Kokuyu alıyormusunuz? Tanıtımlar, sızıntılar, yayın tarihi duyuruları… Evet, evet bu burnunuza gelen E3 2017’nin kokuları. Haziran ayında birkaç gün boyunca, tüm endüstri, oyun iyiliğinin muhteşem bir kutlaması için eserlerdeki en son projeleri sergilemek üzere bir araya geliyor. Çoğu zaman süreç şöyle işliyor: Bir basın toplantısında bir trailer veya genel bakış bölümünü görürsünüz, heyecanlanırsınız ve bahsedilen oyunun nasıl rağbet gördüğünü test etmek için bir süre beklersiniz. Şimdi biz burada şanssız oyunları ele alacağız. Bazı oyunlar kitleler tarafından oluşturulan tantanalardan sonra yıllarca ortadan kayboluyorlar. Bazıları ise direk rafa kaldırılır ve ölüm fermanları verilir. O zamanlarda oynanması harika bir fikirmiş gibi gelen oyunları hatırlama zamanı….
Killing Day (Ortaya Çıkış: 2005)
Ubisoft tarafından hiçbir resmi iptal bildirimi yapılmamış olmasına rağmen, stüdyoda ilk kez Killing Day’in E3 2005’te açıklanmasından bu yana yaklaşık 12 yıl geçti ve cansız bir deniz tabancası gibi oyun daha da uzağa sürüklendi.
Project H.A.M.M.E.R. (Ortaya Çıkış: 2006)
Wii ilk kez E3 2006’da sergilendiğinde Nintendo, Wii Remote bir basın toplantısıyla, o zaman duyulmamış hareket kontrolleri için sahaya çakılacak bir dizi oyun sergiledi. Bir sürü demo oyunu müşterinin elindeydi. Biride Project H.A.M.M.E.R idi. On yıl sonra Project H.A.M.M.E.R’ın ‘’H’’ si kalmadı. Nintendo için bitti.
The Phantom (Ortaya Çıkış: 2004)
Bazı konsol isimleri gerçekten ilginç (Nintendo Wii gibi) olurken başkaları nokta atışı yapıyor ve makinenin işlevini (PlayStation gibi) mükemmel şekilde anlatıyor bizlere. Infium tarafından geliştirilen ve 2004’te E3’te gösterilen ve bu sektörden kısa zamanda kaybolan konsol The Phantom’a İsimsiz desek daha iyi olurdu. 2004 yılında E3 gelmeden, Phantom arkasındaki fikir kesinlikle iddialı oldu. İnternetle doğrudan oyun indirebilme ve televizyona takıp bilgisayar işlevi görebilme gerçekten iyi bir fikirdi. Yani Steam yokken Steam işlevi görecekti. Ne yazikki tutmadı.
Fable Legends (Ortaya Çıkış: 2013)
İlk 2013 yılında Gamescom’da duyurulan Fable Legends E3 2014’te Microsoft’un basın toplantısında kendi oyun başlangıcını yaptı. Fable Legends, Xbox One’ın veya Microsoft’un bulut sunucularının gücünü kullanarak Albion’un tam olarak farkına varılmış, yeni nesil bir sürümünü oluşturmak yerine, eylemi -RPG’yi yoğunlaştırılmış dört bir bir çok oyunculu oyuna dönüştürerek geriye dönmüştür. Fable Legends, o yılın sonlarında kapalı beta sürümüne girdi ve tüm hesaplarda oyun iyiydi, ancak taraftarlar ve hatta kendi yayıncısı bile bu konuda çok heyecanlı görünmüyordu. Aslen Microsoft’un 2015’te Xbox tarihinde düzenlenen en büyük oyun serisi sırasında piyasaya sürülmesi planlanan Fable Legends, 2016 yılına kadar aynı yılın açık beta sürümüyle birlikte piyasaya sunuldu. Maalesef Microsoft, Mart 2016’da geliştirmeyi iptal eden Lionhead Studios’u kapattı ve oyun sunucularını Nisan ayında kapattı.
Agent (Ortaya Çıkış: 2007)
Seçkinlik, herhangi bir konsol üreticisi için önemli bir kararlılıktır. Her kutu aslında aynı şeyi yapıyor, bu yüzden insanlara makinenizi rekabetin üzerinde satın almak için bir neden vermelisiniz. Sony, 2007’de Grand Theft Auto’nun arkasındaki stüdyodan bir oyunun PlayStation’a geldiğini duyurduğunda, oldukça uzun süredir ikinci sırada oturan şirket için büyük bir kazanç olarak algılanıyordu. Talihsizliktir ki, oyunun resmi, resmi E3’te duyurulmasından bu yana ilk ve son resmi oldu. Bununla birlikte, son on yılda birkaç ekran görüntüsü sızdırılmıştır ve yayıncı Take-Two yine de unvanın iptal edilmediğini iddia ediyor.
Fez 2 (Ortaya Çıkış: 2013)
E3 2013 dışında, küçük, indie odaklı bir oyun konferansı sürpriz, sol alan dışı bir duyuru sayesinde kısa bir süre için dünyanın ilgisini çekti. O yıl Horizon’da, bir grup bağımsız geliştirici en son oyunları sergiliyorlardı, ancak konferansta en büyük dalgalanmayı sağlayan bir şey varsa o da Fez 2’nin şifreli fragmanıydı. Gerçekten, tekrar izleyebilirsiniz. 48 saniyelik bir fragman için oldukça fazla gizemle dolu. Sonra ne mi oldu, bir ay sonra, iptal edildi. Şu an gizliden gizliye üzerinde çalışılıyor mu bilemeyiz ama.
Star Wars 1313 (Ortaya Çıkış: 2012)
Aslında 21. yüzyıl LucasArts’a hiç nazik davranmadı. Bu nedenle, LucasArts’ın, Disney’in George Lucas’tan Star Wars ayrıcalığını satın almasının ardından, 2013’te operasyonlarını durdurması bir sürpriz değildi. Ancak yine de utanç verici oldu – özellikle de LucasArts’ı haritaya geri getirebilecek bir projeyi iptal etmek: Yıldız Savaşları 1313. Genç bir Boba Fett’in oynadığı Star Wars 1313, ödül avcısının ilk maceralarını takip ediyordu; Video görüntüleri, Uncharted’e benzer, ağır basılı set parçaları ile doldurulmuş bir üçüncü kişili tüfek oyunu oldu. Star Wars. Demo umut verici görünüyordu, ancak LucasArts çalışanlarının çoğunu görevden aldığından, 1313 resmi olarak bir yıl sonra iptal edildi.
Prey 2 (Ortaya Çıkış: 2011)
2006’da ilk oyunun yayınlanmasından kısa bir süre sonra bir devam oyunu hazırlanırken, Human Head Studio’nun Prey 2’yi E3 2011 yılına kadar resmen açılmadı. İlk oyunun olaylarından sonra yerini alan aynı derecede iddialı devam oyunu, uzaylılar arasında olan tek kişi olan ABD Mareşali Killian Samuels’in maceralarını ele aldı. Son raporlar, oyuncunun ölümünün ve başarısız durumlarının doğurduğu sorunlar üzerine unvanların gerçekten ilginç katlanmalara neden olacağını ortaya koydu ancak Bethesda, IP’yi, geçen yıl E3’te tamamen yeniden başlatılmış bir deneyim olarak tekrar sunmadan önce, Prey 2’nin 2014’teki gelişimiyle ilgili resmi olarak fesih çağrısında bulundu. Neyseki daha sonra Arkane Stüdyoları bu oyunu mükemmelleştirdi.
Vitality Sensor (Ortaya Çıkış: 2009)
Nintendo Wii ile paranın dibine vuran Wii Fit ve Wii Sports gibi oyunlar, hayatlarında bir oyun konsolu çıkarmayı düşünmemiş bir seyirci ile gelişti. Bu kolay kazanç trafiğini devam ettirmek için Nintendo, herkesin kullanabileceği bir kontrol cihazı yaratmak istedi, çok basit bir kontrol cihazı, tek yapmanız gereken parmağınızı koymak ve orada oturmaktı. Vitality Sensor’e girin. İdeal bir dünyada Vitality Sensor kişinin biyometrik verilerini kaydedebiliyor (yani nabzını) ve oynatılan oyun ne olursa olsun buna göre tepki verebiliyordu. Ancak Nintendo CEO’su Satoru Iwata’nın E3 2009’daki ilk duyurusuna rağmen, cihaz birden ortadan kayboluverdi.
Project Milo (Ortaya Çıkış: 2009)
Bu projede oyun sizi sanal bir genç çocuğun sesiyle ve el hareketleriyle Kinect aracılığıyla etkileşime girdiğini görecekti ve çocuk ifadelerinize tepki verecek ve zamanla değişecekti. Hepsi, özellikle 360’ın Kinect oyunlarının kalitesini düşünüldüğünde, gerçek olamayacak kadar iyi geldi. Üstelik, Microsoft, Molyneux’un aksine yaptığı ısrarına rağmen, ürünün çıkacağını hiç düşünmemişti. 2012’de Molyneux’un Microsoft’tan ayrılması ve şirketin Xbox One’a geçişi sırasında Kinect’in aşamalı olarak terk edilmesi göz önüne alındığında, bu projenin tamamlanacağından büyük şüphe duyuyoruz.
Contra (Ortaya Çıkış: 2011)
Konami’nin E3 konferansları ve E3 öncesi brifingleri, önceki yıllarda efsanevi bir görüntüleme sayısına ulaşmıştı ve 2011’de bir anomallik yoktu. Konami, o yıl, Metal Gear’ın, Enders Bölgesi’nin ve Silent Hill’in HD sürümlerinin gelmesini sadece açıklamadı; aynı zamanda klasik bir aksiyon serisinin geri gelmesini sağladı; Contra. 30 saniyelik teaser oyun hakkında herhangi bir bilgi gösterememiş olabilir, ancak alevli C harfi ile ”Geliyorlar” yazısı oyun çalışmalarına başlandığını gösteriyordu. Fakat ne yazıkki bu video Contra oyununun son kanıtı oldu.
Project Giant Robot (Ortaya Çıkış: 2014)
Nintendo, 2014 yılına gelindiğinde, Wii U oyun konsolunun mükemmel bir harita ve envanter ekranı gibi deneyimler sunduğunu kanıtlama gereği duydu. O yıl E3’te üç farklı projede yer alan efsanevi oyun tasarımcısı Shigeru Miyamoto çeşitli oyunları bu oyun konsolu için yaratmaya çalıştı. Bu projelerden ikisi daha sonra piyasaya sürüldü: Star Zero ve Star Fox Guard. Projedeki son başlık bu iki oyun oldu ve Proect Giant Robot bu yılın başlarında iptal edildi.
This Is Vegas (Ortaya Çıkış: 2008)
Çölün ortasındaki hazcılık ve kibirlilik şehri Las Vegas, video oyunlardında sıkça kullanılıyor. Gazino oyunları elbette var ama şimdiye kadar hiçbir oyun Las Vegas’ı derinlemesine anlatamadı. This is Vegas’ın iptaliyle de bunun gerçekleşmesi uzun bir süre ertelenmiş gibi görünüyor. 2006 yılında ilk kez bahsedilen oyun 2008’e kadar gün yüzüne çıkmadı. Ne yazık ki yayıncı Midway’in mali sıkıntıları oyunun sonunu getirdi. 2010’da Warner Bros.’a satıldı ve WB’de oyunu resmen feshetti.
StarCraft Ghost (Ortaya Çıkış: 2002)
İşte bir diğer tanıtımı yapılmış ama piyasaya çıkmamış oyun. Blizzard oyunları tamamlandığında yayınlamasıyla bilinir. Bu da elbette daha fazlasını yapmak daha uzun sürer demektir ve stüdyo, devam etmeye değmezse bir şeyleri rafa çekmekten korkmaz. StarCraft: Ghost’da oyuncular gizemli bilim kurgu ortamlarda sniper tüfekçi olarak görev yapacaktı. Gelişmeler Blizzard’ın umduğu gibi ilerlemedi. İlk sürümü 2003’te çıkacağı düşünülen Ghost çok fazla gecikme yaşadı. Hatta geliştiriciden geliştiriciye el değiştirildi. 2005 E3’ünde 2006’da çalışmalarına tekrar başlanacak dediler. 2006’yı geçtik Ghost hala çıkmamıştı. 2014’te iptal edildiği Blizzard CEO’su tarafından açıklandı.
Scalebound (Ortaya Çıkış: 2014)
Xbox One’ın geçmişine bir göz atın konsolu kullanan insanların neden mutlu olmadığını belki anlarsınız. Fable: Legends iptal edildi, Project Spark kapatıldı, şimdi de Xbox One’ın en uzun bekletilen büyük oyunu Scalebound iptal edildi. Oyuncular 2014 E3’ten beri bu oyunu bekledi. Aslında Microsoft geçen sene bir basın toplantısında oyunu genişçe gösteren bir demo yayınlamıştı. Ardından şirket 7 ay sonra projeyi iptal ettiğini duyurdu. Üstelik sebebini bile söylemeden. Geliştiricisi ve Stüdyosu sağlam temeller üzerine kurulmuş bu oyunun iptali gerçekten bekleyenlerini hayal kırıklığına uğrattı.