Yeni iPhone Modelleri Giderek Daha Mı Pahalı Oluyor?

Yeni iPhone Modelleri Giderek Daha Mı Pahalı Oluyor?

iPhone'un tarihi, 2007 yılında ilk modelin ve arkasındaki fikirlerin sunumuyla başladı. Her yıl yeni özellikler ve iyileştirmeler sunan sonraki modeller ortaya çıktı. Apple'ın akıllı telefon nesillerinin fiyat gelişimi nasıl? Güncel iPhone 11 ve 12 modelleri gerçekten en pahalı mı? Bu soru, bir Reddit kullanıcısı tarafından yayınlanan bir grafikle cevaplandı.

İlkinden iPhone 12'ye kadar olan Apple akıllı telefon modellerinin fiyatları karşılaştırıldı. Değerler 2020 yılına göre enflasyonu hesaba katıyor. En pahalı versiyonlar dikkate alındı. Belirli bir model farklı bellek boyutları ve fiyatlarla sunularak, grafik en kapsamlı seçeneği gösteriyor. Zamanla Apple, “amiral gemisi” modelleriyle birlikte satılan çeşitli akıllı telefon varyasyonlarını piyasaya sürdü ve bu renk kodlu oldu.

Enflasyona göre iPhone fiyatları:

En dikkat çekici şey, 2014'ten önce yalnızca bir iPhone'un olmasıydı. Nesil 5, daha pahalı 5S ve daha ucuz 5C olarak ayrılmıştı. Daha ucuz malzemelerden yapılmış daha zayıf modelin daha az varlıklı müşterileri hedef alması gerekiyordu. Bu nedenle, bir mobil cihazdaki Apple logosu, sahibinin (yüksek) durumunu açıkça göstermeyi bıraktı. Model 5'in fiyatları belli bir seviyede sabitlediği de görülebiliyor. Önceleri, nesilden nesile sistematik olarak büyüyorlardı.

Sonrasında olanlar, markanın yaklaşımına bağlı olarak farklı şekilde tanımlanabilir. iPhone'un her zaman en iyi, en pahalı akıllı telefonla eş anlamlı olduğu kişiler, 2018'de fiyatların X modeliyle fırladığını söyleyebilir. iPhone X, 8'den açıkça daha pahalıydı. XS ve 11 Pro olarak adlandırılan sonraki versiyonları daha da pahalı. Ek olarak, XS Max ve 11 Pro Max sürümleri var. Bu modeller de daha büyük ekranlar ve daha da büyük fiyatlara sahip.

“iPhone ise her zaman en iyisi” ilkesinden hareketle “evet, Apple'ın telefonları artık her zamankinden daha pahalı” diyebiliriz. Beşinci nesilde olduğu gibi X modeli başka bir ailenin değil, yeni bir serinin başlangıcı olarak anlaşılabilir. X modeli neredeyse iPhone 8 ile birlikte ortaya çıktı ve her yıl yeni bir model sunma ilkesini ihlal etti.

Grafikte görüldüğü gibi iPhone XR, “ana” seriden başka bir model olarak görülebilir. iPhone 5C gibi ucuz bir alternatif gibi görünse de, iPhone 8'e benzer şekilde yapılmış ve donatılmıştı. XS ve XS Max ise yeni, daha varlıklı bir alıcı grubunu hedefleyen genişletilmiş modeller olarak kabul edilebilir. Evet, biraz kafa karıştırıcı, çünkü sonraki telefon modellerini dokuz yerine “X” (veya on) numaradan numaralandırmaya devam eden Apple yüzünden.

On birinci kuşakta (aslında on üçüncü) durum biraz daha düzenli görünüyor. Temel cihaz iPhone 11, 11 Pro ve 11 Pro Max modelleri, daha fazlasına ihtiyaç duyan insanlar için biraz daha yüksek fiyatlı. Tabii ki, ilk SE'nin devamı olan iPhone SE (2020) de var. iPhone SE (2020) ise daha çok, yenilenmiş bir iPhone 8 gibi görünüyor.

Sonuç olarak iPhone'lar daha pahalı hale gelmiyor. Ana hat, bir süredir benzer bir fiyat seviyesini koruyor. Sadece Apple teklifini genişletti. Yeni nesil, ekipman, boyut ve fiyat bakımından farklılık gösteren birkaç model aynı anda piyasaya sürülüyor.