Çelik Çomak Oyunu Nasıl Oynanır?

Çelik Çomak Oyunu Nasıl Oynanır?

Günümüzde bilgisayar odaklı olan oyunlar, çocuklarımızın geçmişimizdeki türk tarihinin en eğlenceli oyunlarından biri olan çelik çomak ve nicelerini unuttukları saptanmıştır. Ekrandan koparılamayan çocuklar, sosyalleşmeden de bir o kadar uzaktadırlar. bu yüzden çelik çomak gibi oyunlar çocukları sosyalleşmeye, işbirliği ve paylaşmayı teşvik edici yanıda bir o kadar fazladır.

Çelik çomak nasıl oynanır?

İki takım arasında oynanan bir çocuk oyunu. Oyunun amacı çelik denen kısa değneği, çomak denen uzun değnek yardımıyla yerden havalandırarak uzağa fırlatmaktır. Çeliğin yaklaşık 20 – 30 cm uzunluğunda ve iki üç parmak kalınlığında olmalıdır. Çomağın ise Çeliğin iki üç katı olması gerekir. Çomak çeliğe vurmak için kullanılır.

Takımlar belirlenir. Sonra yazı tura veya sayışma yapılır. Hangi takımın ilk başlıyacağı bu şekilde belirlenir. Yere küçük bir çukur kazılır. Çelik (küçük olan parça) çukurun üzerine konulur. Atış yapaçak takım yani çeliği çomak ( uzun olan parça) yardımıyla ileriye fırlatır. Rakip takım oyuncusu ise fırlatılınan çeliği yakalamaya ya da elindeki çomakla vurmaya çalışır. Rakip oyuncu çeliğe vurursa ya da yakalarsa atış yapmak rakibe geçer. Eğer vuramazsa yakalıyamadığı çeliği alır. Atışı yapan kişi çomağını çukura yerleştirir. Elindeki çelik ile rakibin çomağını eliyle atarak vurmaya talışır. Havaya attığı çomağı vurursa sıra kendisine geçer. Çomağı vuramaz ise atışı yapan rakip oyuncu çomağı ile çeliği havalandırarak tekrar vurur. Aynı şekilde 3 kez vuruşunu yapar. Sonucunda ise rakip çukur ilşe çelik arasınıdaki yeri üç adımda alırsa oyun sırası kendisine geçer. En çok sayı alan oyuncu oyunu kazanır. Uyarı olarak; atış yapan oyuncunun yakınında durulmamalıdır. Her türlü yaralanmalara sebebiyet verebilir.