TikTok , web üzerindeki en büyük sosyal medya platformlarından biridir. Video paylaşım uygulamasının dünya çapında 1 milyardan fazla kullanıcısı var ve geçen yıl Google'ı internetin en çok ziyaret edilen web sitesi olarak tahtından indirdi . Bununla birlikte, platform aynı zamanda o zamanki ABD Başkanı Donald Trump, algılanan ulusal güvenlik riskleri nedeniyle uygulamayı yasaklamaya çalıştığında da bir tartışma kaynağıydı.
Bu söylem, Çin hükümetinin TikTok'un ana şirketi ByteDance'deki bir hisseyi kontrol ettiğine göre devam edeceğe benziyor. Bu kısmi sahiplik TikTok uygulamasını veya kullanıcı deneyimini mutlaka etkilemeyecek olsa da, ülkenin büyüyen teknoloji sektörü üzerinde daha fazla devlet kontrolü için daha önemli bir adım oldu.
Çin'in ByteDance'deki hissesinin hala nispeten küçük olduğunu ve devlete şirket üzerinde yalnızca yüzde bir mülkiyet hakkı tanıdığını belirtmekte fayda var. Şirketin yan kuruluşu Beijing ByteDance Technology Co. Ltd., ülkenin bölgesel TikTok eşdeğeri olarak hizmet veren Douyin adlı bir uygulama işletiyor. Kısmi sahipliklerine ek olarak, Çin hükümeti şimdi yan kuruluşun yönetim kurulundaki üç sandalyeden birini kontrol ediyor. Çin hükümeti uzun zamandır aşırı düzeyde sosyal medya sansürü uygulasa da, bu değişiklik devlete şirketin karar alma süreci üzerinde alışılmadık derecede doğrudan kontrol sağlıyor.
Bu, ByteDance'in Çin hükümetiyle yakın ilişki gösteren ilk örneği değil. 2019'da The Washington Post, TikTok'ta #HongKong aramasının o sırada şehirde devam eden protestolarla ilgili çok az sonuç döndürdüğünü bildirdi. Yayın ayrıca TikTok'un kullanıcılarının konuşmasına katı kısıtlamalar getirdiğini de tespit etti. Ancak, ByteDance her iki suçlamayı da kabul etmedi.
Ne olursa olsun, ByteDance, Çin hükümetinin kısmi mülkiyetinin TikTok'ta herhangi bir değişikliğe yol açacağını reddediyor. Şirketin sözcüsü Hilary McQuaide, Çin hükümetinin şirkete katılımı hakkında doğrudan yorum yapmayı reddetti ancak bunun TikTok ile “ilgili olmadığını” belirtti.