Bitcoin ve Lale Çılgınlığı
“Büyük dört” Amerikan bankalarının en büyüğü olan JP Morgan Chase‘in CEO’su James Dimon, Bitcoin “sahtekarlık” dır dedi.
Dimon, Salı günü New York City‘de Alpha Delivering konferansı sırasında bu iddiayı ortaya koydu ve kripto para biriminin “gerçek bir şey olmadığını” söyleyerek ve “nihayetinde kapatılacağı” iddiasıyla devam etti.
Günün erken saatlerinde Dimon, bitoin’i “lale çılgınlığı” ile karşılaştırdı. Bu ifade, bir maddi duran varlık için bir kısaltmanın bir şeması, bir varlığın fiyatının kendi içsel değerinden çok daha yüksek olduğu bir durumdur. 1600’lü yıllarda Hollanda altın çağında, lale soğanlarının dramatik bir şekilde çakılmadan önce inanılmaz derecede yüksek şişen kısa bir dönemden kaynaklanıyor.
Dimon, şifreli eş zamanlılığın yasal desteği bulunmadığından, bitcoin yatırımcılarının büyük bir risk aldığını söyledi. O, bitcoin ticareti yapan herhangi bir JPMorgan tüccarını “kurallarımıza aykırı ve onlar aptal.” diye açıkladı.
JPMorgan gibi bankaların, bitcoin yelpazesini tutması konusunda menfaate sahipler. “Kaçaklaşma” nın, geleneksel parayı kullanım açısından geride bıraktığı bir noktayı geçerse, bankalar yeni ekonomik konumdaki yerlerini bulmak için uğraşmak zorunda kalacaklar.
Bazı önemli finans kuruluşları, ekonominin bu büyük geçişden geçmesi durumunda geride kalmamalarını sağlamak için kendi kripto para birimlerini zaten geliştiriyor ve JP Morgan bile, blok zinciri; bitcoin eşinin ve diğer kripto para birimleri teknolojisini kendi içine koymanın yollarını araştırıyor.
Ayrıca, kripto para birimleri ve laleler karşılaştırılabilir nitelikte değildir, çünkü eski teklifler somut yarar sağlamaktadır. Dünya çapında bir milyardan fazla insan kendisini tanımlama imkânına sahip değildir ve bunun sonucu olarak banka hesapları açıp geleneksel ekonomiye katılamazlar. Bitcoin gibi kripto para birimlerinin girişi engellemesi yok.
Lale Çılgınlığı Nedir ?
Dimon net parasal krizlerden şüphe ediyor olsa da, şu anda yükselmekte ve diğer uzmanlar daha fazla büyüme öngörmektedir. Yine de, kimse finansmanın bir geleceği olup olmayacağından emin değil.
Kripto para birimleri hükümetler tarafından desteklenmediği için ek riskler taşırlar ve bitcoin fiyatları arttıkça düşebilir. Alternatif olarak, yaygın bir şekilde kripto benimsenmesi hükümetin katılımını hızlandırabilir. Bunun ABD’de gerçekleşmesi ve başka yerlerde olması muhtemel işaretler zaten ortaya çıkmış olabilir. Şimdilik, tek yapabileceğimiz, kriptolardaki bu yükseliş trendinin nereden çıktığını görmek için beklemek.