Klavye Yapısı – Klavyeleri Tanıyalım

Klavye Yapısı – Klavyeleri Tanıyalım

Klavye Terminoloji

Klavye Terminoloji

Mekanik klavyeler PC oyuncuları için elyaftır; Mekanik anahtarlar hassas olur, hassas ve tutarlı tuş vuruşları sunar ve her çeşit varyasyona sahiptir. Bununla birlikte, önce bazı klavye terminolojisini bahsedelim. 

Mekanik Anahtar (Switch): Bir tuş vuruşu kaydeden tuş takımının altındaki mekanizma. Her tuşun, girişi kaydetmek için ayrı bir sinyal göndermek için ayrı bir anahtarı vardır. Cherry MX mekanik anahtarlar mekanik klavyeler arasında en yaygın olanıdır ve farklı özellikleri simgelemek üzere renklerle kodlanmıştır. 

Harekete Geçirme Noktası: Bir tuş vuruşunun kaydedildiği nokta. Farklı anahtarların harekete geçirmek için farklı hareket mesafeleri vardır; bazıları dokunmatik bir yumruğa sahiptir veya farklı kumanda geri bildirimi oluşturmak için tıklamalıdır.

Harekete Geçirme Kuvveti: Bir tuş vuruşu kaydetmek ve bir anahtarı çalıştırmak için gereken kuvvet miktarı. Harekete geçirme kuvveti ne kadar yüksekse, tuşa basmak zorlaşır. Bu, tercihinize ve yazma zorluk derecesinin seviyesinin belirlenmesine neden olur. 

Dokunmatik Tıklama: Bu özellik çoğunlukla Cherry MX Blue anahtarlarına (ve daha az Yeşiller ve Beyazlar) atfedilir. Çalıştırma noktasında farklı bir tıklama vardır. Bu, tuş kayıt geribildirimi sağlar. Mavi (Blue) anahtarlar ile yazmak ve oynamak çok yüksek sesli olma eğilimindedir. Herkesi çıldırtmak istemiyorsanız, sakin bir ofis ortamında kullanmak için muhtemelen en iyi klavye değildir. 

Dokunmatik Darbe: Bu özellik Cherry MX Browns’a (ve daha az Clears’e) atfedilir. Çalıştırma noktasında, bazı tuş vuruşu geri bildirimi sağlayan belirgin bir çarpma vardır. Dokunmatik Tıklamaya göre daha az hissedilir ama daha az duyulabilir. Blues ve Reds/Blacks arasında orta derecede bir zemin oluşturuyor. 

Doğrusal: Doğrusal anahtarların dokunmatik geribildirimleri yoktur. Gerekli harekete geçirme kuvveti haricinde tuş vuruşlarını engelleyen hiçbir şey yoktur. Bu anahtarlar, en kolay tuş vuruşlarını sağlar ve çift dokunuşu kolaylaştırır. Her iki Cherry MX Reds ve Blacks doğrusaldır. 

Tenkeyless: Bir tenkeyless klavye, daha küçük bir form faktörü oluşturmak için sayı pedalına basar. Bu, sınırlı bir masa alanına sahip olan veya minimalizme yakınlık duyanlar için tasarlanmıştır. 

Membran: Çoğu standart klavye, tuş vuruşlarını kaydetmek için membran basınç yastığı kullanır. Bu, yumuşak ve nispeten sessiz bir tuş vuruşu ile sonuçlanır; ancak hassasiyet ve tutarlılığı azaltacak olan berelen bir his uyandırır. 

Makro Tuşu: Bir makro tuşu, belirli bir eylem veya eylem zinciri için programlanması amaçlanan standart düzenin dışındaki bir tuştur. Oyuncular için, oyunlarda bazı karmaşık hareketlere hızlı erişim için bu tuşlara önemli eylemler bağlanabilir.

N tuşlu Rollover: N tuşlu rollover, her bir tuş vuruşunun bağımsız olarak kaydedildiğini gösterir. Bu çok fazla kayıttan önce basabileceğiniz tuş sayısında bir sınır olmaması anlamına geliyor. Kısaca, bu klavyelerin anlamlı olarak yüksek ölçüde sınırsız geçiş yapmasına izin veriliyor. 

Yoklama Oranı: USB bağlantınızın giriş sıklığını kontrol eder. Bu grupta yer alan klavyeler, algılanan giriş gecikmelerini azaltacak kadar hızlı olan yoklama oranlarına (1000Hz = her 1 milisaniyede bir algılama) sahipler.

centinewtons (cN): Bir kuvvet ölçüsüdür. Genellikle gram-kuvvet (g veya gf) ve cN’nin karşılıklı olarak kullanıldığını göreceksiniz; çünkü ikisi de son derece yakın eşdeğerlerdir. 

Mekanik Anahtar (Switch) Özellikleri

Mekanik Anahtar (Switch) Özellikleri

En iyi oyun klavyesini seçmenize yardımcı olmak için sizlere en iyi oyun klavyeleri yazımızı hazırladık. Yazımızı inceleyebilir ve en azından biraz da olsa kafanızda klavye tercihi konusunda bir şeyler oluşturabilirsiniz. En iyi oyun klavyeleri makalemize bir göz atın.