Larian Studios Yayıncılık Direktörü, Oyun Endüstrisinin İstihdam Kıskacından Kurtulabileceğine İnanıyor.

Larian Studios Yayıncılık Direktörü, Oyun Endüstrisinin İstihdam Kıskacından Kurtulabileceğine İnanıyor.

Son birkaç ay içinde, Baldur’s Gate 3 geliştiricileri, ödül sezonu etkinliklerinde zamanlarını daha sağlıklı bir oyun endüstrisi için konuşarak geçirdiler. Bu geleneğin şimdi ise yayıncı yöneticisine de yayıldı. Son Game File röportajında Michael Douse, son iki yılda geliştiricileri vuran endüstrideki işten çıkarılmaların “önlenememiş bir başarısızlık” olduğunu belirtti.

2024’teki kitle işten çıkarmaları arasında Mart ayında Nintendo’nun 100’den fazla yükleniciyi etkileyebilecek bir yeniden yapılanma duyurması, Şubat ayında Sony’nin Insomniac, Naughty Dog ve Guerrilla gibi stüdyolardan yaklaşık 900 çalışanı ve Ocak ayında da Microsoft’un Activision Blizzard’ı 69 milyar dolara satın almasının ardından 1900 çalışanı işten çıkarması yer alıyor.

Game File’ın Stephen Totilo ile yaptığı röportajda Michael Douse, büyük oyun şirketlerini başarıya yönlendirme kabiliyetlerinden bağımsız olarak, geliştiricilere gereken finansal güvenceleri sağlamak için planlama yapmamaları durumunda işten çıkarmaların kaçınılmaz olacağını söyledi. Douse, işten çıkarmaları oyun endüstrisinin kaçınılmaz bir yönü olarak görmek yerine, bunlardan kaçınılabileceğini iddia etti.

Ancak bu devasa operasyonel başarısızlıkları, yani işten çıkarmaları önlemek mümkündür… ve herkes bunu biliyor. Onlar sadece bunu nasıl önleyebileceğini düşünüyor. Başkaları bunu yaptığına göre biz de yapabiliriz, diyorlar. Bu oldukça çirkin bir durum.

Douse’un belirttiğine göre, açıklanan işten çıkarmaların hiçbiri iflas riskiyle ilişkili değil, aksine “hisse sahiplerini kızdırma riski” ile. Hisse sahiplerinin motivasyonundan kaynaklanan bu iş anlayışını Larian’ın CEO’su Swen Vincke, Baldur’s Gate 3’ün ödül törenindeki konuşmasında belirtti. Douse, Vincke’nin sözlerini destekleyerek, şirketlerin açgözlülüklerini dizginlemesi ve geliştiricilerin oyunlarını başka bir yönüne yönlendirmeleri gerektiğinde finansal rezervlere sahip olmaları için daha iyi planlama yapmaları gerektiğini söyledi.

İşten çıkarmalar – çok karmaşık ve hassas bir karar. Ancak bunun mutlaka yapılması gereken bir şey olduğunu düşünmek gerçekle uyuşmuyor.

Douse, Larian Studios’un özel bir şirket olmasını ve hissedarlara bağlı olmamasını, Baldur’s Gate 3’ün başarısındaki büyük paylardan biri olarak gördüğünü belirtti. Larian Studios’un bir borsaya açılmasının olup olmayacağı sorusuna ise Douse, bu durumun daha fazla para getirebileceğini ancak “yaptığımız şeyin kaliteli yanına ters düşebileceğini” söyledi.

Böylece oyunlarımızı daha iyi hale getirmeyecek. Sadece baskı altında çalışmamıza neden olacak. Bize üç yıl önce Baldur’s Gate III’ün neye benzediğini, ne kadar tutacağını ve nasıl görüneceğini sorsaydınız, bilmiyordum. Sadece günlük yaşadık. Çalışma sürecinde rezervler oluşturduk. İhtiyacımız olabilecek şeylere dayanarak bir plan yaptık, rezervler oluşturduk ve gerektiğinde bunu yapmamız gerekeceğini düşünerek alternatifler oluşturduk. Neyse ki buna gerek kalmadı. Sadece çevik olduk. Çevik olmak önemlidir. Büyük şirketler çevik değil.

Douse, oyun endüstrisinin çökmek üzere olduğu fikrini paylaşmasa da, Twitter/X gibi sosyal medya pazarlamasının geleneksel yöntemlerinin giderek daha az önemli hale geldiğini düşünüyor.

Baldur’s Gate III için pek çok pazarlama yapmadık. İnsanlar medvedi sahnesini büyük bir pazarlama başarısı olarak görüyor. Bu doğru değil. Bu bir iletişimdi: Oyun içindeki bir romantizm sahnesinin uç noktalarından birini göstermeye karar verdik, Karlah’ın restorandaki sahnesinden farklı olarak.

Röportajın ikinci yarısında Douse, Baldur’s Gate 3’ün eleştirel ve ticari başarısı arasındaki paralellikleri anlatarak, yatırımcıların cesaret edemeyeceği bir CPRG olsa da başarılı olduğunu ve iki haftadan kısa bir süre içinde 19 milyondan fazla oyuncuya ulaşan Palworld’ün meteorik başarısı arasında bir paralel çizdi.

İnsanların beğeneceğini düşündükleri mekanikleri bir araya getirip, herhangi bir oyun olması gerektiğini umursamadan, doğrudan oyunu satın alan oyunculara veriyorlar. Bu çok basit. Birçok endüstri analisti şaşkın çünkü böyle bir gelişmeyi beklemiyorlardı. Onlara temel veriler ve öngörülebilirlik gerekiyor. Ben şaşırmayı seviyorum. Biz kaos içinde en iyi çalışırız.