir strateji oyunu yapma fikri tam olarak popüler bir fikir değildi, dedi. Eş tasarımcı Bruce Shelley, “şirket bu konuda fazla heyecanlanmadı, uçuş simülatörlerinin daha fazla arzulanıyordu ve strateji oyunlarının o zamanlarda inekleyen insanlar için olduğu düşünülüyordu; fakat Ancak birkaç yıl içinde strateji oyunları PC pazarında hakim oldu, dedi. Meier ılımlı bir şaka yaparak, Cizilization diğer strateji oyunlarının yapımına yol açtı, dedi. Bunu bir şaka olarak değil, gerçekten doğru bir şey olarak alıyoruz, çünkü gerçekten öyle oldu.

Aslında, Shelley, Age of Empires’ı birkaç yıl sonra üretmeye başladığında şunu açıkça söylemişti:

‘’Acaba Civilization’ı gerçek zamanlı bir oyun haline getirebilir miyim diye düşünerek bu yola çıktım.’’

Bu sayede tursuz ve gerçek zamanlı bir Civilization doğdu. Meier’in “bir tur daha ’’sözü Civilization’un önceden düşünülmüş ve bizi oyuna bağlımlı eden parçası haline geldi. Shelley o dönem gerçek zamanlı olarak yaptıkları Civilization’ un bir orijinal diskinin kendinde bulunduğunu da söyledi. Bu da demek oluyor ki bir gün Civilization’un gerçek zamanlı halini görebilme ihtimalimiz hala var.