Yeni bir araştırma kadınların uzun süredir şüphelendikleri şeyi doğruladı. Hamilelik, annenin bilişsel sürecini etkiliyor.
Deakin Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir meta analizde, gebelik süresince unutkanlık ve diğer bilişsel eksiklikler aslında ölçülebilir olduğu belirlendi. Muhtemelen zaten hamile kadın ve yakınları tarafından da bu durum fark edilir.
Bu bazen “mumnesia” olarak da adlandırılır. Bebeğin beyni sık sık günlük hoşnutsuzluğun artmasına sebep olur. Annenin neyi nereye koyduğunu unutması, bir işle uğraşırken konsantrasyonunun bozulması bunun sonucudur.
Ayrıca gebe kadınlarda konuşulanları takip edememe, okuduğunu anlayamama sorunu da görülüyor, Bu nedenle sürekli not alma gereksinimi hissediyorlar.
Fakat bu olguyu incelemeye yönelik girişimler tutarsız sonuçlar verdi. Araştırmacılar, bazı çalışmalarda küçük değişiklikler bulabiliyorlar. Hatta bir 2007 meta-analizi, hafızanın farklı alanlarındaki etkisinin tutarsız olduğunu tespit etti.
Çalışmada 1.230 kadından oluşan bir kontrol grubu vardı. Bunların 709’u gebe, 521’i ise gebe değildi. Hepsi, bilişsel işlevin en az bir standart objektif ölçütünü içeriyordu.
Genel olarak, araştırmacılar, gebelerde bilişsel işlevin gebe olmayanlara göre kesinlikle daha yoksun olduğunu keşfetti.
Araştırmalar ilk iki aydan çok üçüncü ayda etkisini gösterdiğini keşfetti. Aynı zamanda hamileliğin son zamanlarında kadınların beyinlerindeki gri maddenin azaldığı belirlendi.
Bunun hamile kadınların yaşam kalitesine olan etkisini bulmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor ancak araştırmacılar, ölçülebilir bir gerileme olsa bile kadınların bilişsel ve hafıza işlevlerinin hala çok normal ve fonksiyonel bir alanda kaldığını kaydetti.
Hamilelik sürecinde oluşan bu küçük değişimler, hamile kadınların yakınları tarafından hafıza kaybı olarak gözlemlenebiliyor. Bu durumdan etkilenen kadınlara çözüm üretebilmek için daha fazla etkilerin gözlemlenmesi ve daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
Kaynak: 1